Keukenapparaten

De beste tips om zelf brood te maken

Zelf Brood Bakken

In Nederland hebben we er een handje van om dagelijks (veel) brood te eten. Bij het ontbijt, bij de lunch, bij een tussendoortje en zelfs bij het avondeten wordt veel brood gegeten. Waar koop jij je brood altijd? Ga je hiervoor naar de supermarkt? Of ga je hiervoor naar de plaatselijke bakkerij? Of ga je zelf aan de slag met het maken van brood? Het maken van brood is niet al te moeilijk, maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. In dit artikel geven we jou tips waarmee je perfect zelf brood kunt bakken.

Wat heb je nodig om brood te bakken?

Om brood te bakken, heb je meerdere ingrediënten en hulpmiddelen nodig. Je hebt allereerst bloem, gist, zout en water nodig. Ons advies is sowieso om eerst met een wit brood te beginnen. Over het algemeen is wit brood namelijk iets makkelijker te maken dan bruin- of volkoren brood.

Naast deze ingrediënten heb je ook meerdere keukenapparaten nodig. Je hebt onder andere een oven, een ovenhandschoen, een mixer met deeghaken, een mengkom, een weegschaal en eventueel een deegroller nodig. Met deze keukenapparaten kan je prima aan de slag om een heerlijk brood zelf te bakken.

Handige tips

Zoals eerder in dit artikel gezegd, is het bakken van brood niet al te lastig. Daarbij moet je wel met enkele zaken rekening houden. Door op deze zaken extra attentie te leggen, kan je jouw zelfgemaakte brood nóg lekkerder maken.

Een van de belangrijkste tips die wij hebben, is om alle ingrediënten perfect af te wegen. Moet je bijvoorbeeld 500 gram bloem toevoegen? Dan is het belangrijk dat je precies 500 gram bloem toe gaat voegen. Dus geen 490 gram, geen 510 gram, maar precies 500 gram. Je kunt hiervoor het beste een nauwkeurige weegschaal gebruiken.

Daarnaast willen wij je van harte aanraden om goed de tijd te nemen. Voor het bakken van een brood heb je tot wel 45 minuten nodig. Door hier echt de tijd voor uit te trekken, kan het deeg naar wens rijzen. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat het brood nog lekkerder gaat smaken.

Hierbij is het ook aan te raden om alle ingrediënten én al het keukenapparaat op kamertemperatuur te bewaren. Als je een mengkom gaat gebruiken, is het bijvoorbeeld aan te raden om deze iets op te warmen. Dit kan je gemakkelijk met een kleine hoeveelheid warm water doen.

Wil je graag een mooie glanzende korst op het brood hebben? Dan is het aan te raden om het brood op het juiste moment uit de oven te halen. Smeer de bovenkant van het brood vervolgens in met heet water en laat het brood nog ongeveer 1 minuutje drogen in de oven. Dit zorgt ervoor dat de korst van het brood gaat glanzen en nóg lekkerder gaat smaken.

Wil je graag zelf brood bakken? Met behulp van bovenstaande tips is het een feestje om zelf je brood te maken. Veel succes en plezier!