Bakken

Kan je zoete aardappel friet bakken in een pan?

Zoete Aardappel Friet

Recent schreven wij al meerdere artikelen over het klaarmaken van zoete aardappel. Dit voedingsmiddel is in de afgelopen jaren onwijs populair geworden; veel huishoudens genieten van de unieke en rijke smaak van de zoete aardappelen. Maar, hoe kan je dit voedingsmiddel nou het beste klaarmaken?

In eerdere artikelen beschreven we onder meer dat je zoete aardappel in een pan kan bakken. Daarbij hebben we onder meer vermeld dat het van belang is om de juister pan te gebruiken. Bij het bakken van zoete aardappel heb je echter de keus tussen verschillende soorten:

  • Je kunt de zoete aardappel in kleine schijfjes snijden
  • Je kunt de zoete aardappel in de vorm van frietjes snijden
  • Je kunt de zoete aardappel niet snijden

In dit artikel richten we onze pijlen op het bakken van zoete aardappel friet. Deze frietvariant is een prima alternatief voor de reguliere frietjes. De reguliere frietjes worden veelal in een frituurpan klaargemaakt en dat brengt uiteraard de nodige vetten met zich mee. Door de zoete aardappel frietjes in een normale pan te bakken, kan je dus genieten van de heerlijke én gezonde smaak van de zoete aardappel. Je leest hieronder welke benodigdheden je in huis moet halen en welke stappen je kunt volgen.

Wat heb je nodig voor zoete aardappel friet?

Als je zoete aardappel friet wilt maken, heb je sowieso de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 tot 3 middelgrote zoete aardappelen
  • Zeezout
  • Rode paprikapoeder
  • 2 eetlepels olie

Naast de bovengenoemde ingrediënten heb je uiteraard ook een pan nodig. Het advies hierbij is om voor een koekenpan te gaan. Bij voorkeur kan je hier het beste een relatief diepe koekenpan voor gebruiken. Enfin, heb je de juiste pan en de juiste ingrediënten in huis gehaald? Dan kan je onderstaand stappenplan volgen voor het bereiden van heerlijke zoete aardappel friet in een pan.

Bereidingswijze

Begin allereerst met het afspoelen van de zoete aardappelen onder de kraan. Je maakt hiermee de schil van de zoete aardappelen goed schoon. Dit is van groot belang, aangezien je deze schil niet hoeft te schillen.

Na het afspoelen van de zoete aardappelen kan je ze in langwerpige repen snijden. Deze repen krijgen zodoende de vorm van frietjes. Na het afsnijden kan je deze repen ongeveer 30 minuten in water laten weken. Waarom je dit moet doen? Door het weken worden de zoete aardappel frietjes een stuk krokanter. Hebben de repen ongeveer 1 uur lang liggen weken in het water? Dan kan je de reepjes uit het water halen en de reepjes goed droog deppen.

Vervolgens kan je de pan goed warm laten worden en de twee eetlepels olie in de pan doen. Voeg de repen toe aan de pan en bak de repen om en om. Als de zoete aardappel friet de gewenste kleur heeft, kan je de frietjes uit de pan halen. Voeg nog wat zout en rode paprikapoeder toe en geniet van heerlijke zoete aardappel friet!