Zalm is zonder twijfel één van de lekkerste vissoorten. Dat is zéker het geval als je de zalm op de juiste manier weet te bakken. Maar, wat is nou de juiste manier voor het bakken van een zalm? Wij raden je in ieder geval te allen tijde aan om een zalm op de huid te bakken. Door een zalm op de huid te bakken, weet je alle aroma’s en smaaksensaties optimaal te verkrijgen. De zalm krijgt daardoor nóg meer smaak.
Maar, hoe moet je nou een zalm op de huid bakken? Welke pan heb je hiervoor nodig? Welke benodigdheden heb je hier verder voor nodig? En hoe lang duurt vervolgens het op de huid bakken van zalm? Op al deze vragen geven wij in dit artikel een uitgebreid antwoord. Je weet daardoor precies hoe je in de (nabije) toekomst een heerlijke zalm op de huid kan bakken.
Is het moeilijk om zalm op de huid te bakken?
Ja, dat is het zeker. Als je één moment van onoplettendheid hebt, kan de zalm al volledig verbranden. Dat is zowel het geval als je de zalm op de huid bakt als dat je de zalm níet op de huid bakt. Met het oog op de uiteindelijke smaak is het dringende advies om de zalm altijd op de huid te bakken.
Verder is het van belang dat je de juiste pan gebruikt én de juiste roomboter. Volgens verschillende professionele koks speelt de roomboter hierbij een cruciale rol. Met behulp van de juiste roomboter weet je de zalm onwijs veel smaak mee te geven. Daardoor geniet je nóg meer van jouw heerlijke zalm-gerecht.
Wat is op de huid bakken precies?
We kunnen het ons goed voorstellen dat je nog niet helemaal begrijpt wat ‘op de huid bakken’ nou precies betekent. Als het over ‘op de huid bakken’ hebben, spreken we letterlijk over het bakken van zalm op de huid. Als je een stuk zalm op bijvoorbeeld de markt koopt, zie je aan de onderkant een grijsachtige huid zitten.
Het is van belang dat je die huid in direct contact met de pan brengt. Je kunt daardoor de zalm op de huid gaan bakken, waardoor je dus meer smaak weet te verkrijgen. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat bakken op de huid een stuk lastiger is. Zo is het van belang dat je continue scherp bent. Mogelijkerwijs mislukt het bakken op de huid van de zalm de eerste keer, maar gaandeweg ga je het ongetwijfeld goed onder de knie krijgen.
Kies je er uiteindelijk voor om de zalm toch niet op de huid te bakken? Dan is de zalm een stuk minder lekker. Aan de andere kant is het niet op de huid bakken wel een stuk makkelijker. Mocht je niet al te veel tijd hebben, is het dus alsnog mogelijk om de zalm op deze ‘mindere’ manier te koken. In onze ogen is dat echter wel zonde van de zalm. Als je een stuk zalm gekocht hebt, wil je daar immers zo ultiem mogelijk van genieten. Dat lukt alleen als je de zalm op de huid gaat bakken.
Wat heb je nodig om een zalm op de huid te bakken?
Lijkt het jou wel wat om een zalm op de huid te gaan bakken? Wil je graag een heerlijk zalm-gerecht op tafel neer zetten? Dan heb je daar eigenlijk drie verschillende benodigdheden voor nodig:
- Een stuk zalm. Het advies is om deze zalm op de markt of bij een vishandel aan te schaffen. Meestal is de zalm daar iets duurder, maar dat proef je ook duidelijk in de smaak terug. Kies overigens voor het stukje zalm dat zo wit mogelijk is. Des te witter de zalm is, des te beter.
- Voor het bakken van zalm op de huid is het van cruciaal belang dat je de juiste roomboter gebruikt. Het advies van professionele koks is om zogeheten geklaarde roomboter te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om ghee te gebruiken; dat is eigenlijk boter die al geklaard is.
- Graag willen we je adviseren om te allen tijde een hoogwaardige koekenpan te gebruiken. Kies bij voorkeur voor een inductie koekenpan (als je een inductie kookplaat hebt) of voor een pan met een anti-aanbak laag.
Hoe kan je de zalm op de huid bakken in de pan?
Als je de bovengenoemde drie benodigdheden in huis hebt gehaald, ben je klaar om te starten. Volg daarvoor onderstaand stappenplan op!
Stap 1: laat eerst de pan goed heet worden. Laat vervolgens 1 theelepel geklaarde roomboter in de pan smelten.
Stap 2: smeer ondertussen de huid van de zalm ook goed in met boter. Des te beter je deze huid insmeert, des te kleiner de kans is dat de huid gaat verbranden.
Stap 3: leg de zalm nu met de huid in de pan neer en laat ‘m vanaf dat moment op één plek stil liggen. Zet het vuur hoog en laat de zalm tot halverwege garen.
Stap 4: is de zalm tot halverwege gegaard? Dan kan je de zalm omdraaien en nog heel kort op de andere kant garen. Let wel op: doe dit héél kort. Des te korter je de zalm laat garen, des te lekkerder de zalm gaat worden.
Stap 5: serveer de zalm op een geschikt bord en voeg eventuele garneringen toe. Eet smakelijk!
Al met al kost het bakken van een zalm op de huid niet super veel tijd. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de zalm snel aan kan branden. Daarmee verpest je eigenlijk de gehele zalm en daarmee jouw gehele maaltijd. Neem dus de tijd voor het bakken van een zalm op de huid, haal de juiste benodigdheden in huis en volg bovenstaand stappenplan op.
Twijfel je om de zalm in de oven te bakken? Ook dat is mogelijk, maar de zalm wordt dan niet super lekker. Mocht je écht van jouw stukje zalm willen genieten, kan je ‘m het beste in een pan op de huid bakken!