Het blijft altijd een ding, weer bedenken wat je vanavond wil eten. Je wilt niet weer hetzelfde eten als vorige week, maar hebt ook geen inspiratie voor iets nieuws. Daarnaast wil je ook rekening houden met wat de rest van het huishouden wil eten. Ook wil je niet te veel tijd kwijt zijn aan het bereiden van eten, maar wil je wel lekker eten voorschotelen. Het gebruik van een slowcooker is hiervoor de ideale oplossing. In dit blog vind je maar liefst 8 overheerlijke recepten voor de slowcooker.
Waarom een slowcooker gebruiken
Een slowcooker heeft veel voordelen. Slowcookers houden een lage constante temperatuur voor een langere tijd (meerdere uren). Hierdoor gaart jouw maaltijd een langere tijd en komt de smaak van het gerecht het best tot zijn recht. Vlees wordt op deze manier zachter en malser en je hebt er weinig omkijken naar.
Daarnaast bespaart de slowcooker veel tijd. Doordat het eten langzaam gaart en je het eten niet constant hoeft te controleren, kan je voor je werk de slowcooker aanzetten en na werk direct het eten serveren. Ideaal na een lange werkdag!
De lekkerste recepten voor de slowcooker
Het is lastig om altijd maar weer te bedenken welk eten je vanavond gaat klaarmaken. Met deze overheerlijke recepten wil je de slowcooker vaker gaan gebruiken. De 8 recepten bestaan uit kiprecepten, varkensvleesrecepten, Vega recepten en toetjesrecepten. Er zit dus voor ieder wat wils bij. Bekijk de overheerlijke recepten hieronder.
1. Kip met Cashewnoten
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees. Als je het goed bereid tenminste. In de slowcooker ben je er zeker van dat de kip heerlijk zal gaan smaken. Zeker met dit Kip met Cashewnoten recept. Het gerecht is perfect voor de dagen dat je niet veel tijd hebt om eten te bereiden, maar toch wil genieten van lekker eten.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 400 gram kippendijen
- 1,5 el maïzena
- 1/4 tl zwarte peper
- 70 ml sojasaus
- 25 ml rijstwijn azijn
- 30 ml tomatenketchup
- 15 ml zoete chilisaus
- 0,5 el plantaardige olie
- 1 el bruine suiker
- 2 kleine tenen knoflook (geperst)
- 0,5 tl verse gember
- 1/8 theelepel chilivlokken
- 75 gram cashewnoten
- 1 pedaalemmerzak
Bereidingswijze:
Nu je alle ingrediënten in huis hebt, is het tijd om het gerecht klaar te maken. Allereerst snijd je de kippendijen in stukken. Doe de kippendijen in de pedaalemmerzak en doe de peper en maïzena erbij. Draai de zak dicht en zorg dat de maïzena goed aan de kip plakt door goed te schudden.
Verhit de olie in de koekenpan en bak de kip 4 minuten. Meng de overige ingrediënten in een kom. Plaats de kippendijen in de schaal van de slowcooker en schenk de saus over de kip. Stel de slowcooker in op 4 uur op een lage stand. Daarna is het tijd om te smullen. De kip met Cashewnoten is lekker met rijst of noedels met verse groenten.
2. Spareribs uit de slowcooker
De lekkerste spareribs maak je in de slowcooker. Met dit spareribrecept voor de slowcooker maak jij de meest malse spareribs.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 350 gram spareribs naturel
- ½ middelgrote ui
- 2 tenen knoflook
- 50g ketchup
- 1 ½ el appelciderazijn
- 1 tl worcestershiresauce
- 50 g donkere basterdsuiker
- ¾ el sriracha
- 1 el sojasaus
- 1 el honing
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl mosterdpoeder
- ½ tl zout
- ½ versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Ontvlies de spareribs, snipper de ui en kneus de knoflook. Doe de overige ingrediënten inclusief gesnipperde ui en gekneusde knoflook in de slowcooker. Roer door elkaar en wentel de spareribs door de saus. Let hierbij op dat de saus volledig over de spareribs zit. Sluit de slowcooker en zet deze op de hoogste stand. Kijk na 3 uur of het vlees al van het bot valt. Is dit nog niet het geval? Laat de spareribs dan nog 30 minuten doorbakken. Haal vervolgens de spareribs uit de slowcooker en plaats de spareribs nog 30 minuten in de oven op 230 graden. Eet smakelijk!
3. Hachee uit de slowcooker
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 375g riblappen
- 1,5 middelgrote uien
- 1 teen knoflook
- 1 gedroogd laurierblaadje
- 2 kruidnagels
- ½ tl peperkorrels
- 1,5 el rode wijnazijn
- ½ appelstroop
- 50 ml water
- 1 plakje ontbijtkoek
- ½ runderbouillontablet
Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees met peper en zout en snijd het in stukken van ongeveer 3 centimeter. Snijd de knoflook in kleine stukjes en snijd de uien in ringen. Plaats alle ingrediënten behalve de ontbijtkoek en het bouillontablet in de slowcooker. Verkruimel de ontbijtkoek en het bouillontablet en plaats dit boven op de ingrediënten. Laat het vlees garen op de hoogste stand (5 uur). Haal vervolgens de laurier en kruidnagels uit de slowcooker en je bent klaar om de hachee te serveren.
