Je kent het allemaal vast wel, je bent lekker aan het koken en je hebt iets nodig, je doet je keukenkastje open en je grijpt mis. Mij is dit meer dan eens overkomen en iedere keer baal ik er weer enorm van. Je kunt dan namelijk niet verder met je gerecht en het kost je onnodig veel tijd.
Dus dit kan natuurlijk veel beter! Wij maakten een lijst voor je met benodigdheden die echt niet mogen missen in je keukenkastje zodat misgrijpen voorgoed verleden tijd is! Hang de lijst desnoods aan de binnenkant van je keukenkastje en hou op deze manier bij of er iets bijna op is zodat je het ook op tijd weer aan kunt vullen en je dus echt nooit meer zonder komt te zitten! We kijken zowel naar voedingsmiddelen als naar kookaccessoires en kruiden, alles komt voorbij en met deze inventaris aanwezig in je keuken kun je voortaan koken als een pro!
De juiste ingrediënten
Je kent het vast wel, je bent begonnen met het koken van een heerlijk recept, je dacht dat je alles in huis had maar dan ineens blijkt dat niet zo te zijn en kun je dus ineens niet verder. Een snel tripje naar de supermarkt zit er ook niet in want de kinderen zijn thuis of je hebt andere verplichtingen of haast, en er zit dus niks anders op dan je pogingen te staken of te hopen dat je buurvrouw je toevallig uit de brand kan helpen.
Niet handig dus en je kan er dan ook flink van balen op dit soort momenten, gelukkig is er een oplossing! Wij hebben namelijk een basis lijst voor je gemaakt met ingrediënten die je eigenlijk altijd wel in huis moet hebben zodat je ervoor kunt zorgen dat je nooit meer misgrijpt en altijd alles in huis hebt voor een goede maaltijd! Maar wat zijn deze benodigdheden dan precies en wat mag er dan echt niet in je keukenkastje ontbreken?
- Bloem
- Suiker
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- Boter
- Bakpoeder
- Vanillesuiker
- Houdbare melk
- Eieren
- Uien
- Knoflook
- Kaneel
- Bouillonblokjes
Als je deze ingrediënten namelijk in huis hebt kun je met de meeste recepten heel goed uit de voeten! Dit zijn namelijk ingrediënten die vaak de basis vormen voor een recept. Stel je maakt een groentequiche dan is bloem, zout, peper, en ei echt de basis maar als er vervolgens in het recept met prei en bacon staat en jij hebt in plaats daarvan geitenkaas en broccoli in huis dan kom je hier natuurlijk ook een heel eind mee en kun je best een beetje wisselen. Maar zonder de basis begin je dus niks en kun je ook echt niet uit de voeten.
Uiteraard zijn er ook nog een aantal aanvullingen op deze lijst voor als je het echt helemaal goed wil doen en echt geen risico wil lopen dat je iets tekort komt. Denk dan aan de volgende ingrediënten.
- Tomatenpuree
- Rijst
- Pasta
- Aardappelen
- Quinoa
- Havermout
Met deze items in huis ben je ervan verzekerd dat je altijd snel en eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel kunt toveren en grijp je dus niet meer zo snel mis! Zorg ervoor dat je goed in de gaten houdt wanneer je voorraad weer op dreigt te raken zodat je altijd op tijd weer in kunt slaan!
Het juiste keukengerei
Maar naast de juiste voedingsmiddelen zijn er ook een aantal keukenbenodigdheden die eigenlijk in je basis uitzet thuishoren zodat je altijd goed uit de voeten kunt in je keuken. Bij veel gerechten en recepten komen vaak dezelfde attributen voorbij, het is dan ook handig om ook hierbij een basis uitzet paraat te hebben in je keukenkastjes zodat je ook op dit gebied niet mis zal grijpen.
Denk dan bijvoorbeeld aan items als een knoflookpers, vergiet, snijplank of maatbeker. Hoe vaak het bij ons al niet is voorgekomen dat we een recept hadden waarbij er een bepaalde hoeveelheid water moest worden toegevoegd en we op de gok maar wat deden met een glas zijn op meer dan een hand te tellen. Het zal dan ook geen verbazing zijn dat dit vaak niet goed kwam en er dan juist te veel of te weinig water toegevoegd was. En ook klungelen met een meisje om toch een teentje knoflook fijn te persen is niet aan te raden. Dit kun je veel beter doen met een echte knoflookpers die hier speciaal voor gemaakt is! En ook een vergiet is onmisbaar net als een snijplank, snijden op een bordje gaat vaak niet van harte en op je aanrechtblad is ook niet aan te raden over het algemeen als je graag wil dat je aanrechtblad nog wat langer meegaat!
