Heb je weleens gegeten bij restaurant ‘Loetje’? Heb je daarbij gekozen voor de overheerlijke biefstuk? Dit restaurant maakt de biefstukken op een onwijs lekkere manier klaar; het vlees is heerlijk mals en de bijbehorende jus is ook heerlijk te noemen.
Wil jij thuis graag ook een heerlijke biefstuk maken? Dan is het zaak om hier de juiste materialen voor te gebruiken, de juiste pannen voor te gebruiken, de juiste handelingen te verrichten én vrij veel tijd voor uit te trekken. Als je een heerlijke biefstuk wilt bakken, heeft dat namelijk enige tijd nodig.
Als je een biefstuk gaat bakken, heb je de keus tussen meerdere bakmogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om de biefstuk in een pan te bakken, maar je kunt er ook voor kiezen om de biefstuk in een oven te bakken. Daarnaast kan je ook nog kiezen tussen verschillende vormen qua malsheid; gaat jouw voorkeur uit naar een medium biefstuk of vind je een doorbakken biefstuk toch lekkerder? De keus is aan jou.
In dit artikel bespreken we hoe je het beste een biefstuk kunt bakken. Wij hebben dit artikel geschreven op basis van vragen die wij met enige regelmaat binnenkrijgen. Onder meer de volgende vragen worden meermaals aan ons gesteld:
- Hoe bak je je biefstuk medium?
- Hoe bak je biefstuk in de oven?
- Hoe bereid je een biefstuk van de haas?
Uiteindelijk hebben wij besloten om deze drie vragen te bundelen in dit artikel. Als je dit artikel helemaal doorgenomen hebt, kun je dus direct voor jezelf een antwoord geven op de vraag ‘Hoe bak je biefstuk?’. Neem het artikel op je gemakje door, bepaal hoe je de biefstuk wenst te bakken en kom direct in actie!
Hoe bak je je biefstuk medium?
Gaat jouw voorkeur uit naar een medium biefstuk? Uit eigen ervaring weten wij dat de voorkeur van veel mensen uit gaat naar een medium biefstuk. Tegelijkertijd weten wij ook dat het bakken van een medium biefstuk vrij lastig is; je moet precies de juiste temperatuur gebruiken en je moet de biefstuk zeker niet té lang op het vuur houden.
Stap 1: verhit de koekenpan, doe een beetje olie in de koekenpan en zet de koekenpan op matig hoog vuur.
Stap 2: leg nu de biefstuk in de pan en sprenkel ook een beetje van de olie over de biefstuk heen.
Stap 3: bak de biefstuk nu 4 minuten aan de ene kant. Draai de biefstuk nu om en bak de biefstuk ook 4 minuten aan de andere kant.
Tips: zorg ervoor dat de biefstuk per kant écht 4 minuten gebakken wordt. Draai de biefstuk tussendoor vooral niet om. Als je een biefstuk medium wilt bakken, is het van belang dat de biefstuk precies 4 minuten aan beide kanten gebakken wordt. Gebruik dus een timer en volg bovenstaande stappenplan op; veel succes!
Hoe bak je biefstuk in de oven?
Zie jij het niet zitten om de biefstuk in een koekenpan te bakken? Gaat jouw voorkeur er naar uit om een biefstuk in de oven te bakken? In dat geval is het ook van belang dat je de juiste handelingen uitvoert. Daarnaast moet je ook altijd een hoogwaardige oven gebruiken. Heb je een hele oude oven in jouw keuken staan? Dan is het wellicht interessant om een nieuwe oven aan te schaffen.
Voor het bakken van een biefstuk in de oven kun je in ieder geval volgend stappenplan aanhouden:
Stap 1: leg de biefstuk ongeveer 30 minuten op een snijplank in de keuken. De biefstuk komt hierdoor op kamertemperatuur.
Stap 2: verwarm de oven ongeveer 30 minuten voor op een temperatuur van 130 graden.
Stap 3: bestrooi de biefstuk nu met zout en peper. Doe dit aan beide kanten en leg de biefstuk vervolgens op het ovenrek.
Stap 4: schuif het ovenrek nu de oven in en plaats een ovenschaal onder het ovenrek. In deze ovenschaal worden alle sappen van de biefstuk opgevangen.
Stap 5: bak de biefstuk nu ongeveer 15 minuten in de oven. Het advies is hierbij om regelmatig de temperatuur van de biefstuk op te nemen. Heeft de biefstuk een temperatuur van 41 graden (rare), 46 graden (medium-rare) of 52 graden (medium)? Dan kun je de biefstuk uit de oven halen en de biefstuk direct in een koekenpan leggen.
Stap 6: zet deze pan nog eventjes op het vuur. Voeg boter, knoflook en tijm toe; laat de biefstuk vervolgens 45 seconden per kant schroeien. Je bent nu helemaal klaar om te genieten van een overheerlijke biefstuk!
Hoe bereid je een biefstuk van de haas?
Heb je wel eens van de vleessoorten chateaubriand en tournedos gehoord? Dit zijn eigenlijk andere bewoordingen voor een biefstuk van de haas. Alle kenners zijn het er wel over eens dat dit de allerlekkerste soort biefstuk is. Van deze soort biefstuk geniet je dus nóg meer, indien je de biefstuk op de juiste manier klaar weet te maken.
Alle informatie daarover heb je al in dit artikel kunnen vinden. Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben wij nog enkele tips voor je verzameld. Met behulp van deze tips weet je de biefstuk nóg lekkerder te bakken:
- Trek echt veel tijd uit voor het bakken van een biefstuk. Je moet de juiste voorbereidingen treffen en ook continue jouw aandacht er bij houden.
- Koop een goed stuk biefstuk bij een goede slager. Dat vlees is vele malen beter dan bijvoorbeeld een stuk biefstuk die je bij de plaatselijke supermarkt kunt kopen. Overigens is de biefstuk dan wel een stuk duurder, maar dat is meer dan de moeite waard.
- Gebruik de juiste koekenpan of de juiste oven. Heb je geen goede koekenpan en/of geen goede oven? Dan is het absoluut interessant om ons assortiment te bekijken; bij ons vind je een uitgebreid aanbod van koekenpannen én van ovens. Met de aanschaf van deze producten weet je het bakken van de biefstuk voor jezelf alleen maar makkelijker te maken. Bovendien is het eindresultaat nóg lekkerder dan je voor mogelijk hield!