Ongetwijfeld heeft een ieder wel eens de vraag gesteld of de vork nou links of rechts van het bord moet? Of als er meer bestek ligt; eet je van buiten naar binnen of van binnen naar buiten? Dit zijn allemaal vragen die te maken hebben met de etiquette van het tafeldekken. Als je in je eentje eet of met je partner is het waarschijnlijk niet heel essentieel dat het bestek goed ligt of dat de juiste wijnglazen op tafel staan. Maar dit wordt wel het geval wanneer je bezoek over de vloer krijgt of nog groter; het familie kerstdiner moet organiseren. Uiteraard is het belangrijk dat de focus van jou op een goed verzorgd diner ligt maar een voor beetje extra is het goed om te weten wat de juiste tafeldekking is.
Het dekken van de tafel bestaat uit een aantal meerdere, vaste onderdelen. Zo is een tafelkleed essentieel maar zijn borden, bestek en glazen ook onmisbaar bij een goed verzorgd dinertje. Dan komen daar ook nog de servetten bij. En tot slot; decoratie en accessoires op tafel worden steeds populairder. Daarom hebben we voor jou een aantal tips waar je rekening mee dient te houden bij het dekken van de eettafel.
Het tafelkleed
De eerste stap van een tafel dekken is het uitzoeken en gebruiken van een tafelkleed. Zonder mooi tafelkleed ziet de tafel er kaal uit. Door gebruik te maken van een tafelkleed zorg je dus al voor sfeer op de tafel. Tafelkleden zijn er in verschillende soorten en maten. Let bij het uitkiezen van het tafelkleed op de stijl die je uiteindelijk aan tafel wil uitstralen.
Zo zijn er bijvoorbeeld tafelkleden van linnen en katoen te koop. Deze stoffen zijn moeilijk glad te krijgen en kreukelen ook snel. Dit zorgt dus niet voor een chique uitstraling van de tafel maar is wel weer heel leuk als je een casual etentje hebt.
Dan heb je ook nog de afmetingen waar veel keuzes in zijn. Het advies voor de juiste afmeting is dat het tafelkleed in ieder geval de gehele tafel bedekt. Vervolgens moet er ook weer niet teveel stof overblijven aan de randen. Koop een tafelkleed die dus iets groters is dan je tafel.
Mocht je nou echt voor een chic etentje gaan met bijbehorende uitstraling dan kan je ook nog kiezen om op het tafelkleed een tafelloper neer te leggen. Een tafelloper kan je in de breedte of juist in de lengte neerleggen. Om één geheel te vormen met het tafelkleed kan je dan het beste gaan voor tafellopers met een andere kleur maar natuurlijk wel een kleur die aansluit bij de kleur van het tafelkleed.
De borden
Het volgende onderdeel van een goed gedekte tafel zijn de borden. Voor elke gang dien je iedere gast een nieuw en eigen bord te geven. Hierdoor is het belangrijk dat je dus over voldoende borden de beschikking hebt.
Voorafgaand aan het diner kan je al bij op elke plek de borden neerzetten. Hierbij is het wel van belang dat de borden op de juiste volgorde liggen. Het bordje voor het voorgerecht dient dus bovenop te liggen en het bordje voor het dessert dient de onderste van alle borden te zijn. De borden dienen recht voor de stoel te staan.
Mocht je het diner gaan beginnen met broodjes dan dien je iedereen officieel een eigen broodbordje te geven. Bij het dekken van de tafel kan je dit bordje linksboven het andere bord/de andere borden neerzetten.
Het bestek
Na het tafelkleed en de borden is het de beurt aan het bestek. Hoeveel bestek er op tafel gelegd dient te worden, is volledig afhankelijk van het aantal gangen die serveert worden. Het uitgangspunt is dat voor elke gang nieuw bestek gebruikt kan worden.
Verder zijn er simpele regels wat betreft het bestek. Aan de linkerkant van het bord liggen de vorken en aan de rechterkant liggen de messen. Vaak zie je dat een lepel voor de soep bovenaan het bord ligt maar ook dit dient volgens de etiquette aan de rechterkant te liggen. Alleen het bestek voor het dessert ligt boven aan het bord. Hierbij is de regel dat het vorkje naar rechts wijst en het lepeltje wijst naar links.
Bij het gebruik van het bestek is de regel ‘van buiten naar binnen’. Dat houdt in dat het bestek dat jij en je gasten als eerst dienen te gebruiken aan de buitenkant moet liggen. Vaak wordt er ook nog voor het voorgerecht een kleinere maat bestek gebruikt dan voor het hoofdgerecht. Zoals al gezegd bij de borden; mocht er brood geserveerd worden dan dien je het botermesje op het broodbordje te leggen. Het broodbordje dient dus linksboven het bord te staan.
