keuken

Kies je voor koken op gas of inductie

pexels cottonbro 4057692

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren beschikbaar om onze voeding te verhitten. Zo hebben we de bekende gaspitten maar ook de inductie kookplaten of de keramische kookplaat zijn warmtebronnen waarmee je voeding kunt bereiden. Hierin is dus heel veel keuze mogelijk, voor welk soort warmtebron je kiest is volledig afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en de manier van koken die je misschien al gewend bent. Daarnaast kunnen ook de kosten of de ruimte in je keuken een rol spelen bij de keuze die je maakt.

Maar hoe werkt het nu eigenlijk allemaal precies? Wat zijn de voor en nadelen van het gebruik van deze verschillende warmtebronnen? Hoe maak je hier een keuze in die bij je past en waarmee je met veel plezier in je keuken zal koken? Wij zetten alles voor je op een rijtje zodat je hierin een goede keuze kan maken!

 

Het koken op een gaskookplaat

Veruit de meest populaire warmtebron voor de keuken is toch nog altijd de gaskookplaat. Wat we vooral vaak terug horen is dat mensen dit een fijne manier van koken vinden omdat je voedsel direct verwarmt vanuit de warmtebron. Er zit dus direct vuur onder je pan en daardoor heb je heel veel feeling en zicht op de temperatuur in je pan en wat er met je voedsel gebeurt. Het is ook de manier van koken die we het meest gewend zijn omdat deze manier al heel lang bestaat. De andere manieren kwamen er pas later bij en zijn daardoor ook nog wat minder populair.

Voor het koken op gas heb je uiteraard een gasaansluiting nodig, nu is dit in iedere woning wel aanwezig over het algemeen. Maar het koken op gas heeft helaas ook een aantal nadelen, zo is het niet energiezuinig, en mede hierdoor zijn er geluiden dat in de toekomst alle woningen van het gas af zullen gaan en er mee gebruik gemaakt zal worden van duurzame alternatieven om warmte in onze huizen te brengen. Mede hierom wordt tegenwoordig het koken op inductie al enorm aangeraden omdat men niet weet of we in de toekomst dus nog wel uit de voeten kunnen met een gaskookplaat.

Daarnaast is het ook vrij veel werk om een gaskookplaat goed schoon te houden, en als laatste kan het wat minder veilig zijn aangezien je werkt met open vuur, zeker met kleine kinderen in de buurt.

Maar gelukkig zitten er ook heel veel voordelen aan het koken op een gaskookplaat. Zo kookt het erg fijn, vooral omdat je direct zicht hebt op wat de hitte met het voedsel in je pan doet. Daarnaast is het met gas ook erg makkelijk om de temperatuur heel precies te reguleren. En als laatste is het ook nog eens heel erg geschikt voor allerlei verschillende pannen, het enige materiaal waar je mee uit moet kijken is aardewerk en porselein. En wat soms ook een rol speelt is natuurlijk de prijs, een gaskookplaat is vrij goedkoop in vergelijking met inductie, dus voor een wat kleiner budget kan het soms een hele goede optie zijn.

 

Het koken op een inductiekookplaat

En naast het koken op een gaskookplaat hebben we ook nog het koken op een inductiekookplaat, dit is een manier van koken die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. Niet zo gek natuurlijk want het is naast dat het een zuinige en duurzame optie is, ook nog eens heel erg veilig. Zo zit er vaak een beveiliging op de kookplaat waardoor je jezelf er niet snel aan zal branden, ook kleine kinderen zullen dus niet snel de kookplaat kunnen ontgrendelen en zich eraan kunnen bezeren, dit is natuurlijk een heel fijn idee.

Vanwege het feit dat we misschien in de toekomst allemaal over moeten gaan op deze duurzame manier van koken zien we nu al dat de vraag naar inductiekookplaten enorm toeneemt, veel mensen stappen nu al over omdat ze er zeker van zijn dat dit in de toekomst nodig zal zijn, maar ook omdat ze kiezen voor een milieubewuste manier van koken en leven. Zelfs nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig al met inductiekookplaten opgeleverd in plaats van gaskookplaten.

Maar het koken op een inductiekookplaat heeft nog wel wat voeten in de aarde, deze kookplaten worden namelijk verwarmd doormiddel van een magnetisch veld, deze energie wordt vervolgens omgezet tot warmte in de onderkant van de pan die op de inductiekookplaat staat. Daarom zijn ook niet alle pannen geschikt voor het gebruik op een inductiekookplaat. Het is namelijk een vereiste dat de pan een magnetische bodem heeft. Daarnaast heb je binnen je elektriciteit groepen ook een aparte kookgroep nodig bij het gebruik van een inductiekookplaat.

