Keukenapparaten

Alles wat je over een oven moet weten

alles wat je over een oven moet weten

Met behulp van een oven kan je veel lekkere gerechten maken, broodjes warm maken of een lekkere taart bakken. In vrijwel elk huishouden vind je daarom ook wel een vorm van een oven. Maar als je over een oven de beschikking hebt dan is het wel goed dat je weet wat voor oven je hebt, want ook van dit product zijn er velen soorten. Daarnaast hebben we nog een paar tips voor onder andere het schoonmaken van een oven.

Soorten ovens

Om te beginnen heb je vaak de keuze voor een inbouw oven of een aparte oven. Mocht je de ruimte hebben in de keuken dan zal je hoogstwaarschijnlijk een inbouw oven hebben. Daar gaan we ons nu dan ook op richten, want wat voor soorten inbouw ovens zijn er?

Conventionele oven

Allereerst de conventionele oven. Dit is een andere naam voor een elektrische oven. Deze soort oven wordt gezien als de klassieker onder de ovens. De conventionele oven bakt op basis van boven- en onderwarmte. Dit is mogelijk doordat in de oven aan de boven- en onderkant verwarmingselementen bevinden die ervoor zorgen dat de oven op temperatuur wordt gebracht.

Als we het over een moderne conventionele oven hebben dan is de kans zeer aanwezig dat je de boven- en onderwarmte apart van elkaar kan instellen. Dit zorgt ervoor dat er op het gebied van bakfuncties meer mogelijk is. Mocht je bijvoorbeeld alleen een pizzabodem willen bakken dan kan je alleen de onderwarmte aanzetten en is de bovenwarmte niet nodig.

Heteluchtoven

Daarnaast bestaat er ook een heteluchtoven. Deze oven verspreidt door de gehele ruimte van de oven warme lucht. Boven en/of onder in de oven bevinden zich verwarmingselementen die er vervolgens voor zorgen dat de ruimte warm kan worden. In de oven is ook een ventilator aanwezig en die zorgt ervoor dat de hete lucht door de oven gaat. Doordat de warme lucht overal in de oven rondgaat, is de temperatuur overal in de oven hetzelfde. Hierdoor worden de gerechten gelijkmatig verwarmd.

De luchtcirculatie in de oven zorgt ervoor dat deze oven vaak sneller kan bakken dan een elektrische oven. Een ander voordeel van een heteluchtoven is dat je op verschillende hoogtes gerechten kan bakken. Als je bijvoorbeeld meerdere pizza’s tegelijkertijd klaar wil hebben dan is deze oven daar ideaal voor. Daarnaast heeft deze oven ook nog als voordeel dat grote gerechten klaargemaakt kunnen worden. Doordat overal in de oven dezelfde temperatuur is, ben je niet gebonden aan het midden van de oven. Deze soort ovens zijn zowel als inbouw oven beschikbaar als een aparte oven.

Stoomoven

Naast de conventionele en heteluchtoven, bestaat er ook een stoomoven. Zoals de naam het eigenlijk aangeeft, is de stoomoven een oven die beschikt over een stoomfunctie. Door middel van deze functie is het mogelijk dat de oven water omzet in waterdamp. Je hoeft niet bang te zijn dat je gerecht door deze oven in aanraking komt met water. Het water wordt namelijk tijdens het bereiden in de oven verhit en vervolgens verdampt het. Hier is voor gekozen, omdat de gedachte erachter is dat de smaak- en voedingsstoffen dan beter gewaarborgd blijven.

Vooral vis en groente wordt in de stoomoven bereidt. Echter is het ook mogelijk om met behulp van een stoomoven andere gerechten te bereiden. Als je niet zo’n held bent in de keuken dan is deze oven wel interessant, omdat de maaltijd in deze oven nooit kan overkoken of verbranden.

Combi oven

Tot slot is er ook nog de mogelijkheid dat je over een combi oven de beschikking hebt. De combi oven heeft zowel een ovenfunctie als een magnetronfunctie. Deze soort oven is vooral populair in huizen waarin de keuken niet zo groot is. Een van de voordelen van deze soort oven is namelijk dat je geen losse magnetron nodig hebt. Voor dit multifunctionele apparaat is het alleen nodig om ruimte voor één apparaat te maken. Maar zoals elk apparaat voordelen heeft, heeft het apparaat ook nadelen. Ook dit is het geval bij een combi oven.

Een combi oven beschikt namelijk over veel verschillende functies, waardoor sommige mensen hier maar moeilijk aan kunnen wennen. Daarnaast vergeten veel mensen vaak dat een combi oven niet hetzelfde is als een combimagnetron. De combimagnetron is namelijk van origine een magnetron maar beschikt ook over een grill- en hete luchtfunctie. In tegenstelling daarvan is een combi oven juist een complete oven, met boven- en onderwarmte zoals de conventionele oven, met een extra magnetron functie. Hierdoor is het mogelijk met een combi oven om gebruik te maken van de verschillende functies van een oven maar óók om kant-en-klare maaltijden op te warmen door middel van de functie van een magnetron.

Voor wat voor oven moet je kiezen?

