Koken

Hoe moet je een inductie pan gebruiken?

Inductie Pan Op Gas

In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen allerminst stilgestaan. Dat is onder meer terug te zien in de gemiddelde keuken van een gemiddeld Nederlands huishouden. Verschillende handige & innovatieve apparaten staan in de keuken, terwijl de kookplaat ook behoorlijk innovatief te noemen is. Enkele jaren geleden kwam namelijk de zogeheten inductie kookplaat op de markt. Deze kookplaat had enkele zwaarwegende voordelen ten opzichte van een gas fornuis en wordt zodoende onwijs populair. Als je momenteel een nieuwe keuken gaat kopen, is de kans onwijs groot dat in die keuken standaard een inductie kookplaat zit.

Een inductie kookplaat brengt simpelweg veel voordelen met zich mee, waarover later meer. Om van deze voordelen te kunnen genieten, is het wel van belang om de juiste materialen te gebruiken. Zo is het te allen tijde aan te raden om zogeheten inductie pannen te gebruiken. Deze pannen zijn speciaal ontwikkeld voor een inductie kookplaat en halen zodoende beste prestaties naar boven. Maar, hoe werkt zo’n inductie pan nou precies? En kan je met een inductie pan op gas ook koken? Of is een inductie pan alleen maar geschikt voor een inductie kookplaat? De antwoorden op al deze vragen vind je in dit uitgebreide artikel.

De voordelen van een inductie kookplaat

Een inductie kookplaat brengt meerdere zwaarwegende voordelen met zich mee:

  • Je kunt je eten snel klaarmaken
  • Een inductiekookplaat is bijzonder energiezuinig
  • Een inductiekookplaat is zuinig
  • Een inductiekookplaat is makkelijk schoon te maken
  • De bediening van een inductiekookplaat is onwijs makkelijk

Met name het bovengenoemde punt is voor veel mensen belangrijk. In de huidige, hectische maatschappij is het voor veel mensen niet wenselijk om ’s avonds nog een uur in de keuken te staan. Een inductiekookplaat zorgt er gelukkig voor dat alle energie efficiënt gebruikt wordt, zodat jouw maaltijden bijzonder snel klaargemaakt worden. Die snelheid is optimaal als je gebruik maakt van een inductie pan.

Een inductie pan

Een inductie pan is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden op een inductie kookplaat. Als je een dergelijke kookplaat hebt, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een standaard koekenpan te gebruiken. Nee, je moet daarvoor een speciale inductie pan hebben. Dergelijke pannen hebben een speciale bodem, waardoor de warmte/hitte perfect overgedragen kan worden. Het voordeel daarvan is dat het eten snel klaargemaakt wordt én dat de warmteverdeling in de pan perfect is. Het eten aan de bovenkant van de pan wordt dus net zo warm als het eten aan de onderkant van de pan.

Om de werking van een inductie pan volledig te begrijpen, is het goed om eerst naar de werking van een inductiekookplaat te kijken. Deze kookplaat straalt warmte uit door de bodem van een pan rechtstreeks te verwarmen. De kookplaat zelf wordt helemaal niet warm; de warmte trekt alleen naar de onderkant van de pan toe. Op het moment dat je hier een normale pan voor gebruikt, wordt deze pan onwijs warm. De inductie pannen zijn echter op een dusdanige manier ontwikkeld, waardoor deze hitte perfect verwerkt kan worden.

Voor een inductiekookplaat is het dan ook wenselijk dat je de juiste inductiepannen hebt. Als je deze pannen hebt, is het dan ook mogelijk om op gas te koken? Ja, je kunt zeker met een inductie pan op gas koken. Andersom is dus niet altijd mogelijk; een normale pan, bijvoorbeeld een steelpan, op een inductiekookplaat gebruiken.

Inductie pan gebruiken

Het gebruiken van een inductie pan is niet al te lastig. Sterker nog; het gebruik wijkt nagenoeg niet af van het gebruik van een reguliere pan. Je moet alleen rekening houden met de efficiency van een inductie kookplaat en bijbehorende pan. Bij het opwarmen van de pan is er nagenoeg geen sprake van warmteverlies. Doordat er weinig warmteverlies is, is er onwijs veel warmte en energie beschikbaar om de pan op te warmen. Het koken met een inductie pan op een inductie kookplaat gaat dus onwijs snel. Hier moet je wellicht de eerste keer aan wennen, maar je komt er al snel achter. Op het moment dat je eten binnen de kortste keren aangebakken is, leer je het ongetwijfeld voor de volgende keer.

Moraal van het verhaal: gebruik altijd een inductie pan op een inductie kookplaat.