Barbecueën

Een barbecue op gas of kolen kopen?

barbecue op gas of kolen

Moet je nu een barbecue op gas of kolen kopen? Het is één van de vaakst gehoorde dilemma’s waar mensen die graag een barbecue willen aanschaffen mee worden geconfronteerd. Alleen voor de puristen is het doorgaans een uitgemaakte zaak. Zij stellen dan ook niet zelden dat je niet barbecuet wanneer je geen gebruik maakt van kolen. Anderzijds moet het toch gezegd dat er ook aan het barbecueën op gas een aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden zijn. Is het voor jou ook lastig om een keuze te kunnen maken tussen een bbq die werkt op gas of een exemplaar dat werkt op kolen? Dan kan het interessant zijn om de inhoud van dit blogartikel even door te nemen.

Een zeer vaak gehoord dilemma

In principe valt voor zowel kolen als voor gasbarbecues wel iets te zeggen. Ben jij iemand die over een uitgesproken voorkeur beschikt voor pure smaken en wil je graag “low and slow” barbecueën? In dat geval wordt er in de praktijk vaak gekozen voor de extra smaak waar je op kan rekenen bij houtskool. Wordt er echter gegrild? In dat geval zal wellicht niemand het verschil proeven. Volgens heel wat fans zou de betere smaak waar op kan worden gerekend bij een kolen barbecue ook afkomstig kunnen zijn van de rook die vrijkomt. Roken doe je met hout. Wanneer de kolen roken betekent dit dat ze nog niet voldoende branden. Het merendeel van de rook waarvan sprake is, is overigens afkomstig uit het vlees welke op de kooltjes valt. Min of meer dezelfde hoeveelheid rook kan je echter ook verwachten van de lavasteentjes of de hete branders bij een gasbarbecue.

Waarom kiezen voor een barbecue op kolen?

Laat ons om te beginnen even kijken naar welke voordelen er verbonden zijn aan een barbecue op kolen. Het eerste voordeel waar je op kan rekenen heeft betrekking tot de prijs waar deze barbecues over beschikken. Ongeacht het budget dat je voor handen hebt zal je tot de conclusie komen dat er altijd een exemplaar naar wens kan worden aangekocht. Dit blijkt ook wanneer je een blik werpt op de kolenbarbecues welke deel uitmaken van ons assortiment. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Kogel Houtskool Barbecue van roestvrijstaal met 43 centimeter diameter voor 79,95 euro;
  • Kaminer Houtskool Barbecue inclusief 6-delige BBQ accessoire set voor 158 euro;
  • De Boretti Barilo Houtskool Barbecue voor 414,61 euro;
  • The Bastard Urban Medium Solo Houtskool Barbecue voor 1.149,00 euro;

Bovenstaande exemplaren zijn uiteraard nog maar het puntje van de ijsberg. In de praktijk zijn er dan ook nog heel wat andere exemplaren in uiteenlopende prijsklassen eveneens te kopen. Andere voordelen waar je bij een barbecue op kolen op kan rekenen zijn de volgende:

  • Een kolenbarbecue is geschikt voor hoge temperaturen oplopend tot 400 graden en hoger;
  • De ervaring tijdens het barbecueën vinden veel mensen beter bij een kolen exemplaar;
  • Kolenbarbecues zijn gemaakt om te roken;

Alle hierboven aangehaalde voordelen maken duidelijk dat er toch best een aantal uitstekende redenen bestaan om ervoor te kiezen om een kolen barbecue in huis te halen. Toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan de aanschaf van een houtskool barbecue. Om welke nadelen het dan precies gaat laten we je hieronder ontdekken.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

Kies je voor een barbecue op kolen? Dan dien je er tijdens het barbecueën rekening mee te houden dat het dragen van een schort geen overbodige luxe is. Dit niet alleen voor de eventuele sappen die anders op je kleding terecht kunnen komen. Daarnaast is bekend dat ook kolen vervelende en vooral hardnekkige vlekken produceren wanneer ze op je kleding terecht komen.

Verder is het zo dat werken met een barbecue op kolen wat gewenning  vereist. Ze is dan ook wat lastiger om aan te steken in vergelijking met een barbecue op gas. Dit gezegd hebbende bestaat er zoiets als een brikettenstarter die hierbij kan helpen. Andere nadelen hebben betrekking tot het feit dat je wel even bezig bent met een kolen barbecue op temperatuur te krijgen. Tot slot blijft er na het barbecueën ook nog een hoop zooi achter. Ook hier moet je uiteraard mee kunnen leven.

