Ben je een ware liefhebber van koken? Dan heb je ongetwijfeld bij het bereiden van een maaltijd meerdere pannen nodig. Je bent immers tegelijkertijd met bijvoorbeeld vlees, groenten en aardappelen bezig. Al deze voedingsmiddelen worden in aparte pannen bereid, waardoor je uiteindelijk een heerlijke maaltijd op tafel neer kunt zetten.
Als je van jouw maaltijd genoten hebt, is het echter alweer tijd voor de volgende stap. Je moet namelijk je pannen schoon gaan maken. Grofweg heb je hierbij de keus tussen twee mogelijkheden: de pannen met de hand schoonmaken of de pannen in de vaatwasmachine stoppen. Of je de pan in de vaatwasmachine kan stoppen, is afhankelijk van het soort pan. Daarbij speelt met name het materiaal een belangrijke rol. Je moet bijvoorbeeld voorzichtig om gaan met pannen die van keramiek gemaakt zijn. Over deze keramische pannen schreven wij overigens recent een interessant artikel.
In dit artikel richten we onze pijlen op een andere belangrijke vraagstelling. De hoofdvraag van dit artikel luidt ‘Kan je een natte pan in de kast terug zetten?’. Na het schoonmaken van een pan heb je wellicht geen zin meer om de pan helemaal af te drogen. Is het op dat moment schadelijk als je de natte pan in de kast zet? Het antwoord op onder meer die vraag vind je in dit artikel. Een natte pan in de kast; is het aan te raden of niet? Je leest het hieronder!
Doe het bij voorkeur niet
Ons advies is om pannen nooit nat terug in de kast te zetten. Het water kan namelijk roest op de pan aanbrengen of kan voor andere beschadigingen zorgen. Bovendien is het, in onze ogen, een kleine moeite om een pan even af te drogen. Je pakt een vaatdoek erbij, je haalt deze vaatdoek enkele keren over de pan heen en de pan is al droog. Dit kost nog geen 2 minuten en kan op de lange termijn absoluut veel schelen.
Door je pannen netjes schoon te maken en droog te maken, kan je namelijk van een lange levensduur genieten. Aangezien sommige pannen een behoorlijke investering vragen, is het absoluut aan te raden om voorzichtig met jouw pannen om te gaan doen.
We willen je daarom ook adviseren om een pan nooit nat terug in de kast te zetten. Trek er even een minuutje voor uit om deze pan goed af te drogen. Als je dat gedaan hebt, kan je zonder nadenken de pan terug in de kast zetten. Je weet dan immers dat je de volgende dag weer van een perfect functionerende én schone pan kunt genieten.
Hoe moet je een pan schoonmaken?
Heb je nog meer vragen over het schoonmaken van een pan? In dit artikel bespreken we verder in het kort hoe je het beste een pan schoon kunt maken. We geven daarbij de voorkeur aan het schoonmaken van de pan met de hand. Zoals je hierboven gelezen hebt, is het eventueel ook mogelijk om de pan in de vaatwasmachine te stoppen. Echter zijn niet alle materialen daar even goed tegen bestand. Ons advies is daarom ook om altijd de pan even met de hand schoon te maken. Dit vraagt slechts enkele minuutjes van je tijd.
Hoe je de pan het beste schoon kunt maken, is afhankelijk van het materiaal van de pan. In onderstaand schema hebben wij per materiaal aangegeven hoe je de pan het beste schoon kunt maken:
Koperen pan: bij een koperen pan is het absoluut aan te raden om deze nóóit in de vaatwasmachine te stoppen. Je kunt met een sponsje, tafelzout en wittewijnazijn moeiteloos de pan met de hand schoonmaken. Droog de pan na afloop goed af.
Gietijzeren pan: een pan van gietijzer kan je het beste met warm water en een zacht sponsje schoonmaken. Ook hierbij is het aan te raden om de pan goed droog te maken na afloop.
Stalen pan: ook een stalen pan kan je het beste met de hand afwassen. Gebruik hiervoor een sponsje in combinatie met wat afwasmiddel.
Keramische pan: tot slot is ook het schoonmaken van een keramische pan het beste te doen met de hand. Gebruik hiervoor een afwasborstel, een schuursponsje en wat azijn of schoonmaakmiddel. Droog ook deze pan goed af na afloop!