Uiteraard zijn er nog veel meer keuken items te bedenken die het leven in je keuken erg makkelijk maken maar deze zijn niet noodzakelijk en horen dan ook niet bij de basis. In principe moet je namelijk met deze items echt een heel eind uit de voeten kunnen en is de rest allemaal leuk maar kun je eigenlijk ook wel zonder! Zo is een pastasnijder superleuk en handig, maar ten eerste zijn de keren dat je verse pasta maakt vaak op een hand te tellen en ten tweede kan het uiteindelijk ook prima met een scherp mesje. Dit is bij een snijplank of een maatbeker niet het geval, dit kun je nergens anders mee waarmaken dus deze items heb je dan ook echt nodig.
Alles waar je niet zo snel aan denkt
Naast de voorgaande items zijn er ook nog een aantal items die je eigenlijk wel heel erg graag in je keuken terug zou willen vinden maar die misschien niet zo heel erg voordehand liggend zijn waardoor je er wat minder snel aan denkt. Maar het is bijvoorbeeld reuze handig om een keukenrol in je keuken bij de hand te hebben, eventuele ongelukjes dep er zo mee droog en het is ook reuze handig spul om bepaalde voedingsmiddelen op te laten uitlekken. En wat dacht je van een keukenweegschaal, misschien ook niet het eerste waar je aan denkt, maar als jij een lekkere taart wil bakken en je hebt 200 gram bloem nodig dan komt het in het recept zeker ten goede als je ook echt 200 gram gebruikt en geen 400, dus ook reuze handig om bij de hand te hebben!
Maar wat dacht je bijvoorbeeld ook van een pen en papier, altijd slim om bijvoorbeeld even snel te noteren welk voedingsmiddel er net op is geraakt zodat je meteen een soort boodschappenlijstje bij kunt houden en dus ook weer de kans verkleint dat je soms ergens zonder komt te zitten. Ook een papieren boekje of kladblok in je keuken is dus een echte aanrader! Maar wat dacht je van pleisters, een ongelukje zit in een klein hoekje zeker ook in de keuken waar je vaak met scherpe materialen aan de slag bent. Het is dan geen overbodige luxe om een setje pleisters in de buurt te hebben. Zorg ervoor dat je ze ook binnen handbereik hebt liggen zodat mocht het nodig zijn je ze snel kunt pakken. En in het verlengde hiervan raden we ook aan om brandzalf in je keuken te bewaren. Het is zo gebeurt voor je er erg in hebt, je brand per ongeluk je handen aan de ovenschaal als je hem uit de oven wil halen, of je raakt een hete pan aan. Het is dan zeer fijn om brandzalf bij de hand te hebben zodat je de brandwond meteen goed kunt behandelen en verder leed kunt voorkomen!
Maar ook handdoeken, theedoeken, vaatdoekjes, tafelkleden en servetten vind je graag in je keuken terug. Het is handig om ze bij de hand te hebben zodat je er niet naar hoeft te zoeken als je ze nodig hebt. Voor sommigen is het misschien al vanzelfsprekend om deze items altijd in je keuken te hebben liggen maar mocht dit niet zo zijn dan kunnen wij het zeker aanraden!
Kijk goed naar wat je zelf vaak maakt in de keuken
Ten slotte is het vooral voor jezelf een aanrader om goed te bedenken wat je zelf vaak maakt of gebruikt in de keuken. Het kan enorm handig zijn om hier zelf een lijst van te maken en dan vervolgens deze lijst up to date te houden. Dus is er iets op of bijna op van je lijst zorg dan snel dat je het op tijd weer aanschaft zodat je niet zonder komt te zitten.
Het is natuurlijk uiteindelijk heel persoonlijk welke items jij vaak gebruikt in je keuken, dit is dan ook voor iedereen verschillend. Als je bijvoorbeeld een enorme theeliefhebber bent en heel graag honing in je thee drinkt, ja dan is het natuurlijk handig om ook honing op je lijstje met basis ingrediënten te zetten, zo weet je zeker dat je nooit zonder komt te zitten en maak je een lijst die echt bij jouw wensen past!