Wat zijn de voordelen van een barbecue op gas?

Bij de keuze tussen een barbecue op gas of kolen kopen kan je uiteraard finaal ook kiezen voor een exemplaar welke gebruik maakt van gas. Ook hier zijn toch best een aantal interessante voordelen aan verbonden. Allereerst geldt voor een dergelijke barbecue dat ze in amper 10 à 15 minuten tijd opgewarmd en klaar voor gebruik kan zijn. Dat is merkelijk sneller in vergelijking met een houtskool barbecue. Bovendien is de manier waarop dit kan gebeuren ook een flink stuk eenvoudiger.

Naast bovenstaande zal je kunnen vaststellen dat je bij een gasbarbecue vrij eenvoudig de temperatuur op niveau kan houden. Moet de temperatuur op een bepaald moment verhoogd of verlaagd worden? Dan is ook dat in een handomdraai gebeurd. Heb je dus met andere woorden nog geen ervaring met het bedienen van een barbecue en / of wil je graag altijd op de meest eenvoudige manier kunnen werken? Dan kan de keuze voor een gas exemplaar voor jou al snel zijn gemaakt. In dat geval zou je onder meer kunnen kiezen voor de volgende exemplaren uit ons assortiment:

  • El Fuego San Angelo 3.0;
  • VidaXL Gasbarbecue 4+1;
  • Weber Genesis II E-310 GBS;
  • Weber Genesis II E-415 GBS;
  • Outdoor Dualchef S 325 G D-Line;

Bij het vergelijken van de verschillende hierboven aangegeven gasbarbecues zal je meteen ook tot de conclusie komen dat ze verkrijgbaar zijn in de meest uiteenlopende prijzen. Zowel voor een kolen- als voor een gasexemplaar geldt dus dat ze perfect geschikt kunnen zijn voor ieders budget.

Wat zijn de nadelen van een gasbarbecue?

Zowel bij een barbecue op gas of kolen kopen dien je rekening te houden met een aantal nadelen. De nadelen van een exemplaar welke werkt op kolen hebben we eerder reeds voor je op een rijtje gezet. Laat ons nu ook even kijken naar de nadelen waar je bij een exemplaar op gas aandacht voor moet hebben. In eerste instantie is er de temperatuur waar een dergelijke barbecue op werkt.

Voor een bbq op gas geldt dat ze werkt met temperaturen gelegen tussen de 100 en 300 graden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er tegenwoordig ook exemplaren bestaan welke beschikken over een infrarood gedeelte of zijn uitgerust met een zogenaamde sea burner. Deze kunnen er in principe voor zorgen dat dit nadeel de wereld uit kan worden geholpen.

Een eveneens niet onbelangrijk nadeel waar rekening mee dient te worden gehouden bij het kopen van een barbecue op gas is terug te vinden in het feit dat deze exemplaren in de praktijk een behoorlijk stuk groter uitvallen in vergelijking met de kolen exemplaren. Heb je dus met andere woorden slechts een beperkte hoeveelheid aan ruimte beschikbaar? Dan kan ook dit de keuze tussen een barbecue op gas of kolen kopen (aanzienlijk) beïnvloeden.

Conclusie; moet je nu een barbecue op gas of kolen kopen?

Zowel voor een barbecue op gas als voor een barbecue op kolen zijn duidelijk een aantal niet onbelangrijke voordelen aan te halen. Dit gezegd hebbende kenmerkt elk exemplaar zich ook over enkele nadelen waar je aandachtig voor zal willen zijn. Welke keuze je uiteindelijk zal maken is niet zelden sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur evenals van de situatie in kwestie. Heb je reeds bijvoorbeeld al de nodige ervaring met barbecueën en vind je de daarbij behorende sfeer of ervaring eveneens van belang?

Dan kan de keuze voor een kolenbarbecue al snel zijn gemaakt. Wil je vooral zo gebruiksvriendelijk mogelijk willen kunnen barbecueën en heb je (meer dan) voldoende ruimte beschikbaar? Dan kan de keuze voor een gasexemplaar weer al snel zijn gemaakt. Bekijk dus in ieder geval goed het beschikbare aanbod met barbecues zodat je de voor jou beste keuze kan maken.