Koken

Hoe doof je een vlam in de pan?

Vlam In De Pan

Het kan elke professionele kok wel eens voorkomen: een vlam in de pan. De kans dat dit bij jou thuis in de keuken gaat gebeuren, is derhalve ook aanwezig. Op het moment dat de vlam in de pan schiet, is het van belang om op de juiste manier te handelen. Bij kookstore.nl vind je niet alleen een uitgebreid assortiment van pannen, maar we willen je ook informeren over alle bijbehorende onderwerpen. Daarom hebben we dit uitgebreide artikel geschreven. Hieronder kan je lezen wat je absoluut moet doen op het moment dat je de vlam in de pan hebt. Je leest tevens wat je zéker niet moet doen.

Hoe ontstaat een vlam?

De vlam in een pan ontstaat eigenlijk altijd door olie die te warm wordt. Deze olie vliegt bij een temperatuur van ongeveer 315 graden namelijk in de fik. Als het op jouw fornuis boven de 315 graden is, kan de olie dus in de fik vliegen. Dat veroorzaakt de vlam in de pan. Hoe deze olie zo warm kan worden? Dat kan verschillen. Enerzijds kan dit komen doordat het olie in contact komt met de gasvlam of de andere warmtebron van het fornuis. De olie kan echter zelf ook heel warm worden, waardoor uiteindelijk de ontbrandingstemperatuur van 315 graden bereikt kan worden.

Wat moet je doen bij een vlam?

Het belangrijkste is om snel in actie te komen. De vlam kan namelijk relatief snel om zich heen gaan slaan, waarbij de gevolgen niet meer te overzien zien. Het is daarom altijd aan te raden om een blusdeken te gebruiken. Dit blusdeken kan je over de pan, en dus ook over de vlam, heen gooien. Vervolgens doet het blusdeken het werk voor jou. Het is daarbij wel van belang dat je het blusdeken nog even af laat koelen. Laat de pan op de plaats staan en laat het blusdeken daar ook nog even op liggen. Als het eenmaal afgekoeld is, kan je de pan en het blusdeken van het fornuis halen. Doe je dat te vroeg, ontstaat mogelijk weer een zelfontbranding.

Wat moet je zeker niet doen bij een vlam?

Het belangrijkste wat je níet moet doen, is om de vlam met water te gaan bestrijden. Het water zorgt er namelijk voor dat er in de olie een stoomwolk gaat ontstaan. Deze stoomwolk kan voor een steekvlam zorgen én daarnaast worden fijne oliedeeltjes in de lucht verspreid. Dat levert dus alleen maar een onveilige en ongezonde situatie op. Gooi dus nooit een glas of emmer water over de vlam in de pan heen.

Het maakt overigens niet uit wat voor pan je hebt. Alle pannen kunnen in de vlam schieten. Ongeacht of dit nou een steelpan, een wokpan of een speciale pan is. Het belangrijkste is dat je altijd zeer voorzichtig om gaat tijdens het koken. Mocht de vlam in de pan schieten, is het aan te raden om een blusdeken te gebruiken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen: gebruik nooit water.