In Nederland zijn we over het algemeen bijzonder dol op lekker eten. Een lekker stukje vlees in combinatie met groenten en aardappelen gaat er bij veel mensen goed in. Dat geldt eveneens voor een stamppot of voor pannenkoeken. Het is echter niet zo dat iedereen dergelijke ‘standaard’ gerechten maakt. Nee, integendeel zelfs. Je kunt ook experimenteren met andere groenten, waaronder zoete aardappels. Zoals de naam doet vermoeden, hebben zoete aardappelen niks van doen met reguliere aardappelen. Nee, zoete aardappelen hebben wel enigszins dezelfde smaak, maar zijn officieel gezien lid van de windei familie. Overigens worden de zoete aardappelen ook wel eens bataat genoemd.
Voor het bereiden van zoete aardappel heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt het in de oven doen, je kunt het koken of je kunt zoete aardappelen bakken. Wil je graag weten hoe je zoete aardappel moet bakken? Wij vertellen het in dit artikel!
Benodigdheden
Om zoete aardappelen te bakken, heb je enkele benodigdheden nodig. Allereerst heb je uiteraard de zoete aardappelen nodig. Deze kan je in elke supermarkt verkrijgen, waarna je een belangrijke keuze moet maken. Het is namelijk mogelijk om de aardappelen mét schil te bakken, maar je kunt ze ook zonder schil bakken. Het enige wat je verder nodig hebt, is een pan.
Stappenplan
De eerste stap die je dient te nemen, is het wassen van de aardappelen. Dat is met name het geval als je besluit om de zoete aardappelen inclusief schil te bakken. Snijd de zoete aardappelen vervolgens in kleine stukjes. Hierbij kan je kiezen voor halve plakjes of kleine blokjes.
Tijdens het snijden van de aardappelen kan je olie al wat verhitten in een koekenpan op het fornuis. Is de olie warm? Dan kan je de zoete aardappelen in de koekenpan leggen. Bak de stukjes aardappel in 12 tot 16 minuten gaar op middelhoog vuur. Test af en toe door je vork in de aardappel te prikken. Indien de aardappelen lekker zacht zijn, zijn ze gaar. Ons advies is om de aardappelen af en toe om te scheppen. Zodoende weet je 100% zeker dat beide kanten een mooie goudbruine laag krijgen.
Je kunt de aardappelen eventueel nog garneren met wat kruiden, zout en/of peper.
Zoete aardappel opdienen
Ben je klaar met het bakken van de zoete aardappelen? Dat duurde niet al te lang, niet waar? In totaal kan je in ongeveer 20 minuten volledig klaar zijn met het bereiden van zoete aardappelen. Als je zoete aardappelen gereed zijn, kan je ze opdienen. Maar, wat is nou een heerlijke combinatie om samen met zoete aardappelen op te dienen?
Wij kunnen onder meer een heerlijke stamppot met zoete aardappelen aanbevelen. Daarnaast kan je ook meerdere ovenschotels maken met de zoete aardappelen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een oven. In dat geval bak je de zoete aardappelen dus niet, maar laat je ze warm worden in een oven. Daar heb je wel altijd de juiste ovenschaal voor nodig.
De laatste jaren zijn de zoete aardappelen onwijs populair geworden. Dat is niet zonder reden! Probeer de zoete aardappelen eens uit; eet smakelijk!