Bakken

Wat zijn de beste bakboeken?

leukste bakboeken

Een bekend fenomeen zijn kookboeken. Iedereen weet wel een paar schrijvers of een paar titels van boeken die bekend staan om de heerlijke recepten. Maar naast koken kan je in de keuken natuurlijk ook heerlijk bakken. Daarvoor zijn ook bakboeken geschreven maar deze zijn een stuk minder bekend. Speciaal daarom vind je in deze blog zes bakboeken die je aan kan schaffen om heerlijke taarten, koekjes of deeg te maken.

Modern Baking – Donna Hay

Het eerste bakboek dat benoemd wordt is Modern Baking, geschreven door Donna Hay. Op culinair gebied is Donna Hay een internationaal fenomeen. Ze heeft een eigen stijl ontwikkeld door middel van simpele, slimme en seizoensgebonden recepten. Deze recepten worden ook nog eens prachtig gefotografeerd en weergegeven in het boek. Inmiddels heeft zij al 26 boeken geschreven waarvan er wereldwijd meer dan zes miljoen zijn verkocht. De boeken die zij geschreven heeft zijn in meer dan tien verschillende talen ontwikkeld en de kookshows die zij op tv maakt, worden in meer dan veertien landen uitgezonden en bekeken.

Het boek Modern Baking is voor iedereen toegankelijk en het biedt aan iedereen mogelijkheid. In dit boek staan recepten om gezond te bakken maar ook zijn in dit boek echte bakklassiekers te vinden. Hartig, zoet en alles daar tussenin is te vinden in Modern Baking. De recepten zijn laagdrempelig waardoor ze voor iedereen mogelijk zijn om te bereiden. In het boek zijn de recepten verbonden aan verschillende thema’s, zoals koffie, karamel, fruit, zuivel, chocola en specerijen.

Ieder hoofdstuk wordt door Donna Hay in het boek gestart met onwaarschijnlijk lekkere taarten, cakes en koeken. Daaropvolgend worden ‘quick-fix’recepten beschreven. Dit zijn recepten die snel en eenvoudig te bereiden zijn. Tot slot zijn er ook ‘fresh &light-‘ recepten. Deze recepten zijn gezonder van aard.

Gebakjes van fruit tot overmatig chocolade gebruik voor taarten, van fudge brownies tot aan knapperige koekjes en van romige desserts tot wolkerige meringue. Dit allemaal is in het bakboek van Donna Hay te vinden. Alle recepten worden gekenmerkt door de eenvoud en pure smaken en de heerlijke combinaties die gemaakt worden. De recepten uit dit boek zijn niet alleen een lust voor de smaakpapillen maar ook zeker voor het oog. Alle recepten zijn bijzonder mooi gefotografeerd en weergegeven in dit boek.

Gwenn Danis – Gwenn’s Bakery

De meeste zullen Gwenn Danis kennen van Heel Holland Bakt. Hij was in dit tv programma de finalist. De Franse patisserie heeft Gwenn letterlijk met de paplepel binnengekregen. Dit komt doordat hij opgegroeid is in Frankrijk. Op dit moment woont hij in Amsterdam samen met zijn Franse vrouw en dochter.

Gwenn volgde een studie aan de Hoge Hotelschool. Na deze opleiding is hij terug naar Frankrijk verhuisd waar hij elke dag in contact kwam met de verfijnde Franse pâtisseries. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij direct gefascineerd werd door de mooie taarten en de heerlijke gebakjes. Maar ook de manier waarop de grote pâtissiers het maken van deze taarten en gebakjes gemoderniseerd hebben en ook trendy hebben gemaakt.

In het boek Gwenn’s Bakery komen, niet geheel verrassend, alle Franse klassiekers naar voren. Het ene recept wordt op traditionele wijze gemaakt maar meestal zorgt Gwenn voor een moderne en frisse draai aan de recepten. Het is dan ook niet gek dat de leden van Heel Holland Bakt, Robert en Janny, het altijd eens waren over het feit dat de combinaties die Gwenn maakte altijd heerlijk waren.

Dit boek bestaat niet alleen uit de basisrecepten. Bij elk recept worden namelijk ook tips en trucs gegeven. Waar moet je op letten? En op welke manier kan je het échte Franse resultaat creëren waar tegelijkertijd de moderne en frisse draai in is verwerkt? In Gwenn’s Bakery kom je er allemaal achter.

Rutger bakt van A tot Z – Bakbijbel

De schrijver van de Bakbijbel is Rutger van den Broek. Hij is onder groot publiek bekend, omdat hij de winnaar van de eerste editie van het programma Heel Holland Bakt is. Toen hij een kind was, ging hij al in de keuken bij zijn moeder gluren hoe zij aan het bakken was. Zijn beroep is recoveryverpleegkundige in het ziekenhuis maar wanneer hij hier niet aan het werk is dan staat Rutger het liefst in de keuken lekker te bakken.

In het boek Rutger bakt van A tot Z komen meer dan 160 bakrecepten aan bod. Deze recepten gaan van tijdloze klassiekers zoals kletskoppen, appeltaart, slagroomsoesjes en wentelteefjes tot de niet standaard recepten voor het maken van brownies, tulband en pistachepavlova á la Rutger.