4. Pulled Pork uit de slowcooker
Je kunt pulled pork voor allerlei gerechten gebruiken. Als hoofdgerecht met frietjes, op broodjes of in een ovenschotel. De lekkerste pulled pork maak je in de slowcooker.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 170 g procureur
- 25 ml kippenbouillon
- 12,5 ml azijn
- 1/3 tl gerookt paprikapoeder
- 1/3 ui (in grove stukken gesneden)
- 1 teen knoflook (in kleine stukjes)
- 30 milliliter barbecue of chilisaus
- 2/3 el bruine basterdsuiker
- 1/5 el mosterd
- 1/3 tl gedroogd tijm
- 1/5 el olijfolie
- 1/5 tl cayennepeper
- 1/3 tl zout
Bereidingswijze:
Doe de olijfolie en de ingrediënten in de slowcooker. Kijk om de 2 uur of er nog genoeg vocht in de pan zit. Draai het vlees halverwege een keer om. Kijk na 5 a 6 uur of het vlees uit elkaar te trekken is. Zo nee, laat je het vlees nog even doorbakken in de slowcooker. Zo ja, trek je het vlees uit elkaar en meng het met het vocht. Hierna ben je klaar om de pulled pork te serveren.
5. Rijstpap met kokos en banaan uit de slowcooker
Ook is het mogelijk om toetjes in de slowcooker te maken. De rijstpap met kokos en banaan is hier een goed voorbeeld van.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 110 g bruine rijst
- 200 ml kokosmelk uit blik
- 375 ml rijstmelk
- 2 el donkere palmsuiker
- ½ el geraspte gember
- 1 banaan (in stukjes)
- 2 blaadjes kaffir lime
- 1/8e tl zout
Bereidingswijze:
Mix alle ingrediënten en stop het in de slowcooker. Laat de ingrediënten 5 uur garen in de slowcooker op een lage stand. Garneer daarna de rijstpap met bijvoorbeeld kokos, banaan, chocola of andere ingrediënten naar eigen wens.
6. Vega stoofschotel uit de slowcooker
Speciaal voor de veganisten onder ons; de Vega stoofschotel uit de slowcooker. Ook Vega gerechten zijn erg lekker uit de slowcooker. Hieronder het recept voor de Vega stoofschotel.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- ½ ui in ringen
- 1,5 teentje knoflook (geperst)
- ½ tl gerookte paprika
- ¼ tl komijn
- ½ el gedroogde tijm
- ½ tl gedroogde oregano
- 1 stengel bleekselderij in stukjes
- 1,5 wortel (in plakjes)
- ½ paprika (in stukjes)
- 1 blikje tomatenblokjes
- 175 gr zoete aardappel (in blokjes)
- ½ courgette (in blokjes)
- 250 ml bouillon
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Stop alle ingrediënten in de slowcooker en zet deze op een lage stand. Laat de ingrediënten langzaam 5 tot 6 uur garen. Kijk na 5/6 uur of de ingrediënten gaar zijn. Zijn de ingrediënten gaar? Dan ben je klaar om de Vega stoofschotel te serveren.
7. Indiase Kip Tikka Masala uit de slowcooker
Een heerlijk indiaas gerecht uit de slowcooker; Kip Tikka Masala. Doordat je het gerecht in de slowcooker maakt, zal de kip nog malser zijn en zal de saus nog meer smaak geven.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 330 g kipdijfilet
- 165 milliliter yoghurt
- 1 1/3 el Garam Masala
- 2/3 blikje tomatenpuree
- 1 kleine ui
- 3 teentjes knoflook
- 2/3 el gemalen komijn
- 2/3 tl kaneel
- 2/3 tl paprikapoeder
- 1/3 tl cayennepeper
- 2 laurierblaadjes
- 1 1/3 el Maïzena
- Peper, zout & koriander naar smaak
Bereidingswijze:
Meng de yoghurt, tomatenpuree en de specerijen en leg hier de kip in. Snij de ui en pers de knoflook en leg dit onder in de slowcooker. Plaats de kip in de slowcooker, doe de marinade erover heen en leg de laurierblaadjes daar bovenop. Laat de kip en ingrediënten garen voor 4/5 uur op de low stand. Haal vervolgens de kip eruit, snij deze in grove stukken en meng met de maïzena. Plaats de kip in de slowcooker voor 30 minuten, zodat de saus dikker kan worden. Is de saus dik genoeg? Dan is de Kip Tikka Masala klaar en kan je deze serveren.
8. Pindakip uit de slowcooker
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 kipfilets
- 3-4 eetlepels pindakaas
- Half pakje kokosmelk (100 ml)
- 1 ui
- 2 el ketjap
- 1 tl sambal oelek
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm geraspte gember
- 0,5 tl zout (of naar smaak)
- Peper (naar smaak)
Bereidingswijze:
Snijdt de ui in kleine blokjes, rasp de gember en meng alle ingrediënten door elkaar. Plaats deze in de slowcooker en leg de kip erbovenop. Zet de slowcooker op 4 uur op de lage stand. Kijk na 4 uur of de kip klaar is. De kip is klaar als deze bijna uit elkaar valt, maar niet droog is. Is de kip klaar? Dan kan je de pindakip uit de slowcooker serveren.