In dit artikel behandelen we de Ecostoof, een moderne variant van de hooikist. Deze handige keukentool wordt ook wel een wonderbag genoemd en is zeer populair onder mensen die duurzaam willen koken. Je leest over de werking van de Ecostoof stoofzak, welke pannen hiervoor geschikt zijn en waar je de Ecostoof kunt kopen.
Wat is een Ecostoof?
De Ecostoof is in principe een modern verwarmingsapparaat dat op een oude techniek is gebaseerd. In het verleden werden hooikisten gebruikt om voedsel te bereiden en brandstof te besparen. Dit waren kisten met hooi die warmte isoleerden. De Ecostoof werkt op dezelfde manier als een hooikist. Je kunt ingrediënten in de stoof plaatsen en het eten gaart vanzelf verder. Dit is duurzamer dan het gebruik van pannen op het vuur en geeft je tijd om andere dingen te doen. De Ecostoof kan helpen om tot 30% van het energieverbruik voor het koken te besparen. Bovendien blijven groenten beetgaar en behouden ze hun smaak.
De Ecostoof is gemaakt van duurzame, gerecyclede en bio-based materialen en heeft daardoor een minimale ecologische voetafdruk. De Ecostoof is gemaakt van linnen en gevuld met schapenwol om de isolatie te verbeteren. Aan de onderzijde bevindt zich een kurken plank waardoor pannen rechtop kunnen staan terwijl ze tegelijkertijd ook onderin geïsoleerd zijn.
Waarin verschilt een Ecostoof met een slowcooker?
Een slowcooker is een elektrisch apparaat dat continu moet worden voorzien van elektriciteit. Voor het gebruik van een Ecostoof is minder energie nodig. Een ander groot verschil met een Ecostoof is dat je de slowcooker kan instellen op een bepaalde temperatuur. Dit kan niet met een Ecostoof.
Hoe bereid je eten in de Ecostoof?
Het bereiden van eten in een Ecostoof is een gemakkelijk proces. Je hebt hier enkel een schikte pan voor nodig en je moet weten hoe lang je het eten moet koken, alvorens je de Ecostoof het verdere slowcooking werk laat uitvoeren. Het stappenplan is als volgt:
- Verzamel alle ingrediënten voor jouw gerecht en doe het in een geschikte pan. Lees verderop welke pannen geschikt zijn;
- Kook het gerecht het aantal benodigde minuten. Doe dit met een deksel op de pan en een grote pan. Een deksel zorgt dat midner energie verloren gaat. Ook zorgt een grotere pan voor minder energieverlies;
- Doe de pan in de Ecostoof, trek het koord aan en laat de Ecostoof het verdere werk doen;
- Eet smakelijk!
Hoe lang heeft welke type voedsel nodig?
Voedsel | Koken | In de stoof |
Stoofvlees | 10 minuten | 180 – 360 minuten |
Vis | 5 minuten | 30-60 minuten |
Groente | 1 minuut | 30-60 minuten |
Witte rijst | 3 minuten | 30-45 minuten |
Aardappelen | 1 minuut | 30-45 minuten |
Welke pan is geschikt?
Er zijn verschillende soorten kookpannen die geschikt zijn voor gebruik op een Ecostoof, afhankelijk van het type Ecostoof en het soort gerecht dat je wilt bereiden. De gangbare maat pan is maximaal 26 cm breed en 14 cm hoog (zonder handvatten). Hier zijn enkele pannen die geschikt zijn voor gebruik in een Ecostoof:
Roestvrijstalen pannen
Roestvrijstalen pannen zijn een goede keuze voor gebruik op een Ecostoof omdat ze stevig en duurzaam zijn en niet snel beschadigen. Ze zijn ook goed bestand tegen hoge temperaturen en kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt.
Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen zijn ook een goede keuze voor gebruik op een Ecostoof omdat ze zeer duurzaam zijn en goed bestand tegen hoge temperaturen. Ze kunnen echter zwaar zijn en vereisen wat extra onderhoud om te voorkomen dat ze roesten.
Koperpannen
Koperpannen zijn een andere goede keuze voor gebruik op een Ecostoof omdat ze zeer duurzaam zijn en een goede warmtegeleider zijn. Ze kunnen echter duur zijn en vereisen wat extra onderhoud om te voorkomen dat ze verkleuren of oxideren.
Aluminium pannen
Aluminium pannen zijn licht en gemakkelijk te gebruiken in een Ecostoof, maar ze kunnen snel beschadigen en kunnen soms ongelijkmatig verwarmen.
De voordelen van de Ecostoof
Duurzaamheid: doordat je veel minder energie verbruikt, kook je op een milieubewuste manier. Je hebt de aanschafprijs binnen een jaar weer terugverdiend.
Gezond: doordat voedingsmiddelen niet kunnen verbranden in de Ecostoof is het een stuk gezonder. Bovendien gaan voedingsstoffen niet verloren en blijven smaken in takt.
Onderhoud: In vergelijking met sommige andere verwarmingstoestellen vereist een Ecostoof nagenoeg geen onderhoud. Het enige wat je af en toe moet doen is het ding uitwassen op een wolwasprogramma.
Veilig: Aangezien er geen open vuur aanwezig is, kun je op een veilige manier eten bereiden. Ideaal voor als je kinderen hebt.
Handig: Je kunt de Ecostoof overal gebruiken. Denk aan de camping of tijdens een picknick. Ideaal wat dat betreft. De Ecostoof weegt slecht 1,5 kilo.
De nadelen van de Ecostoof
Warmteverlies op ten duur: Het is soms wat lastig te timen om het gerecht daadwerkelijk warm op tafel te krijgen. Er treedt op ten duur warmteverlies op. Hier ontkom je niet aan. Je moet de kunst van het eten bereiden in een dergelijke stoof dus even onder knie krijgen. Goed om te weten: het eten blijft circa 3 uur boven de 65 graden. Dit is de temperatuur die nodig is om te garen. Na een uurtje of 5 in de stoof, is het vaak noodzakelijk het eten weer te verwarmen. Dan gaat het zijn doel voorbij.
Niet geschikt voor alle gerechten: Je kunt niet alles bereiden in een Ecostoof. Je moet er rekening mee houden dat je beperkt bent tot een select aantal geschikt ingrediënten.
Waar is de EcoStoof te koop?
Wil jij de Ecostoof kopen na het lezen van dit artikel? Dat snappen we! Met jouw nieuwe stoofzak ga je je het energieverbruik straks te lijf en zul je er nog plezier in krijgen ook. De moderne versie van de hooikist is o.a. te koop bij Bol.com. Bestel je hem aldaar, dan krijg je er een handig e-book bij, vol met de lekkerste recepten! Ook krijg je maar liefst twee jaar fabrieksgarantie!
Mocht je ook willen weten welk alternatief er is voor de Ecostoof, dan zou je ook de Hooimadam kunnen bekijken. Deze moderne hooikist is net iets goedkoper.