De nadelen van een inductiekookplaat zijn dan ook inderdaad dat je er wel een aparte elektriciteits groep voor nodig hebt, en dat daarnaast dus zeker ook niet alle pannen geschikt zijn voor het gebruik op een inductiekookplaat. Dit kan natuurlijk een nadeel zijn als je een mooie pannenset in huis hebt die hier niet aan voldoet en die je dus niet op je kookplaat kunt gebruiken. Maar er zijn ook veel voordelen aan het koken op een inductiekookplaat, zo is het relatief veilig je hebt namelijk niet te maken met een open vuur waar eventuele kinderhandjes zich aan kunnen verbranden. Ook zit er vaak een vergrendeling op de kookplaat waardoor je hem enkel met een code kunt ontgrendelen.

Daarnaast is een inductiekookplaat ook enorm snel op temperatuur, je zet de plaat aan en al binnen enkele ogenblikken is je pan op de juist temperatuur en kun je aan de slag. Bij het koken op gas duurt dit vaak wat langer en moet je soms even geduld hebben. Een ander voordeel aan het koken op een inductiekookplaat is dat er erg weinig warmte verloren gaat, het is dus een enorm energiezuinige manier van koken. En tot slot maak je de kookplaat ook nog eens heel erg makkelijk schoon, je haalt er een doekje over en klaar ben je.

 

Keramisch koken, de grote onbekende

Naast het koken op een gaskookplaat en een inductiekookplaat heb je ook nog het koken op een keramische kookplaat. Dit is wat minder bekend en je ziet dat er vaak toch vooral gekozen wordt voor het koken op een inductiekookplaat of een gaskookplaat. Het koken op een keramische kookplaat heeft echter wel een paar voordelen, zo is ook deze kookplaat net als de inductiekookplaat vrij gemakkelijk schoon te maken, al schuilt hier bij de keramische kookplaat ook meteen een nadeel in, hierbij loop je namelijk het risico dat vuil in kan branden en dat wil je te allen tijde voorkomen aangezien je dit niet meer kunt herstellen. Daarnaast heb je net als bij de inductiekookplaat ook voor de keramische kookplaat een extra elektriciteit groep nodig. En als laatste nadeel en dit is voor veel mensen toch ook wel meteen het grootste nadeel, een keramische kookplaat verbruikt enorm veel energie en is niet bepaald milieuvriendelijk hierdoor. En met het oog op duurzaamheid dus een minder fijne keuze.

Maar er zijn natuurlijk ook voordelen, zo is een keramische kookplaat vrij budgetproof, je kunt ze namelijk een stuk goedkoper vinden dan een inductiekookplaat of een gaskookplaat. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor alle soorten pannen en dat is natuurlijk wel erg handig en fijn. En is de keramische kookplaat ook nog eens erg makkelijk schoon te maken!

 

Welke kookplaat is het meest geschikt voor je

Welke kookplaat je uiteindelijk gaat kiezen in je eigen keuken hangt dus van een aantal zaken af, ten eerste ligt het eraan welke warmtebron je zelf fijn vindt voor het bereiden van je voeding. Kook je bijvoorbeeld graag op open vuur dan vallen de inductiekookplaat en de keramische kookplaat eigenlijk al af. Maar als je hier geen voorkeur in hebt dan kan een inductiekookplaat of een keramische kookplaat een hele goede keuze zijn.

Vervolgens speelt natuurlijk ook je budget mee. Het ligt er maar net aan welk soort kookplaat binnen jouw budget past, al is het natuurlijk wel zo dat ook per soort kookplaat de prijzen enorm verschillen en je hierin ook altijd een goedkope en een duurdere variant hebt. Maar let ook op zaken als de mate van onderhoudt die de verschillende kookplaten vragen en de energie die ze verbruiken. Dit verschilt enorm per soort en soms kan de aanschafprijs dan meevallen maar als de jaarprijs voor het verbruik van de kookplaat vervolgens enorm hoog is dan ben je soms alsnog goedkoper uit door een kookplaat aan te schaffen die minder verbruikt en dus op de lange termijn goedkoper is.

En als laatste moet je goed opletten of het soort kookplaat dat je op het oog hebt ook goed geplaatst kan worden in je keuken, zit er bijvoorbeeld een aansluiting voor zowel gas als elektriciteit, en hoeveel plek heb je op het aanrechtblad. Uiteindelijk maak je altijd een keuze voor een kookplaat die bij je past en zal je hier hopelijk jarenlang plezier van hebben, en heel wat heerlijke gerechten uit je keuken toveren met de manier van koken die het beste bij jouw past!