Over de hele wereld zijn er veel verschillende soorten keukens te vinden. Deze keukens zijn verbonden aan landen met speciale gerechten of bijzondere smaken. In de volksmond noemen we dit een specifieke keuken. Een van de keukens die hieronder valt en bekend is, is de Franse keuken. Bij Frankrijk denk je ongetwijfeld aan een baguette of verse mosselen maar er zijn nog veel meer gerechten afkomstig uit de Franse keuken.
Wat betreft het toerisme is Frankrijk ook een zeer aantrekkelijk land. Velen Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie naar Frankrijk. Uiteraard zal het klimaat hier een grote rol in spelen maar ook zeker de Franse keuken heeft invloed op de keuzes van de velen toeristen om naar Frankrijk te gaan.
De historie van de Franse keuken
Een van de eerste Europese koninkrijken met een functionerende gecentraliseerde eenheid was Frankrijk. Dit land ontwikkelde dan ook als eerste land in de 17e eeuw een eigen culinair gezicht. Door de aristocratie werd eten, net als bijvoorbeeld architectuur en mode, beschouwd als een bepalende factor om aan de rest van de landen de rijkdom te tonen. Uiteindelijk leverde dit de uitvindingen op als de ‘roux’ om sauzen met elkaar te binden en, natuurlijk, de Franse mayonaise. Vanaf dit moment werd Frankrijk dan ook op zowel politiek als culinair gebied als een voorbeeld voor andere landen in Europa gezien.
In de eeuwen daarna werd er van boven naar beneden door de Franse maatschappij de overtuiging gebracht dat hun keuken de allerbeste keuken van de hele wereld was. Deze, positieve, arrogantie schiep natuurlijk ook een aantal verplichtingen. Dit resulteerde in het feit dat de inwoners van Frankrijk eten beschouwen als een onderdeel van hun nationale identiteit. En dit onderdeel verdient dus ook aandacht en geld.
Specialiteiten
Om te beginnen staat Frankrijk bekend om de heerlijke Franse kaasjes. De waarschijnlijk bekendste kazen uit Frankrijk zijn de Camembert en de Brie. Brie wordt gemaakt van gepasteuriseerde of rauwe koeienmelk. De Camembert is een witte schimmelkaas en wordt gemaakt van koeienmelk. Er zit een verschil van het produceren van de kaas tussen Frankrijk en Nederland. In Frankrijk wordt de Camembert gemaakt van niet-gepasteuriseerde koeienmelk terwijl in Nederland de Camembert juist wel van gepasteuriseerde koeienmelk geproduceerd wordt. Oorspronkelijk is de kaas afkomstig uit Normandië en dient deze drie weken te worden gerijpt.
Frans ontbijt
Dan is het tijd voor het ontbijt. Veel mensen denken bij een typisch Frans ontbijt aan stokbrood en croissantjes maar de Franse keuken heeft meer te bieden. Stokbrood is in ieder geval bij geen enkele maaltijd meer weg te denken. In Frankrijk wordt deze lekkernij overal aangeboden.
In Frankrijk zijn tegenwoordig veel bakkerijen met ieder zijn eigen specialiteit. Hierdoor worden er in Frankrijk regelmatig competities georganiseerd. Een Senegalese bakker heeft in Parijs al twee keer de prijs gewonnen voor het beste stokbrood ter wereld. Deze bakker is er van overtuigd dat Napoleon bepaalde dat de stokbrood een lange vorm moest krijgen. Op deze manier kon het stokbrood namelijk beter in de broekzak van soldaten.
Clafoutis & Madeleine
Naast alle broodjes en banket in de bakkerijen in Frankrijk zijn er nog een aantal specialiteiten. Zo kan je eens een ‘Clafoutis’ proberen. Dit is een stuk gebak die gemaakt wordt van kersen. Het beslag bestaat uit eieren, melk, bloem en suiker. Er wordt aangeraden om dit stuk gebak warm te serveren. Wanneer je de Clafoutis wil serveren als dessert dan kan je dit afmaken met een bolletje ijs.
Nog een andere specialiteit in de bakkerijen is de Madeleine. Dit is een typische lekkernij uit Frankrijk en wordt vaak gegeten bij de koffie of thee. Dit is een eigenlijk een heel simpel gebakje. Het is dan ook snel en eenvoudig te maken. Het enige wat hiervoor echt van belang is, is dat je over de juiste bakvorm beschikt.
Lunchgerechten
Na het ontbijt is het volgende gerecht de lunch. Een specialiteit voor de lunch in Frankrijk is een croque-monsieur. De basis van dit gerecht is eigenlijk gewoon een tosti van ham en kaas. Toch heeft een croque-monsieur nog iets extra’s in vergelijking met een standaard tosti. Zo wordt een croque-monsieur afgetopt met een spiegeleitje. Een variant op de croque-monsieur is de croque-madam. Het verschil hierin zit hem in de aftopping. Zo wordt een croque-madam met bechamelsaus geserveerd.
Diner
Na de luncht is het tijd voor het diner. Hier heeft de Franse keuken meerdere specialiteiten. Om te beginnen is een echt typisch Frans gerecht is Ratatouille. Dit is al een ouderwets gerecht wat het hele jaar door gegeten kan worden. In principe is het een mengeling van verschillende groenten zoals rode paprika, aubergine en courgette. Ondanks dat het er op het eerste oog niet direct als een bijzonder gerecht uitziet, is het een ideaal gerecht om mee te variëren. Hierdoor kunnen restaurants ook allemaal hun eigen variant van hebben. Door gebruik te maken van de juiste kruiden is het een heerlijk, authentiek gerecht uit de Franse keuken.
