keuken

Alles wat je graag zou willen weten over je koelkast

pexels cleyder duque 3637728

We hebben er allemaal wel eentje in onze keuken staan en kunnen eigenlijk niet zonder, we hebben het natuurlijk over een koelkast. Ze zijn er in allerlei formaten, groot of klein, met enkele deur of dubbele deur en met of zonder vriezer. Ook qua inrichting kunnen ze flink van elkaar verschillen, zo heb je koelkasten met speciale flessenrekken erin, of koelkasten met maar liefst 3 groentelades.

Welke koelkast je zelf in je keuken hebt hangt natuurlijk sterk samen met de grootte van je gezin en je overige wensen. Als jij bijvoorbeeld heel veel groente gebruikt kunnen 3 groente lades een uitkomst zijn, maar als dit niet het geval is heb je er aan eentje ook voldoende natuurlijk.

Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende tips en weetjes om je koelkast zo goed mogelijk te onderhouden en zo handig mogelijk in te richten. En wat mag er nu eigenlijk allemaal wel en niet in je koelkast bewaard worden? Wij zochten het allemaal voor je uit en zette het voor je op een rijtje!

 

Het schoonmaken van je koelkast een flinke klus

Het schoonmaken van je koelkast is en blijft altijd best een flinke klus, dat kunnen wij helaas niet makkelijker maken. Maar wel zijn er een heleboel tips en slimme weetjes om dit klusje toch zo makkelijk mogelijk te maken! Wij laten ze je graag zien, zodat je koelkast schoonmaken geen klus meer is waar je enorm tegenop ziet maar een leuke karwei is geworden waar je niet meer je hand voor omdraait!

Maar hoe pak je dat schoonmaken nu precies aan, ten eerste haal je echt heel de koelkast leeg, ook de planken, rekjes en groentelade. Nu je koelkast helemaal leeg is kun je hem eerst vanbinnen goed gaan schoonmaken, dit kun je het beste doen door water te mengen met een heel klein beetje afwasmiddel of een milde allesreiniger en wat soda. Met dit mengsel neem je met een schoon doekje heel de koelkast aan de binnenkant af, vervolgens wrijf je alles ook meteen weer droog met een droge theedoek. Vergeet vooral ook niet de rubbertjes van je koelkast mee te nemen en schoon te maken, hier blijft namelijk altijd veel vuil bij achter en dit wil je nu juist voorkomen. Maak ze dus goed schoon en droog ook de rubbertjes daarna heel goed af, dit doe je om schimmelvorming te voorkomen.

Als je de binnenkant helemaal schoon en droog hebt gemaakt dan is het tijd voor de inhoud van de koelkast, denk dan aan de plankjes, rekjes en andere losse elementen die in je koelkast zitten. Deze kun je met hetzelfde schoonmaakmiddel in je wasbak goed schoonmaken en vervolgens ook droogmaken met een schone theedoek. Daarna kun je ze heel gemakkelijk weer terug plaatsen in je koelkast. Nu is het ook tijd om de inhoud weer terug te zetten. Hierbij is het ook heel belangrijk om alles goed schoon te maken voordat je het terugzet. Op deze manier voorkom je dat bakjes of potjes gaan lekken en je koelkast meteen weer vies maken.

Maak dus een nieuw sopje en doe alle voedingsmiddelen hier eerst goed mee af voordat je ze weer terug in de koelkast plaatst. Droog ze ook goed na met een theedoek en geef ze vervolgens een plekje in de koelkast. Doe dit ook meteen op een praktische volgorde zodat alles ook meteen netjes en geordend is en je het straks dus ook heel gemakkelijk weer uit de koelkast pakt. Het kan nog een handige tip zijn om bijvoorbeeld flesjes met sausjes in een plastic bakje te plaatsen, als ze dan bijvoorbeeld toch gaan lekken hoef je enkel maar het bakje uit je koelkast te halen en dit schoon te maken en zal niet meteen je hele koelkast onder zitten. Wel zo handig natuurlijk.

Een andere goede tip is om onderop op de bodem van je groente en fruit la een stukje keukenrol te leggen, hier bovenop leg je dan vervolgens als je groente en fruit. Als er dan iets gaat lekken of misschien net iets te lang blijft liggen en gaat schimmelen dan komt dit op het papiertje terecht en kun je daarna heel gemakkelijk enkel het papiertje weggooien en dan ben je van de rotzooi af. Als je deze tips eenmaal gebruikt wil je eigenlijk nooit meer zonder, het kan zo enorm veel schoonmaakwerk besparen namelijk.

 

De ideale temperatuur voor je koelkast

De meest ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden. Het is zelfs zo dat alle voedingsmiddelen die op 4 graden bewaart maar liefst tot wel 2 keer langer houdbaar blijven. Een hele goede reden dus om je koelkast op deze temperatuur in te stellen. Maar veel mensen denken dat het veel geld aan energie kost om de koelkast op deze lage temperatuur te houden. Ten eerste is dit een misverstand en is dit niet veel duurder dan een graadje hoger. En ten tweede ben je dan alsnog goedkoper uit want ga maar eens na hoeveel geld je bespaart als je voedingsmiddelen langer houdbaar zijn en je dus veel minder hoeft weg te gooien. Dit maakt echt een enorm verschil en is dan ook zeker de moeite waard!

