Materialen

Hoe maak je een gietijzeren pan schoon?

Gietijzeren Pan Schoonmaken

Bij het aanschaffen van een nieuwe pan heb je de keus uit meerdere soorten materialen. Als je in onze webshop in de bovenbalk op ‘materiaal’ klikt, zie je 6 verschillende materialen naar voren komen. Deze zes materialen zijn stuk voor stuk geschikt voor het fabriceren van pannen. Maar, welk materiaal is nou het beste? Dat is volledig afhankelijk van het soort pan en de toepassingen. Kortom: het is aan te raden om de verschillende materialen goed met elkaar te vergelijken.

Heb je uiteindelijk voor een gietijzeren pan gekozen. Verstandige keus! Deze pan brengt namelijk enkele specifieke voordelen met zich mee, waarover je later in dit artikel meer kunt lezen. We zoomen namelijk eerst in op de vraag hoe je een gietijzeren pan schoon moet maken. Voor de levensduur van een dergelijke pan is het namelijk van belang dat je de pan op de juiste manier schoon gaat maken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Gietijzeren pan schoonmaken

Voor het schoonmaken van een pan van gietijzer hoef je niet al te veel bijzondere producten in huis te halen. Nee, het is aan te raden om met water en een zacht sponsje aan de slag te gaan. Is de pan heel erg vies? Dan kan je ook wat zeep gebruiken.

Bij het schoonmaken van de gietijzeren pan moet je goed op de anti-kleeflaag letten. Deze laag mag je niet beschadigen en dus moet je bijzonder voorzichtig te werk gaan. Daarbij is het ook aan te raden om een zachte spons te gebruiken en agressieve zeep links te lagen liggen.

Je kunt er ook voor kiezen om de pan even flink te verwarmen. Vanaf een temperatuur van ongeveer 115 graden gaan alle bacteriën in de pan dood. Op die manier is het mogelijk om de pan steriel te maken.

Tot slot is het ook mogelijk om een beetje zout in de pan te doen. Gebruik hiervoor bij voorkeur grote korrels zout, zoals bijvoorbeeld zeezout. Schrob de pan voorzichtig schoon met dit zout en spoel de pan vervolgens goed af.

Ongeacht welke van bovenstaande mogelijkheden je toepast; zorg er altijd voor dat je de pan goed afdroogt. Dat is van cruciaal belang voor de levensduur van een gietijzeren pan.

De voordelen van gietijzeren pannen

Wat zijn nou zwaarwegende redenen om gietijzeren pannen aan te schaffen? Een van die redenen is de lange levensduur van deze pannen. Gietijzer is – als je het op de juiste manier onderhoudt – een onwijs sterk en duurzaam materiaal. Er zijn zelfs gietijzeren pan die al 100 jaar geleden gemaakt werden; deze pannen worden momenteel nog steeds gebruikt.

Daarnaast is het ook prettig dat een gietijzeren pan lang op temperatuur blijft. Hierdoor is het mogelijk om heerlijke gerechten lekker lang te stoven/te braden op een relatief lage temperatuur, bijvoorbeeld in een wokpan. Hierdoor weet je alle aroma’s en smaken perfect te verkrijgen.

De aanschaf van een gietijzeren pan is dus absoluut aan te raden. Heb je een gietijzeren pan? Let er dan goed op dat je de pan altijd op de juiste manier schoonmaakt.