Eten

Noodles, Japanse veelzijdigheid in een klein pakje

soba noodles

Gaat bij jou de liefde ook door de maag en ben je gek op de veelzijdigheid van de Japanse gastronomie? Dan zijn Soba noodles perfect om het Verre Oosten bij je in huis te halen en te koken voor vrienden en familie, of voor jezelf natuurlijk. Je maakt een restaurant van je eigen keuken! De veelzijdigheid zit niet alleen in de gerechten die je ermee kan maken. Qua ingrediënten en diëten is er voor iedereen wel iets voor handen. Daarnaast zijn er ook verschillende prijsklassen zodat je niet al te veel op je portemonnee hoeft te letten voor een gezellige avond. Zelf de pannen maar alvast op!

Soba noodles: wat voor soorten zijn er?

In de Japanse keuken en in de Toko zijn Soba noodles zeer populair en worden ze op vele manieren geserveerd. De noodles zijn qua vorm lang en dun waardoor je ze lekker naar binnen kan slurpen (tenzij je gasten aan tafel hebt natuurlijk!). Ze zijn gemaakt van boekweitmeel en bruin van kleur. Als je veganist bent of kookt, kan je voor A+ of Chunsi Soba noodles gaan. Deze bevatten beiden geen alcohol en de Chunsi noodles zijn ook nog eens geschikt voor de koosjere keuken. Ook heerlijk zijn de Marutsune en de glutenvrije Nonghyup noodles.

Klinkt lekker, wat kan je ermee maken?

Je kan de noodles warm of koud serveren. Heerlijk voor bij de salade of in de soep! Vaak worden de noodles in soep geserveerd met bouillon of je dipt ze koud lekker diep in de dipsaus. Ook zijn ze lekker bij of in de salade of met roerbakgerechten. De bereidingswijze van de noodles is vrij eenvoudig. Zet het water op het vuur en wacht totdat het kookt. Kook vervolgens de noodles in de pan voor een minuut of 5 en giet ze daarna af. Spoel ze daarna af met koud water zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

Ze zijn lekker, maar zijn ze ook gezond?

Ja zeker! In Japan zijn Soba noodles geliefd vanwege de gezonde samenstelling. Het boekweitmeel waarvan ze zijn gemaakt is rijk aan proteïnen en vezels en geeft de noodles gelijk een goede smaak en textuur. Verder zijn ze laag in vet, bevatten ze B-vitamines en magnesium en zijn ze al met al een gezonde aanvulling op je dieet. In Japan staan de noodles voor een lang leven en worden ze vaak gegeten op Oudjaarsdag, maar je mag ze natuurlijk elke dag van het jaar eten. Bij deze alvast itadakimasu!