Keukenapparaten

De ultieme gids voor de aanschaf van een friteuse

waar moet je op letten bij de aanschaf van een friteuse

Met een friteuse kan je snacks, frietjes en oliebollen maken zoals je gewend bent; vet, knapperig en vooral lekker. Het voordeel van een friteuse is de korte bereidingstijd en de overheerlijke smaak die het aan de snacks brengt. Ondanks dat het niet heel gezond is, is het op z’n tijd wel erg lekker. Een friteuse is er in allerlei soorten en maten te verkrijgen, waardoor je goed erover moet nadenken welke friteuse het beste bij jou past. We hebben een aantal tips voor je waar je op dient te letten bij de aanschaf van een friteuse.

Behuizing

Allereerst heb je de keuze uit de behuizing van een friteuse. Dit kan van kunststof of metaal zijn. Er zit weinig verschil tussen deze twee soorten materiaal. Een klein verschil is dat een kunststoffen behuizing soms in de vaatwasser kan. Een ander verschil is dat een metalen behuizing extreem warm kan worden gedurende het frituren. Dit kan per friteuse verschillen dus let hier wel op als je een friteuse met een metalen behuizing koopt. Verder is het eigenlijk een kwestie van smaak of je voor een kunststoffen of een metalen friteuse gaat.

Binnenpan

Als de olie of het frituurvet vervangen moet worden dan is het handig om direct de hele friteuse schoon te maken. De friteuse gaat langer mee wanneer deze regelmatig schoongemaakt wordt. Daarnaast is het eten uit een schone friteuse ook gezonder dan eten uit een slecht onderhouden friteuse. Toch is het niet van iedereen een hobby om de friteuse goed schoon te houden.

Dit komt doordat schoonmaken niet van iedereen een favoriete bezigheid is. Zeker wanneer het veel moeite kost om de friteuse schoon te maken zal men het niet snel overslaan. Dit heeft er toe geleid dat er friteuses met een uitneembare binnenpan ontwikkeld zijn. Het grootste bijkomende voordeel hiervan is dan ook nog dat deze binnenpan vaak voor de vaatwasser geschikt is. Dit zorgt voor jou weer minder schoonmaak werk.

Inhoud

Vervolgens heb je de keuze uit verschillende maten van inhoud van de friteuse. Denk er van te voren over na waarvoor je de friteuse wil gebruiken. Als je voor een groot gezelschap de friteuse wil gebruiken dan kan je beter voor een grotere inhoud gaan. Er is een standaard indicatie voor de inhoud van de friteuse en het aantal personen.

Als je een huishouden van één of twee personen hebt dan is het advies om een friteuse met een inhoud van 400 tot 700 gram aan te schaffen. Wanneer het huishouden groter is, drie tot vier personen, dan wordt geadviseerd om een friteuse met een inhoud van 1 tot 1,4 kilogram aan te schaffen. In principe is het grootste formaat van een friteuse gebaseerd op minimaal vijf personen. Deze friteuse beschikt over een inhoud van 1,5 kilogram of meer.

Gezonder frituren

Een friteuse staat niet direct bekend om gezond eten maar toch is het mogelijk om in de richting van gezond voedsel te gaan. Frituren hoeft namelijk niet per definitie ongezond te zijn als je rekening houdt met een aantal tips:

  • Bij het vullen van de friteuse kan je het beste gaan voor olie of vloeibaar frituur vet. Dit is beter dan vast frituurvet en het bevat minder verzadigde vetten.
  • Na vier of vijf keer gebruik gemaakt te hebben van de friteuse kan je het beste het frituurvet vervangen. Mocht je eerder merken dat het vet stroperig wordt of gaat schuimen dan is het frituurvet eerder aan vervanging toe.
  • Mocht je toch het frituurvet langer mee willen laten gaan dan kan je het frituurvet na gebruik filteren in een trechter met een koffiefilter of een papiertje. Vervolgens kan je het vet in een fles op een koele en donkere plek bewaren. De koelkast is hier niet geschikt voor. Ook goed om te weten als je dit gaat doen dat je dan wel al het frituurvet vervangt.
  • Frituur alleen wanneer het vet een temperatuur tussen de 150 en 180 graden bereikt heeft. Als de temperatuur te laag is dan neemt het eten teveel vet op en wordt het uiteindelijk niet gaar. Daarentegen is frituren in een te hoge temperatuur ook niet goed. Dit komt doordat de buitenkant van het eten verbrandt terwijl de binnenkant van het eten nog niet gaar is.

Geniet van knapperige snacks met de perfecte friteuse

Maak in een handomdraai de lekkerste snacks en frietjes met jouw nieuwe friteuse. Kies vandaag nog de perfecte friteuse

Hoe moet frituurvet vervangen worden?

