Bakken

Hoe bak je brood in een pan?

Brood Bakken Pan

Ga je dagelijks naar de supermarkt om vers brood te kopen? Of geef je de voorkeur aan het verse brood van de plaatselijke bakker? Wist je dat het niet eens altijd noodzakelijk is om het brood te kopen. Nee, je kunt namelijk brood ook zelf bakken. Hiervoor heb je meerdere mogelijkheden, waarbij we één van deze mogelijkheden in dit artikel gaan bespreken.

We bespreken in dit artikel namelijk hoe je brood moet bakken in een pan. We bespreken welke pan je nodig hebt, welke ingrediënten je nodig hebt en we hebben een handig stappenplan uiteengezet. Wil je ook graag zelf brood bakken? Lees dit artikel dan op je gemakje door, tref de juiste voorbereidingen en ga direct aan de slag!

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Het eerste wat je nodig hebt, is een goede pan. Hierbij geven wij de voorkeur aan een grote gietijzeren pan. Dit materiaal is in staat om de temperatuur goed te verdelen; zodoende krijgt al het brood dezelfde temperatuur.

Daarnaast heb je uiteraard ook verschillende ingrediënten nodig. Voor het bakken van één brood kan je de volgende ingrediënten in huis gaan halen:

  • 250 gram tarwe bloem
  • 15 gram verse gist
  • 1,5 dl lauw water
  • ½ theelepel suiker
  • 25 gram gesmolten boter
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Heb je deze ingrediënten in huis gehaald? Dan kan je in principe gaan beginnen met het bakken van brood in een pan. Ons advies hierbij is om de keuken eerst even netjes op te ruimen. Je hebt namelijk enige ruimte in je keuken nodig om het brood te kunnen bereiden.

Stappenplan

Als je alle voorbereidingen getroffen hebt, kan je van start gaan. Met onderstaand stappenplan is het maken van een brood zonder oven onwijs makkelijk. Volg de stappen één voor één op en maak volledig zelf een heerlijk brood:

Stap 1: je begint met het maken van het deeg voor het brood. Maak een kuiltje in de bloem, meng gist met lauw water en meng dit vervolgens weer met suiker. Dit mengsel kan nu met de bloem gemengd worden. Voeg nadien olie toe en – naar eigen inzicht – water. Kneed het totdat je een soepel deeg hebt en voeg vervolgens zout toe.

Stap 2: het soepele deeg kan je vervolgens een kwartiertje kneden. Na dit kwartiertje zet je het onder een vochtige doek in de kamer. Laat het een uur rijzen, kneed het vervolgens nog een kwartier en laat het vervolgens nog een uur rijzen onder de vochtige doek.

Stap 3: vet vervolgens de pan in met de gesmolten boter.

Stap 4: prik vervolgens in het deeg, zodat het brood niet gaat scheuren. Leg het brood nu in de pan en laat het ongeveer 50 minuten bakken. Kies voor relatief laag vuur en gebruik bij voorkeur een grote pit. Een grote pit is immers in staat om de temperatuur perfect over de pan te verdelen. Als je voor een gietijzeren pan gekozen hebt, weet je zeker dat de temperatuur goed verdeeld wordt. Eet smakelijk!