De glazen
Vervolgens kom je bij de glazen aan. Een diner zonder een goed glas wijn is natuurlijk helemaal niks. Daarom dien je altijd wijnglazen op een tafel neer te zetten. Maar de kans is ook zeer aanwezig dat er gasten aanwezig zijn die iets anders willen drinken dan wijn. Daarvoor kan je ook nog extra glazen op tafel zetten. Daar komen we straks verder op terug.
Net zoals bij de borden en het bestek dien je er ook voor te zorgen dat iedere gast voor iedere wijn een eigen, nieuw glas heeft. Grote wijnglazen zijn bedoeld voor rode wijn en witte wijn maar in een kleiner glas dan de rode wijnglazen.
De glazen dienen boven het bord in een diagonale lijn te staan. Deze diagonale lijn loopt van rechts onder naar links boven. Om het makkelijk te houden is bij de wijnglazen dezelfde regel als bij het bestek; er wordt gedronken van buiten naar binnen. Dus het eerste glas waaruit gedronken dient te worden staat het meest rechts. In dit geval dus ook onderaan.
Zoals eerder gezegd is de kans natuurlijk zeer groot dat men ook een glas water bij de wijn wil hebben. Dit water glas dien je dan rechtsbuiten neer te zetten.
De servetten
Verder maken de servetten bij een diner ook vaak onderdeel uit van de tafel. Elke gast dient zijn of haar eigen servet te hebben. Dit hoeft niet per gang vervangen te worden of nieuw te zijn. Het mooiste is wel als de servetten niet van papier zijn maar juist van een stofje zoals linnen.
Het servet dien je bovenop het bovenste bord neer te leggen. Je kan er zelf voor kiezen of je het servet in een leuke vorm vouwt, gewoon neerlegt op oprolt. Een andere optie die je hebt is om het servet te vouwen en in het wijnglas neer te leggen.
Met het neerleggen van de servetten kan je dus wel meerdere kanten op. Een handige tip is om het servet in ieder geval niet onder het bestek neer te leggen. Dit omdat de gasten geacht worden om het servet op hun schoot neer te leggen, voordat de maaltijd begint. Wanneer je de servetten dan onder het bestek neerlegt, dient eerst het bestek verplaatst te worden voordat de gasten bij de servetten kunnen.
Decoratie en accessoires
Tot slot zijn er nog verschillende mogelijkheden voor decoratie en accessoires op de tafel. Eigenlijk zeggen de etiquette hier niet direct iets over maar het is natuurlijk altijd leuk om de tafel wat extra sfeer te geven door middel van decoratie en accessoires. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kaarsen. Of bij een kerstdiner kan je mini kerstboompjes neer zetten op tafel.
Let hierbij wel goed op dat de decoratie en accessoires niet in de weg staan bij de gasten. De decoratie en accessoires moeten voor dat beetje extra sfeer zorgen maar moeten er ook voor zorgen dat de gasten nog steeds ongestoord van jouw menu kunnen genieten.
Extra tips
De eerder genoemde onderdelen zijn vaste onderdelen van iedere tafel wanneer je gasten ontvangt. Mocht je nou nog één stapje verder willen gaan en indruk met je kennis van etiquette op de gasten willen maken dan hebben we nog een aantal extra tips voor je.
Allereerst kan je voor nog meer sfeer zorgen als je een aantal mooie kaarsen op de tafel hebt staan en vervolgens het licht een beetje dimt. Dit heeft een grote bijdrage aan de sfeer.
Mocht je verder een groot gezelschap thuis ontvangen dan kan je van te voren al nadenken over een indeling van de tafel. Om dit duidelijk naar voren te laten komen, kan je naambordjes maken. Bij het maken van een tafelindeling is het wel gebruikelijk om heren en dames af te wisselen maar je bent hier natuurlijk helemaal vrij in en te kiezen voor jouw persoonlijk, perfecte tafelindeling.
Daarnaast is er speciaal bestek voor visgerechten. Als je dus een visgerecht gaat serveren dan hebben gasten officieel het speciale visbestek nodig. Dit visbestek bestaat uit een vismes dat niet scherp is. Hier kan vooraf al rekening mee gehouden worden door het bestek op de juiste plek in de volgorde neer te leggen.
Tot slot zijn er gerechten die met de hand gegeten kunnen worden, zoals olijven, vlees met bot of kreeft. Hierbij is het dan gebruikelijk om je gasten te voorzien van een vingerkommetje met citroenwater. Eventueel kan je ook reinigingsdoekjes klaarleggen waaraan de gasten hun handen kunnen schoonmaken. Hierbij is het ook een slimme zet om een klein bordje of schaaltje neer te zetten voor botjes of graatjes.