Zoals aangegeven is het verstandig om het frituurvet na vier of vijf keer gebruik te vervangen. Hier is hierbij wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Als het vet in de frituurpan vloeibaar is dan kan je het gewoon koud uit de pan gieten. Het liefst in de originele verpakking. Mocht je toch vast frituurvet hebben aangeschaft dan kan je dit kort verwarmen, zodat het vloeibaar wordt. Giet dit vervolgens niet in iets van plastic, omdat dit vet warm kan zijn en het plastic dus kan smelten. Vaak wordt frituurvet apart ingezameld net zoals batterijen en flessen. In veel supermarkten is er dan ook een speciaal inzamelpunt.

Voordelen

Aan een friteuse zitten natuurlijk zowel voor- als nadelen. We beginnen met de voordelen van een friteuse.

Allereerst is het gemakkelijk om lekkere en krokante frietjes te bereiden. Dit is niet lastig en is voor iedereen haalbaar. Een ander bijkomend voordeel is dat olie en vet vaak sneller warm is in vergelijking met hete lucht of andere soorten vormen. Dit zorgt er voor dat het eten ook sneller klaar is. Tot slot is de aanschafwaarde van een friteuse op olie of vet vaak goedkoper.

Nadelen

Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een friteuse. Bij het bereiden van eten in een friteuse zonder geurfilter komen er geurtjes vrij. In dit geval kan je het beste de friteuse in de schuur neerzetten. Mocht je de friteuse toch in de keuken neer willen zetten dan kan je het beste investeren in een afsluitbaar model met een geurfilter. Hierbij wel weer een extra kanttekening dat je de filter voor een goede werking vaak periodiek moet schoonmaken of vervangen.

Een ander nadeel is dat het frituurvet kan opspatten. Dit frituurvet is heet waardoor het vervelende verwondingen kan veroorzaken. Ondanks dat er eerder een aantal tips zijn gegeven om gezonder te frituren blijft het voedsel dat gebakken wordt in olie of vet toch minder gezond doordat het voedsel meer (verzadigde) vetten bevat. Tot slot is de aanschafwaarde van een friteuse relatief goedkoop maar daar staat wel tegenover dat er steeds nieuw olie of vet gekocht moet worden.

Dubbele friteuse

Vaak zie je een enkele frituurpan maar er zijn ook dubbele friteuses geproduceerd. Deze friteuses komen erg professioneel over waardoor je wellicht denkt dat deze soort vooral geschikt is voor professionele bakkers. Echter zijn er ook voordelen aan een dubbele friteuse voor thuis. Zo ligt de prijs voor een dubbele friteuse verrassend laag. Daarnaast wordt de bakcapaciteit ook direct verdubbeld, waardoor deze friteuse ook uitermate geschikt is voor het moment dat je een feestje geeft. Tot slot kan je in een dubbele friteuse de ene pan gebruiken voor het bakken van friet en de andere pan kan gebruikt worden voor het klaarmaken van de snacks. Daar tegenover staat wel dat een dubbele friteuse dus ook om dubbel onderhoud vraagt.

Kruimelfilter

Naast een geurfilter bestaan er ook friteuses met een gepatenteerd filter. Dit filter is ontwikkeld om het gebruik en onderhoud van de friteuse nog eenvoudiger te maken. Onder het frituurmandje kan je de kruimelfilter vinden. Zoals de naam het eigenlijk al aangeeft vangt de kruimelfilter de meeste kruimels en korrels op die afkomstig zijn van de frietjes en snacks. Het handvat van dit filter is ergonomisch verzonken onder het mandje. Na gebruik te hebben gemaakt van de friteuse kan je het filter omhoog halen en de kruimels eenvoudig weggooien. Dit zorgt er voor dat de olie of het vet ook langer bruikbaar is.

Extra mogelijkheden van een friteuse

Tot slot nog een aantal extra mogelijkheden waar je een friteuse voor kan gebruiken. Naast friet en snacks zijn er namelijk nog meer lekkernijen die je klaar kan maken met behulp van een friteuse. Zo kan je voor het bereiden van kip of stukken vis ook gebruik maken van een friteuse. Zelfs een aantal groentegerechten komen in aanmerking voor de friteuse.

Doordat een friteuse meer mogelijkheden heeft om voedsel te bereiden, beschikken de meeste friteuses over een regelbare temperatuur. Kip, vis of groenten wordt namelijk vaak op een lagere temperatuur bereid in vergelijking tot friet en de snacks. Wanneer je dit eten zelf paneert en vervolgens gaat frituren, is het wel van belang om het vet of de olie goed in de gaten te houden. De kans is aanwezig dat het vet of de olie dan sneller vervangen moet worden.