Ben je een ware liefhebber van een heerlijk kopje thee? Begin je de dag daarmee en eindig je de dag ook met een kopje thee? Dan heb je ongetwijfeld een prachtige en goed functionerende waterkoker in jouw huis staan.
Door de opkomst van de heet waterkranen zijn de waterkokers niet meer zo populair als vroeger. Desalniettemin geven veel mensen de voorkeur aan een waterkoker. Waarom? Dat heeft wellicht met het nostalgische gevoel te maken. Veel waterkokers hebben een authentiek en stijlvol design en roepen bij mensen de gevoelens van vroeger op. Met name oudere mensen zullen daarom de voorkeur geven aan een waterkoker in plaats van aan een heet waterkraan.
Als je veelvuldig gebruik van een waterkoker maakt, krijg je op den duur last van kalk. Hoe deze kalk ontstaat? En hoe je een waterkoker kunt ontkalken? De antwoorden op die vragen vind je terug in dit uitgebreide artikel.
Hoe ontstaat kalk in een waterkoker?
Om antwoord op deze vraag te kunnen geven, moeten we eerst kijken naar wat kalk nou is. Kalk is eigenlijk een bestanddeel in het water en is eigenlijk altijd in het water aanwezig. De hoeveelheid kalk dat in het water zit, is echter afhankelijk van jouw locatie in Nederland. De zogeheten hardheid van het water geeft aan hoeveel kalk er in het water zit. Des te harder het water is, des te meer kalk er in het water aanwezig is. De hardheid van het water in Nederland verschilt eigenlijk van regio tot regio. Een waterkoker in bijvoorbeeld Limburg kan dus eerder vol met kalk zitten dan bijvoorbeeld een waterkoker in de Randstad.
Op het moment dat jij een waterkoker wilt gaan gebruiken, doe je hier water in. Dat water komt rechtstreeks uit de kraan en bevat een bepaalde hoeveelheid kalk. Deze kalk komt vervolgens in jouw waterkoker terecht en hecht zich aan bepaalde oppervlakten en onderdelen in de waterkoker. Deze kalk is echter niet al te hygiënisch en tast ook de smaak van het water aan. Mede hierom is het van belang om met enige regelmaat jouw waterkoker te ontkalken.
Er is echter nog één reden waarom het ontkalken van een waterkoker aan te raden is. Door deze te ontkalken, verleng je de levensduur. Je verwijdert min of meer de kalk van verschillende onderdelen, waardoor de kalk geen schade aan kan richten aan deze onderdelen.
Er zijn al met al meerdere redenen om een waterkoker te ontkalken. Niet alleen een waterkoker moet regelmatig ontkalkt worden, maar ook andere keukenapparaten die veelvuldig met water in contact komen. Hierbij kan je onder meer aan een koffiemachine denken; koffie wordt immers gemaakt van onder meer water. Ook in een koffiemachine tast de kalk de smaak en de levensduur aan.
Hoe moet je een waterkoker ontkalken?
Voor het ontkalken van een waterkoker heb je meerdere mogelijkheden. Iets wat je sowieso kunt gebruiken, is ontkalkingsmiddel. Dit middel is in staat om het kalk los te weken en zodoende uit de waterkoker te verwijderen. Op het gebied van ontkalkingsmiddelen heb je de keus uit meerdere varianten.
Het is echter ook mogelijk om een waterkoker te ontkalken met azijn. Azijn is behoorlijk hardnekkig en kan verschillende oppervlakten grondig schoonmaken. Dit middel is dan ook in staat om de kalk uit een waterkoker te verwijderen. Let er daarbij wel goed op dat je té veel azijn gebruikt. Het advies is bovendien om dit azijn met water te vermengen.
Als je jouw waterkoker met azijn wilt gaan ontkalken, moet je rekening houden met een besteding van ongeveer 20 minuten. Je stopt eerst water en azijn in de waterkoker, waarna je de waterkoker aan zet. Laat hem volledig koken totdat het lampje uit gaat. Laat de koker vervolgens 15 minuten afkoelen en giet de waterkoker vervolgens helemaal leeg. Als het goed is, is de waterkoker nu volledig kalkvrij. Is dat niet het geval? Dan kan je deze stappen nog een keer uitvoeren.
Het advies is om zeker één keer in de 2 á 3 maanden de waterkoker te ontkalken. Gebruik je de waterkoker dagelijks heel vaak? Dan kan je de waterkoker zelfs het beste elke maand gaan ontkalken. Je weet nu in ieder geval hoe je dat het beste kunt doen!