Eten

De beste manier om sushi rijst te koken

Sushirijst Koken

In de afgelopen jaren is sushi in ons land steeds populairder geworden. De sushi restaurants zijn als paddenstoelen uit de lucht geschoten en ook steeds meer mensen maken zelf sushi klaar. Heb jij enig idee hoe je het beste sushi rijst kan koken? In dit blogartikel vertellen we jou daar alles over.

Bij het bereiden van sushi is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Je moet de juiste ingrediënten in huis halen en je moet de juiste pan(nen) in huis hebben. Wat je allemaal nodig hebt en welke stappen je vervolgens dient te nemen, lees je in dit uitgebreide artikel.

De ingrediënten

Om sushi rijst te maken, heb je meerdere ingrediënten nodig. Alles moet je 500 gram sushirijst kopen. Dit kan je bij de meeste supermarkten in het assortiment van rijst vinden. Daarnaast heb je 750 ml koud water nodig, 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Als je deze ingrediënten in huis hebt gehaald, ben je eigenlijk klaar om te beginnen.

De benodigdheden

Om te beginnen moet je uiteraard ook de juiste pannen in huis hebben. Voor het koken van sushi rijst raden wij een kookpan aan. Deze kookpan moet bij voorbeeld een dikke bodem en een deksel hebben. Zoek je nog naar een geschikte kookpan? In ons assortiment heb je meer dan genoeg keus.

Daarnaast kunnen we aanraden om een schaal er bij te pakken. Tot slot heb je ook nog een spatel nodig.

Het stappenplan

Zo, nu kunnen we beginnen met sushi rijst koken. Allereerst dien je te beginnen met het wassen van de sushirijst. Na het wassen kan je de rijst 10 minuten lang uit laten lekken.

Vervolgens kan je de kookpan erbij pakken en hier 750 ml water in doen. Giet vervolgens ook de gewassen rijst in de pan. Ons advies is om dit ongeveer 2 minuten te laten koken op de kookplaat met hoog vuur. Vervolgens kan je het vuur lager zetten en de rijst nog ongeveer 15 minuten door laten koken.

Als de rijst gekookt is, kan je deze laten afkoelen. Het is bij sushirijst namelijk van belang dat de rijst op kamertemperatuur is. Als dat het geval is, kan je de sushirijst afmaken met behulp van sushi azijn. Hiervoor kan je rijstazijn samenvoegen met suiker en zout. Roer door dit mengsel heen totdat de suikers en het zout opgelost zijn.

Als de sushi azijn klaar is, kan je dit over de rijst heen sprenkelen. Heb je dat gedaan? Dan heb je heerlijke sushirijst op tafel staan. Je kunt vervolgens van start gaan met het rollen van de sushi. Bij het rollen van de sushi kan je zelf bepalen welke ingrediënten je tussen het rijst stopt. Dat is dan ook direct één van de voordelen van sushi: je hebt de keus uit ongelooflijk veel varianten. Door zelf sushi rijst te koken, kan je in ieder geval nóg meer genieten van de sushi.