Eten

8 Tips om minder zout te eten voor een beter welzijn

tips om minder zout te eten

Voor geen enkel lichaam is teveel zout niet goed. Desondanks zit eigenlijk overal wel zout in. Dat is toch gek. Het maximum aan zout wat je als volwassen persoon binnen zou moeten krijgen is per dag zes gram. Ondanks dit gegeven, eet de gemiddelde Nederlander bijna dagelijks zeker negen gram zout. Dit is een groot verschil en kan op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen. Door minder zout te eten kan je deze problemen ook grotendeels voorkomen en tegengaan.

Wat is er slecht aan zout?

Wat is er dan zo slecht aan zout? Eigenlijk is er een duidelijk verband tussen te veel zout tussen je hart en te veel zout en je nieren. Allereerst wordt er gericht op te veel zout en het hart. Zout zorgt voor vochtretentie waar het gevolg van is dat de bloeddruk in je lichaam verhoogd wordt. Een hoge bloeddruk zorgt ervoor dat er teveel druk op de vaatwanden van je hart staat. Het gevolg hiervan is dat het hart harder moet werken om ervoor te zorgen dat het bloed door je lichaam gepompt wordt. Uiteindelijk kan een te hoge bloeddruk zorgen voor hart- en vaatziekten. Te veel zout in het leven kan hier dus een grote bijdragen aanleveren wat je liever niet wilt.

Combinatie van te veel zout en je nieren

Voordat er wat tips gegevens worden hoe je minder zout kan consumeren wordt de aandacht ook nog even gelegd op de combinatie van te veel zout en je nieren. Nieren zorgen er in het lichaam voor dat overtollig zout uit het lichaam wordt gehaald en reguleren de zoutbalans. Wanneer jij te veel zout eet dan moeten je nieren harder werken, waardoor ze sneller slijten en beschadigd raken. Het gevoel van beschadigde nieren is weer een hoge bloeddruk. Tevens wordt gedurende het proces van de zoutverwijdering ook automatisch calcium gescheiden. Echter is calcium ontzettend belangrijk voor het onderhoud en de opbouw van de botten in het menselijk lichaam. Uiteindelijk kan te veel zout dan dus ook leiden tot ontkalking van de botten als er een tekort aan calcium in het lichaam ontstaat.

Kortom; het is duidelijk dat te veel zout in het lichaam niet goed voor je is. Speciaal daarom worden er een paar tips gegeven waardoor je de inname van zout dagelijks kan verminderen. Maar voordat de tips gegeven worden, komen eerst nog de voordelen van het minder zout eten aan bod.

Allereerst is het voordeel dat minder zout eten kan resulteren in een lagere bloeddruk. Vervolgens verlaagt dit weer de kans op hart- en vaatziekten. Het voordeel voor je nieren is dat deze minder snel slijten of beschadigen wanneer je minder zout gaat eten. Dat komt doordat je nieren minder hard hoeven te werken bij een kleine hoeveelheid zoutinname. Daarbij komt ook dat je lichaam, en vooral je buik, minder zal gaan zwellen doordat er minder water wordt vastgehouden. Uiteindelijk zorgt dit ook weer voor een verlaging van de bloeddruk.

Bewustwording; zout is zout

Allereerst is de bewustwording belangrijk. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten benamingen voor zout maar in principe blijven alle producten die onder deze benamingen vallen gewoon zout. Himalayazout, zeezout, keltisch zout, uienzout, knoflookzout, kruidenzout. Alles is zout. Een belangrijk onderdeel van zout is natrium. Dit zit in heel veel verschillende soorten zout. Let er dus goed op wanneer je een product wil aanschaffen wat de benaming is en of er een soort van zout in zit.

Zelf koken

Van al het zout dat wij innemen is 80% afkomstig uit het eten van producten waar zout al van nature in zit of waar iets aan is toegevoegd door de fabrikanten. Zeker in kant-en-klare maaltijden =, sauzen en dressings is vanuit de fabrikant veel zout toegevoegd.

Door zelf te gaan koken en in een pan of bakje lekkere sauzen, marinades of dressings te maken, heb je zelf in de hand hoeveel zout je hieraan toevoegt en kan je er dus heel goed rekening mee houden. In principe is dit het geval bij elke gerecht dat je gaat bereiden. Zolang je zelf in de keuken staat, heb je goed zicht op wat je aan het eten toevoegt.

Hierbij is er ook het advies om vooral verse producten aan te schaffen indien mogelijk zoals verse groenten, vlees en vis. Groenten en vis uit een blik is ook vaak bewerkt, waardoor je ook niet weet wat hieraan toegevoegd is. Echter wanneer jij niet precies weet wat hieraan toegevoegd is, betekent dat niet dat er niks aan toegevoegd is. Aan de bewerkte etenswaren zijn vrijwel altijd ingrediënten toegevoegd om het product meer smaak te geven.