Waar veel mensen overigens de mist mee ingaan is met de draaiknop die je vaak in je koelkast zit. Hiermee kun je de temperatuur regelen, maar het is dus niet zo dat de cijfers voor graden staan. Deze cijfers staan namelijk voor standen. Hoe hoger het cijfer hoe hoger de stand en dus ook de temperatuur en hoe lager het cijfer dan werkt het dus precies omgekeerd. Maar als je er dus zeker van wil zijn dat jouw koelkast een temperatuur heeft van 4 graden dan is de beste en de enige oplossing om een losse thermometer in je koelkast te plaatsen en deze dus op 4 graden te zetten.

 

Welke voedingsmiddelen kun je het beste in de koelkast bewaren?

Over het algemeen vooral verse voedingsmiddelen die echt koel moeten blijven. Bij heel veel producten is dit natuurlijk wel heel duidelijk, vlees, vleesbeleg, melk en ga zo maar door. Toch zijn er ook een aantal producten waar vaak heel veel verwarring over ontstaat. Wist je bijvoorbeeld dat het voor druiven juist helemaal niet goed is om ze in de koelkast te bewaren? Hierdoor verliezen ze namelijk enorm veel smaak en structuur. Maar ook komkommer, aubergine, courgette, tomaat en paprika kun je beter niet in de koelkast bewaren maar juist erbuiten. Deze groenten zullen in de koelkast juist veel sneller bederven door de kou en dat is super zonde natuurlijk. Vaak kun je ook goed kijken naar hoe de producten in de supermarkt liggen. Als ze hier niet in de koeling liggen kun je ervan uitgaan dat je dit thuis ook niet hoef te doen.

Daarnaast moet je ook goed onderscheid maken tussen koel bewaren en gekoeld bewaren. Dat laatste betekend natuurlijk echt dat je het in de koelkast moet bewaren maar als er staat koel bewaren kan het ook prima zo zijn dat je het op een droge donkere plek legt en is het echt niet altijd zo dat je het in de koelkast bewaren moet.

Een aantal producten moeten echter altijd in de koelkast bewaard worden en dan hebben we het over zuivel, vlees, vis, vleeswaren, sla, gesneden groente en fruit en zacht fruit. Hier zijn eigenlijk geen uitzonderingen op mogelijk en deze producten moeten dus echt altijd in de koelkast bewaard worden. Doe je dit niet dan loop je het risico dat er bacteriën bijkomen en dan ben je voor je het weet verder van huis en loop je het risico op een voedselvergiftiging.

 

Hoelang gaat je koelkast eigenlijk mee?

Dit is een hele lastige vraag om te beantwoorden en dat komt omdat het antwoord afhankelijk is van heel veel verschillende factoren. Ten eerste van de kwaliteit van je koelkast maar ook van het onderhoud en de mate van gebruik. Toch kunnen we er wel iets over zeggen en dat is dat in het algemeen een koelkast ongeveer 6 tot 7 jaar meegaat, dit zijn wel de koelkasten die wat meer basic zijn en dus ook van redelijke kwaliteit. De echt duurdere koelkasten die gaan soms tot wel 15 jaar mee en hier betaal je dan ook zeker voor. Er zit dus wel een enorm verschil in prijsklasse en kwaliteit en het is aan jezelf om hier een goede afweging in te maken. Uiteraard is dit ook afhankelijk van je budget en je wensen en moet je hier goed over nadenken voordat je een overwogen keuze maakt. Maar het kan dus zeker de moeite lonen om een duurdere koelkast aan te schaffen die dus uiteindelijk twee keer zolang meegaat.

 

Schoonmaken, onderhouden en genieten

We hebben voor je op een rijtje gezet hoe je het beste je koelkast kunt schoonhouden en welke voedingsmiddelen je nu wel en niet in je koelkast kunt bewaren. Het komt er op neer dat het zeker erg belangrijk is voor het behoudt van de kwaliteit van je koelkast om hem regelmatig te reinigen, daarnaast is de temperatuur waarop je de koelkast instelt ook van belang, zeker voor het bewaren van de voedingsmiddelen.

Sommige voedingsmiddelen kun je echter beter maar niet in de koelkast bewaren en ook daar hebben we je in dit artikel wegwijs over gemaakt! Nu staat het vooral bovenaan om heerlijk te genieten van al het lekkers uit je eigen koelkast die hopelijk nog jaren meegaat!

We hebben er allemaal wel eentje in onze keuken staan en kunnen eigenlijk niet zonder, we hebben het natuurlijk over een koelkast. Ze zijn er in allerlei formaten, groot of klein, met enkele deur of dubbele deur en met of zonder vriezer. Ook qua inrichting kunnen ze flink van elkaar verschillen, zo heb je koelkasten met speciale flessenrekken erin, of koelkasten met maar liefst 3 groentelades. Welke koelkast je zelf in je keuken hebt hangt natuurlijk sterk samen met de grootte van je gezin en je overige wensen. Als jij bijvoorbeeld heel veel groente gebruikt kunnen 3 groente lades een uitkomst zijn, maar als dit niet het geval is heb je er aan eentje ook voldoende natuurlijk.

Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende tips en weetjes om je koelkast zo goed mogelijk te onderhouden en zo handig mogelijk in te richten. En wat mag er nu eigenlijk allemaal wel en niet in je koelkast bewaard worden? Wij zochten het allemaal voor je uit en zette het voor je op een rijtje!