Alle recepten worden in het boek ondersteund door middel van heldere instructies en duidelijke foto’s. Hierdoor is het eenvoudig om alle belangrijke basistechnieken stap voor stap onder de knie te krijgen. Dit stappenplan wordt dan ook ondersteund door foto’s. Daarnaast worden ook verschillende begrippen en benodigdheden gedurende het bakken uitgelegd, waardoor het uiteindelijk voor iedereen begrijpelijk is.

Verder geeft Rutger veel tips en praktische aanwijzingen voor het maken van de lekkerste recepten. Maar een onderdeel van de recepten is ook de manier waarop je het serveert aan jouw gasten. Ook daarvoor geeft Rutger verschillende suggesties waardoor je altijd het lekkerste maar ook het mooiste bakresultaat hebt.

Elisabeth Scholten – 100 Luxe Koekjes van Eigen Deeg

Zoals de titel van dit boek al aangeeft, gaat dit boek over koekjes. Dit boek bevat ontzettend veel overheerlijke recepten voor koekjes, geschreven door de enige echte koekjeskoningin Elisabeth. Ze heeft recepten voor pindakaaskogels, crème-brûleekoekjes, nutellakoekjes en nog veel meer verschillende soorten. De recepten zijn allemaal gebaseerd op circa twintig tot veertig koekjes. Dit betekent dat je geen uren in de keuken hoeft te staan voor het bereiden maar ook dat je niet met een gigantische berg aan koekjes zit.

In het boek worden de recepten door Elisabeth duidelijk beschreven, waardoor ze voor vrijwel iedereen eenvoudig te bereiden zijn. Tevens zien de recepten er ook nog eens prachtig uit en is de smaak van de koekjes overheerlijk. De indeling van het boek is erg gestructureerd aan de hand van verschillende categorieën koekjes. Verder is dit boek voor beginners maar ook voor ervaren bakkers. Doordat alle stappen goed worden uitgelegd, is het voor iedereen mogelijk om de recepten uit dit boek na te maken.

Taartbijbel – Hans Spitsbaard

De taartbijbel van Hans Spitsbaard staat vol met taarten. De recepten voor de taarten worden door middel van duidelijke en stapsgewijze instructies uitgelegd. Dit stappenplan wordt ook nog ondersteund door mooie foto’s. Hans Spitsbaard leert je door dit boek echt alle kneepjes van het bakken van taarten.

Dit boek bevat ruim 160 recepten voor verschillende soorten taarten op allerlei manier. Zo zijn er makkelijke taarten maar ook wat moeilijkere taarten. Of juist klassieke maar lekkere taarten. Echt allerlei verschillende soorten taarten komen in dit bakboek aan bod waardoor dit boek voor iedereen geschikt is om aan te schaffen en er vervolgens ook gebruik van te maken.

Vanuit dit boek wordt echt niet verwacht dat iedereen veel ervaring heeft met het bakken van taarten. Door de duidelijke beschrijving is het voor iedereen mogelijk om deze taarten te bakken. Daarbij biedt Hans Spitsbaard ook nog goede tips en aanwijzingen voor het bakken van de lekkerste én mooiste taarten. Niet alleen de bereiding van de taart komt uitgebreid aan bod. Ook de voorbereiding voor het bakken van een taart wordt duidelijk beschreven. Helaas staat niet bij elk recept een mooie foto van het eindresultaat. Maar ook zonder deze foto’s is dit boek een absolute musthave als je goede taarten wil bakken.

Yotam Ottolenghi – Sweet

De schrijver van dit boek, Yotam Ottolenghi, is internationaal een bestseller auteur. Hij heeft meerdere kookboeken geschreven zoals Plenty en Ottolenghi het kookboek. Mede door zijn boeken heeft hij gebruik van sumak en granaatappelpitten in gerechten in ons land populair gemaakt. Yotam Ottolenghi heeft een zakenpartner, Sami Tamimi, waarmee hij een aantal zeer succesvolle traiteurszaken runt in Londen.

De inspiratie van Yotam Ottolenghi is afkomstig door zijn mediterrane achtergrond en zijn grote liefde voor ingrediënten. Hij is zelf geen vegetariër maar toch maakt hij vernieuwende en originele vegetarische gerechten. Alle gerechten die hij bereidt worden gebaseerd op uitgesproken smaken en interessante combinaties van verschillende ingrediënten. Naast het schrijven van boeken, heeft hij ook een wekelijkse column in The Guardian die zeer populair is. Het kookboek ‘Simpel’ van hem heeft alle verkooprecords verbroken.

Maar niet alleen op het gebied van koken brengt Yotam Ottolenghi boeken uit. Ook op het gebied van bakken heeft hij een boek genaamd ‘Sweet’. In dit boek keert Yotam Ottolenghi terug waar zijn avontuur in de culinaire keuken allemaal begonnen is; de patisserie. De recepten die in dit boek beschreven worden zijn niet altijd makkelijk maar wel te doen wanneer je het vooraf al even doorleest. Doordat Yotam Ottolenghi interessante combinaties kan maken van verschillende (onbekende) ingrediënten, is in het boek ook een ingrediënten- en woordenlijst toegevoegd.

Het boek is erg overzichtelijk vormgeven inclusief mooie foto’s. De hoofdstukken zijn aan de hand van verschillende categorieën ingedeeld, zoals koekjes en biscuits, cakes en taarten, nagerechten etc. Alle recepten worden in het boek aangevuld met tips over hoe je het beste het baksel kan bewaren én er is een persoonlijk voorwoord. Hierdoor beschik je over alle informatie die je nodig hebt.