Verder staat een Quiche Lorraine ook vaak op het menu in restaurants. Een Quiche is een hartige taart. De soort ‘Lorraine’ bestaat dan uit prei en spekjes. Dit is een traditioneel gerecht en eigenlijk is dit voor een ieder vrij eenvoudig thuis zelf te maken. Toch beleef je de echte Franse keuken nergens beter dan in een restaurant in Frankrijk. Soms wordt dit gerecht ook geconsumeerd als lunch.
Uiensoep is bekend
Dan is er ook nog een soep die echt bekend is in Frankrijk. Dit is de uiensoep. In de Franse keuken is er één geheim voor een goede uiensoep. Dit is namelijk dat de ui heel langzaam en lang gebakken wordt. Deze karamelisatie kenmerkt de soep en maakt het zo lekker. Als je thuis dus een echte Franse uiensoep wil gaan bereiden dan heb je dus wel wat geduld nodig. Deze soep wordt in de restaurants vaak afgemaakt met een stukje stokbrood en wat kaascroutons.
Boeuf Borguignon
Nog een typisch Frans gerecht wat afkomstig is uit de Bourgogne-streek is de Boeuf Borguignon. Het is nu vast duidelijk waar de naam van dit gerecht vandaan komt. Dit gerecht werd vroeger vooral door arme boeren geconsumeerd maar inmiddels is dit een absoluut culinair in Frankrijk. Dit gerecht wordt nu ook op zijn waarde gewaardeerd. Boeuf Borguignon is een stoofrecept gemaakt van rundvlees en rode wijn. Ook voor dit recept heb je wat geduld nodig wanneer je het gaat bereiden maar het is absoluut de moeite waard. Dit recept is ideaal geschikt om in een braadpan te bereiden.
Mosselen
Tot slot nog een absoluut een gerecht wat de moeite waard is om in Frankrijk te eten zijn de natuurlijk de mosselen. De mosselen in Frankrijk groeien op palen die in de zee staan. Doordat de zee verschillende getijden kent, zijn de mosselen niet altijd onder water. Ze komen twee keer per dag boven water te staan. Dit zorgt ervoor dat de mosselen wat trager groeien maar betekent wel dat de smaak een stuk geconcentreerder is. Doordat de mosselen aan palen hangen, is het onmogelijk dat ze in contact komen met de bodem van de zee. Hierdoor zit er dus ook geen zand in de schelpen, wat het kuisen van de mosselen weer eenvoudiger maakt.
Franse wijnen
Niet alleen om het eten staat Frankrijk bekend. Ook de wijnen hebben een enorme bekendheid. Het land kent dan ook een eeuwenoude traditie in het produceren van wijn. Er zijn een aantal zeer bekende wijnstreken met de bijbehorende wijnen.
De eerste bekende wijnstreek is Bordeaux. Deze wijnstreek is wereldwijd bekend en beschikt over het mooiste Châteaux van Frankrijk. In deze wijnstreek worden complexe rode wijnen geproduceerd maar ook zeer mooie witte wijnen die speciaal voor het dessert geproduceerd worden. De belangrijkste druivensoorten voor de rode wijn in deze streek zijn de cabernet sauvignon, merlot en cabernet frans. De witte wijnen die geproduceerd worden, zijn afkomstig van de semillon en sauvignon blanc druiven.
Bourgogne
Een andere bekende wijnstreek in Frankrijk is de Bourgogne. Deze streek kan je herkennen van het typische Franse gerecht de Boeuf Borguignon. Hier worden geweldige mooie en complexe witte wijnen geproduceerd. Eigenlijk is deze wijnstreek in drie verschillende delen op te splitsen. De Chablis beschikt over een koud klimaat waar de wijnen vrijwel nooit op eikenhout gerijpt worden. De Côte d’Or maakt daarentegen gebruik van kleinehouten vaten waar de vergisting vaak plaatsvindt. De wijnen die hier geproduceerd worden beschikken over veel body en zijn complex. Tot slot heb je nog de Mâconnais. Dit is een deel in de Bourgogne met steile hellingen met veel zonlicht. Er wordt hier in grote hoeveelheden wijn geproduceerd.
Provence
Daarnaast is de Provence ook een zeer bekende wijnstreek uit Frankrijk. Hier worden vooral rosé wijnen met een lichte kleur geproduceerd. Echter betekent dit niet dat hier ook geen rode en witte wijnen vandaan komen. De belangrijkste druivensoorten in deze streek zijn de grenache noir, syrah en cinsault.
Dan is de Rhône vallei ook nog erg bekend. Deze wijnstreek wordt opgedeeld in een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het noordelijke deel van de Rhône vallei produceert hele mooie rode wijnen. De basis van deze rode wijnen is de druivensoort syrah. De streek wordt gekenmerkt door de steile terrassen lans de rivier de Rhône. Het zuidelijke deel deze wijnstreek beschikt over brede, stenige vlakten. De druiven die hier aan de basis staan van de geproduceerde wijnen zijn de grenache noir, cinsault en de mourved.