Eten op smaak brengen zonder zout

Als je zelf gaat koken dan heb je ook invloed op de smaak van het eten. Vaak wordt zout gebruikt om het eten op smaak te brengen maar dit is absoluut niet nodig. Zoals eerder benoemd is 80% van de inname van zout afkomstig uit het eten van producten waar zout al van nature inzit. Voor de overige 20% van de inname van zout zijn wij zelf verantwoordelijk. Die 20% voegen wij namelijk zelf toe aan de gerechten tijdens het koken.

Maar naast het zout zijn er zoveel andere mogelijkheden om het eten meer smaak te geven en die ook nog eens een stuk gezonder zijn. Denk hierbij aan verschillende kruiden. Dit kunnen verse kruiden zijn maar ook gedroogde kruiden. Om erachter te komen welke soort kruid je het beste kan toepassen bij welk soort gerecht, kan je het beste op de verpakking van het kruid kijken. Hier staat vrijwel altijd op aangegeven bij welke gerechten de kruiden goed passen. Probeer het eens uit!

Minder zout toevoegen

Kan je toch de verleiding niet tegengaan om geen zout te gebruiken bij het koken dan kan je beter niet kiezen voor een zoutmolen of voor grof zout. Een zoutmolen maalt namelijk het zout grof. Hierdoor heb je helemaal niet door hoeveel zout er wordt toegevoegd aan het eten en dit is vaak veel meer dan je zelf door hebt.

Als je dus toch zout wil toevoegen aan het eten dan kan je het beste kiezen voor Jozo bewust of Lo Salt. In dit zout is namelijk het natrium vervangen door kalium en magnesium. Echter is het hierbij wel van belang dat je nierfunctie in orde is, je geen paspillen of ontstekingsremmers gebruikt. In dit geval is het namelijk belangrijk dat je vooraf overleg met je arts pleegt of kaliumzout gebruikt mag worden.

Het etiket

Inmiddels is het waarschijnlijk wel bekend dat kant-en-klare maaltijden, sauzen, soepen etc. bewerkt zijn en hierdoor ook vaak veel zout bevatten. Als je deze producten vaak aanschaft maar wel minder zout wil gaan eten dan is het verstandig om het etiket van het product eens te lezen. Door de etiketten van de producten te lezen en vervolgens met vergelijkbare producten te vergelijken, krijg je een goed beeld van hoeveel zout er nou eigenlijk in bepaalde soort producten zit. Door de vergelijking tussen de etiketten kan je eenvoudig voor de minder zoute optie kiezen.

Let er bij deze vergelijking wel op dat het verschillend kan zijn op wat voor manier de hoeveelheid zout wordt aangegeven. Bij het ene product zou dit per portie zijn terwijl het bij een ander product weer per 100 gram wordt aangegeven. Zorg er dus voor dat je wel appels met appels gaat vergelijken en niet appels met peren.

Voedingsdagboek bijhouden

Tot slot kan je gemakkelijk een voedingsdagboek bijhouden. Zolang je weet wat je allemaal eet, krijg je ook veel meer inzicht in het zoutgebruik. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten apps ontwikkeld waar je gemakkelijk het eten dat je consumeert kan invoeren. Vervolgens geeft deze app onder andere aan wat de zoutinname is voor jou naar aanleiding van wat je eet. Ook andere gegevens worden weergegeven zoals koolhydraten. Door deze manier kan je veel beter inzien wat nou de echte zoutinname is, want als je niet weet wat je naar binnen werkt, weet je ook niet hoe je dingen kan aanpassen.

Geduld

Dan is echt het laatste advies nog om redelijk wat geduld te hebben. Het minder eten van zout kan soms als een onmogelijke taak gezien worden. Zeker als je gewend bent aan de grote hoeveelheid zout die je inneemt en je daardoor ook denkt (of proeft) dat het eten met minder of zelfs geen zout flauw smaakt. Zoals inmiddels wel bekend is zout ook een versterker van de smaak dus het is geen onlogische constatering dat eten zonder zout flauw kan smaken. Echter is het hierbij belangrijk om te weten dat dit grotendeels ook gewoon gewenning is.

Wanneer er stapsgewijs wordt afgebouwd met het gebruik van zout dan kan je smaak er ook steeds op een langzame en rustige manier aan wennen. Zodra je al enige tijd minder zout eet en vervolgens weer een gerecht eet met de ‘vroegere’ hoeveelheid zout dan proef je direct dat het voorheen juist heel zout was. Grote kans dat je dit niet meer zo lekker vindt smaken en waardeer je de huidige zoutinname nog meer. Het is dus belangrijk dat je je niet direct laat afwimpelen als de gerechten aan het begin wat flauw smaken. Smaak wisselt door de jaren heen!