Bakken

Hoe bak je oliebollen in een pan?

Oliebollen Bakken In Pan

Aan het einde van het jaar draait alles om gezelligheid. Men wilt het jaar op een goede manier afsluiten en daar hoort uiteraard lekker eten en drinken bij. Oliebollen worden gebakken, het gourmetstel wordt erbij gepakt en flessen wijn/bier worden open getrokken. Met name de oliebollen staan symbool voor de periode aan het einde van het jaar. Veel mensen sluiten het jaar met oliebollen af en starten het jaar op 1 januari ook weer met oliebollen. Al decennialang maken de oliebollen een significant onderdeel uit van de Nederlandse cultuur.

Wil je zelf aan de slag gaan met het bakken van oliebollen? Dat is mogelijk! Het enige wat je nodig hebt, zijn de juiste keukenapparaten, de juiste ingrediënten en een juiste bereidingswijze. Al deze informatie vind je in dit artikel. Na het lezen van dit artikel weet je dus perfect hoe je zelf oliebollen kunt bakken. Wist je dat zelfgemaakte oliebollen nóg lekkerder smaken? Lees dus op je gemakje het artikel door, haal de juiste ingrediënten in huis en ga aan de slag.

De juiste benodigdheden

Om oliebollen in een pan te kunnen bakken, heb je allereerst een grote pan nodig. Een pan waar meerdere oliebollen in passen en een pan die flinke temperaturen aan kan. Daarbij is het ook nog wenselijk dat de temperatuur behouden kan worden; ons advies is daarom om uit te kijken naar een pan van gietijzer.

Daarnaast heb je uiteraard ook de juiste ingrediënten nodig:

  • 500 gram tarwebloem
  • 150 ml bier
  • 350 ml handwarm water
  • 10 gram zout
  • 25 gram suiker
  • 5 gram kaneel
  • 2 druppels citroensap
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 200 gram rozijnen
  • 2 liter plantaardige olie

Naast bovengenoemde ingrediënten kan je ook nog een zeef, een mixer en een beslagkom gebruiken. Om het oliebakproces te vergemakkelijken, zijn kranten en een theedoek ook zeker aan te raden.

De bereidingswijze

Allereerst kan je het bloem in een kom doen samen met het zout. Voeg vervolgens de suiker, kaneel en gist toe aan het mengsel en meng dit door elkaar. Meng met een mixer vervolgens ook het water, het bier en de druppels citroensap door het mengsel.

Is het beslag naar wens gemixed? Dan kan je de rozijnen toe gaan voegen; deze dien je goed door het beslag heen te mengen.

Vervolgens kan je het beslag met een vochtige theedoek afdekken en deze op een warme en tochtvrije plaats neerzetten. Laat het beslag vervolgens ongeveer een uur rijzen.

Doe vervolgens een liter olie in een pan en verwarm deze tot ongeveer 180 graden. Maak met behulp van een ijsknijper bolletjes uit het beslag en stop deze in de pan. Bak de oliebollen vervolgens in 5 tot 8 minuten goudbruin in de pan. Hoe lang dit exact duurt, is afhankelijk van de grootte van de oliebollen. Dit is vaak een kwestie van even uittesten.

Is de kleur van de oliebol naar wens? Haal ze dan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Vervolgens kan je de oliebollen opdienen. Eet smakelijk!