Materialen

Hoe maak je een keramische pan schoon?

Keramische Pan Schoonmaken

Als je nieuwe pannen aan gaat schaffen, heb je de keus uit allerlei soorten pannen. In de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling namelijk absoluut niet stilgestaan. De pannen zijn steeds beter geworden en daar hebben fabrikanten meerdere materialen voor gebruikt. Inductie pannen, gietijzeren pannen en RVS pannen zijn enkele van de mogelijkheden. Al deze materialen zijn in bepaalde situaties absoluut geschikt te noemen. Als je een inductie kookplaat hebt, is het bijvoorbeeld belangrijk om inductie pannen te gebruiken. Een andere interessante pan is de zogeheten keramische pan.

In dit artikel vertellen we je graag meer over de keramische pannen. We vertellen wat je met een dergelijke pan kunt doen, wat de belangrijkste voordelen van deze pan zijn en hoe je een keramische pan schoon kunt maken. Na gebruik van een pan is het namelijk onwijs belangrijk om de pan op de juiste manier schoon te maken. Het maakt daarbij niet uit of het een roestvrijstalen pan, een gietijzeren pan of een keramische pan betreft; schoonmaken is onwijs belangrijk voor de hygiëne en voor de levensduur van de pan.

Wat is een keramische pan?

Een keramische pan weet zich eigenlijk op één vlak duidelijk te onderscheiden: door het laagje keramiek aan de binnenkant. Dit laagje keramiek vormt in principe de antiaanbaklaag, zodat het eten niet meer aan de pan kan gaan kleven of aan kan gaan bakken.

Een absoluut voordeel van een keramische pan is dat je deze pan op allerlei soorten kookplaten kunt gebruiken. Het maakt niet uit of je een inductie kookplaat hebt of een kookplaat op gas; beide kookplaten gaan prima samen met een pan van keramiek. Dat komt onder meer doordat dit materiaal bestand is tegen temperaturen van wel 400 graden hoog. Ook is het materiaal in staat om de temperatuur perfect te verdelen en is het ook in staat om de temperatuur goed vast te houden. Die eigenschappen zorgen er voor dat je deze pan dus ook op een inductie kookplaat kunt gebruiken.

Bekijk populaire pannen

Kookstore heeft een uitgebreid assortiment pannen van de hoogste kwaliteit. Bekijk ons complete aanbod en selecteer op populariteit of prijs.

Hoe moet je een keramische pan gebruiken?

Bij gebruik maken van een dergelijke pan is het belangrijk om rekening te houden met enkele aandachtspunten. Zo is het bijvoorbeeld onwijs belangrijk om altijd een beetje boter of olie te gebruiken. De laag van een keramische pan lijkt bijzonder glad; dat komt door de antiaanbaklaag. Als je geen olie of boter gebruikt, branden de ingrediënten echter alsnog aan in de pan. Gebruik dus altijd olie en boter.

Voordat je de pan kunt gaan gebruiken, is het onwijs belangrijk om na te gaan of deze volledig schoon is. Een keramische pan schoonmaken dient met de hand te gebeuren. Het materiaal is simpelweg niet geschikt om in de vaatwasser schoongemaakt te worden.

Boen eerst etensresten uit de pan met een borstel of zachte spons en droog de pan vervolgens met een theedoek af. Is de pan op dat moment nog steeds vies? Dan is het aan te raden om dit proces nogmaals te herhalen. Bij het schoonmaken van een keramische pan moet je in ieder geval nooit harde objecten gebruiken. Ook moet je het gebruik van metalen objecten te allen tijde voorkomen. Ook als je aan het koken bent, mag je dus nooit metalen objecten gebruiken. Die metalen objecten zorgen namelijk voor beschadigingen aan de antiaanbaklaag van de pan.

Als de pan volledig schoon is, droog je deze goed met een vaatdoek af. Vervolgens kan je de pan opbergen op de juiste plek in jouw keuken. Let er hierbij wederom op dat de pan niet in aanraking komt met metalen voorwerpen. Ook andere scherpe voorwerpen moeten vermeden worden. Het advies is dan ook om pan-stapelbeschermers te gebruiken. Daarmee kan je de antiaanbaklaag van een keramische pan op de juiste manier beschermen.

Hoe vaak moet je een keramische pan schoonmaken? Eigenlijk elke keer nadat je deze gebruikt hebt. Na het gebruiken van de pan is het van belang om deze direct schoon te maken, zodat je de pan in een goede conditie houdt. Op het moment dat je de pan weer nodig hebt, staat deze tevens altijd schoon tot je beschikking. Zorg er dus voor dat je elke keer direct na het eten de pan met de hierboven beschreven methode schoonmaakt.