Bakken

Hoe frituur je in een pan?

Frituren In Een Pan

In Nederland zijn we dol op patatjes, op frikandellen, op een bitterbal en op kroketten. Hoe kan je deze producten nou frituren als je geen frituurpan hebt? Geen probleem! Het is namelijk ook mogelijk om te frituren in een pan. Wil je graag weten hoe dit moet? Lees dan zeker dit artikel even door. Wij bespreken hierin namelijk wat je zoal nodig hebt en hoe je dit moet doen.

Het gebruik van een frituurpan is niet altijd aan te raden. Ja, het is een uitermate handig product. Maar, het is geen geheim dat een frituurpan niet het meest gezonde is. Daarnaast is het bij een frituurpan ook van belang dat je het vet met grote regelmaat ververst. Dat wordt door sommigen helaas wel eens vergeten, waardoor de frituurpan één grote rotzooi wordt. Gelukkig is het dus ook mogelijk om te frituren in een pan. Lees hieronder hoe dat moet.

Wat heb je hiervoor nodig?

Je moet allereerst de juiste pan er bij gaan pakken. Wat is de juiste pan? Dat is in ieder geval niet een pan met een antiaanbaklaag. Deze laag zorgt ervoor dat de producten hun temperatuur niet goed kunnen behouden in de pan. Bij het frituren is het juist wel van belang dat de producten met een constante temperatuur verwarmd worden.

Je kunt het beste voor een gietijzeren pan gaan. Het materiaal gietijzer is in staat om de warmte goed te bewaren. Daarnaast is gietijzer ook in staat om de warmte goed te verdelen. Door deze perfecte warmteverdeling kan je optimaal genieten van alle hapjes die je aan het frituren bent.

Uiteraard heb je ook nog olie nodig. Maar, wat voor olie is het dan beste? Je kunt hiervoor het beste zonnebloemolie of frituurolie gebruiken. Als je zonnebloemolie gebruikt, blijven je hapjes relatief gezond, aangezien er vrij weinig vet in zonnebloemolie aanwezig is.

Daarnaast heb je ook nog een thermometer nodig. Bij veel gerechten is het namelijk wenselijk dat de temperatuur tussen de 170 en 180 graden Celsius schommelt. Met een thermometer kan je continue in de gaten houden of dit ook het geval is. Een van de voordelen van een reguliere frituurpan is wel dat je daar continue de temperatuur zelf in kunt stellen. Dat zit dus iets anders bij het frituren in een pan.

Waar moet je op letten?

Het is ontzettend belangrijk om goed op te letten bij tijdens het frituren in een pan. Zo is het van belang dat je geen al te grote pan gebruikt. Bij het frituren ontstaat namelijk een behoorlijke temperatuur. Als je een te grote pan op een te kleine pit gebruikt, kan de pan gaan schommelen. Dit kan levensgevaarlijke situaties tot gevolg hebben.

Daarnaast is het ook aan te raden om het vuur niet te hard te zetten. Dat is zeker het geval als je met een gasfornuis werkt. Een gasfornuis heeft behoorlijk veel voordelen, maar het is niet altijd het meest veilige fornuis. Houd daar dan ook heel goed rekening mee als je aan het frituren bent.