Nu bekend is wat voor soort ovens er allemaal bestaan, is het ook verstandig om te weten wat je met de ovens kan. Bij de aankoop van een oven is het eigenlijk van belang dat je met twee factoren rekening houdt.

De eerste factor wat belangrijk is, is de inhoud en het formaat van de oven. De meeste ovens beschikken over een inhoud die varieert van 25 tot 75 liter. Voor de keuze van het formaat van je oven is het vooral belangrijk om vooraf na te denken over wat je met de oven wil bereiden en voor hoeveel personen gemiddeld.

Een andere factor waar je het beste vooraf al rekening mee kan houden is om te bedenken of de oven alleen voor bepaalde gerechten wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld vaak pizza’s maken dan kan je het beste kiezen voor een oven die beschikt over een speciale pizza functie. Een pizza functie heeft namelijk als voordeel dat deze ervoor zorgt dat de bodem extra knapperig wordt. Maar als je vaak in de keuken te vinden bent voor het bakken van taarten of ovenschotels dan kan je het beste kiezen voor een oven die beschikt over een boven- en onderwarmte functie.

Tips voor het schoonmaken van de oven

Op alle plekken waar voedsel bereid wordt, is hygiëne een belangrijk onderdeel. Dit is voor een oven dan ook niet anders. Om ervoor te zorgen dat jij je oven goed onderhoud en dus ook goed schoonmaakt, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Om vooral niet moeilijk te beginnen raden we je aan om een ovenreiniger te kopen, waarmee je je oven dus kan reinigen. Door gebruik te maken van een ovenreiniger worden op een veilige manier de vetten en ingebrande voedselresten opgelost. Je hoeft deze ovenreiniger alleen maar te spuiten, in te laten trekken en vervolgens kan het vuil met een doekje weggeveegd worden. Wel goed om te weten dat je de ovenreiniger het beste niet op katalytische wanden kan gebruiken. Katalytische wanden kan je herkennen aan de ruwe structuur.

Als je geen ovenreiniger in huis hebt dan kan je ook gewoon gebruik maken van afwasmiddel. Je kan circa 250 ml water op de bodem van je oven gieten en daar een scheut afwasmiddel aan toevoegen. Vervolgens kan je de oven op 60 graden aanzetten en een uur lang laten draaien. Op deze manier laat het vuil, als het goed is, uit zichzelf los. Dit komt door de combinatie van de waterdamp en het afwasmiddel. Indien de oven klaar is, hoef je alleen nog met een doek de ovenruimte schoon en droog te maken.

Nog een andere manier om je oven schoon te maken, is door gebruik te maken van een citroen. Een citroen is niet alleen lekker om in je water te doen voor die extra smaak maar is dus ook zeer geschikt als schoonmaakmiddel. Als je gebruik wil maken van de schoonmaak techniek aan de hand van een citroen dan dien je een ovenschaal te vullen met water, inclusief het sap van een halve citroen en de schijfjes die je gesneden hebt van een citroen. Vervolgens kan je de oven een kwartier op de hoogste temperatuur aanzetten. Na dat kwartier hoef je alleen maar met een doek het oppervlakte schoon en droog te maken. Het resultaat zal je verbazen! Als je last hebt van aangekoekt vuil dan kan je ook met een halve citroen direct op het vuil wrijven. Ook dan kan je de oven een kwartier op de hoogste temperatuur aanzetten en verdwijnt dit aangekoekt vuil.

Een ander middeltje waar je je oven ook goed mee schoon krijgt is soda. Dit kan je op een simpele manier regelen. De eerste stap is de oven voor te verwarmen op circa 200 tot 250 graden. Vervolgens hoef je alleen maar een bakje, die geschikt is voor in de oven, te vullen met water én een beetje soda in de oven te zetten. Laat dit bakje minimaal 30 minuten in de oven staan. Daarna kan je het bakje eruit halen en hoef je alleen nog met een vochtige doek door de oven te gaan om alles weg te vegen.

Zelfreinigingsprogramma

Daarnaast beschikken sommige nieuwe, moderne ovens over een zelfreinigingsprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat de oven zichzelf kan schoonmaken met pyrolyse. Als je gebruikt maakt van dit programma dan wordt de oven verwarmt tot boven de 500 graden. Door deze hoge temperaturen wordt het vuil automatisch verbrandt tot as. Het enige wat je hierna nog moet doen is het as opruimen. Dit kan je gemakkelijk met een doekje doen.

Tot slot is misschien wel de beste tip om het schoonmaken van de oven gewoon bij te houden. Dit voorkomt dat je een volgende keer hard je best moet doen om de oven schoon te krijgen. Een tip om je bakplaat bijvoorbeeld al schoner te houden, is om gebruik te maken van bakpapier. Dit bakpapier kan je vervolgens makkelijk vervangen en dan is je bakplaat nog schoon. Ook kan je gemakkelijk na het gebruik van je oven de ovenruimte schoonmaken en de roosters afwassen. Als je dit bijhoudt dan voorkom je dat vuil en vet lang aanwezig blijven in je oven. Uiteindelijk zorgt dat er weer voor dat je niet steeds flink hoeft te schrobben.