Een glutenallergie is ongetwijfeld één van de meest voorkomende allergieën. Zowel ouderen als jongeren (baby’s) kunnen last van deze allergie krijgen. Vanaf het moment dat de diagnose gesteld is, is het van belang om hier het voedingspatroon op aan te passen. Voedingsmiddelen mét gluten moeten vermeden worden, terwijl glutenvrije producten juist deel uit moeten gaan maken van het dagelijkse voedingspatroon.
Sommige glutenvrije producten zijn zelf te maken; denk hierbij aan glutenvrij brood en een glutenvrije taart. In dit artikel richten wij onze pijlen op het maken van glutenvrij brood. We bespreken hoe je glutenvrij brood zelf kunt bakken, welke ingrediënten je hiervoor in huis moet hebben en welke keukenapparaten je nodig hebt. Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval in staat om zelf glutenvrij brood te bakken.
Wat heb je nodig om glutenvrij brood te bakken?
Voordat je aan de slag kunt gaan, heb je uiteraard de juiste ingrediënten nodig. De hieronder genoemde ingrediënten volstaan voor het bakken van één brood:
- 500 gram glutenvrije bloem
- 5 gram glutenvrije gist
- 10 gram zout
- 300 ml lauw water
- Olie
Heb je bovenstaande ingrediënten in huis gehaald? Dan heb je ook nog verschillende keukenapparaten en benodigdheden nodig. Denk hierbij aan een cakevorm, een grote kom en een keukenmixer.
Het stappenplan
Als je bovenstaande ingrediënten en benodigdheden in huis hebt gehaald, kan je van start gaan. De eerste stap je dient te nemen, is het mengen van de bloem, de gist, het zout en het water. Voeg als eerste de bloem, het zout en de gist in één kom. Vervolgens kan je ook de 300 millimeter lauw water in deze kom toevoegen.
Pak de keukenmixer en meng dit mengsel. Je doet dit net zolang totdat de bloem vochtig geworden is. Als dat het geval is, kan je het gehele mengsel uit de kom pakken en op een dienblad of op het aanrechtblad leggen.
Je kunt dit mengsel nu gaan kneden totdat het deeg soepel is. Dit deeg bestaat dus enkel uit bovengenoemde ingrediënten en is daarom volledig glutenvrij.
Als het deeg soepel is, kan je dit deeg in een kom doen. Vervolgens laat je deze kom 60 minuten rijzen. Dit kan je het beste op een warme plek (lees: huiskamertemperatuur) doen.
Ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 200 graden Celsius en de cakevorm erbij pakken. Smeer de cakevorm alvast eerst een beetje in met olie en doe vervolgens het deeg in de cakevorm. Op het moment dat de oven voorverwarmd is, kan je de cakevorm (met het deeg dus) in de oven doen.
Laat de oven ongeveer 45 minuten zijn werk doen. Als het brood heerlijk warm is, kan je dit nog 30 minuten af laten koelen. Vries na het afkoelen het brood in, zodat je nog langer kunt genieten van dit heerlijke, glutenvrije brood.
Bij het bereiden van glutenvrij brood kan je ook nog verschillende variaties uitproberen. Probeer bijvoorbeeld een stukjes noten of zuidvruchten aan het mengsel toe. Ook kan je variëren met verschillende meelsoorten. Eet smakelijk!