keuken, Overige

De keuze voor het ideale aanrechtblad

pexels terry magallanes 3623785

Onze keukens bestaan uit verschillende onderdelen. Maar eigenlijk zou je kunnen stellen dat er een bepaalde basis is die de uitstraling van onze keukens bepaald. Dan hebben we het over de kasten en dan met name de frontjes, de apparatuur en uiteraard het aanrechtblad.

Het aanrechtblad neemt een grote plek in van je keuken en je gebruikt het aanrechtblad ook nog eens dagelijks. Het is dus heel belangrijk dat het volledig naar je zin is en dat je kiest voor een aanrechtblad dat bij al je keukenwensen past!

Nu zijn er net als bij de andere onderdelen van de keuken ook voor het aanrechtblad heel veel keuzes te maken, denk bijvoorbeeld aan de kleur, het materiaal en de dikte. Het is dan ook vooraf heel goed om voor jezelf na te gaan hoe intensief je het aanrechtblad gaat gebruiken en aan welke eisen het dan ook voor jouw moet voldoen, dit zal namelijk voor iedereen anders zijn.

 

Welke stijl past bij u?

Net als bij de inrichting van uw woning zijn er ook op het gebied van keukens heel veel verschillende stijlen te bekennen. Denk bijvoorbeeld aan een moderne keuken, een landelijke keuken of juist een vintage keuken. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is werkelijk voor iedere smaak een juiste keuken te vinden.

Nu is ook het aanrechtblad erg bepalend voor de sfeer van de keuken. Zo kun je kiezen voor een houten keukenblad en zal dit je keuken een warme uitstraling geven. Maar er is bijvoorbeeld ook de keuze voor een betonnen aanrechtblad en dit zorgt juist weer voor een veel meer moderne look. De keuze voor het aanrechtblad gaat dus vaak samen met de keuze voor de stijl van de keuken.

Nu is het zeker niet zo dat enkel het aanrechtblad heel bepalend is voor deze stijl. Ook de overige elementen van de keuken hebben hier zeker heel veel invloed op, denk bijvoorbeeld aan de keukenkastjes of de apparatuur. Alles bij elkaar vormt een geheel en zal de stijl van je keuken bepalen.

 

Welke soorten aanrechtblad zijn er?

Zoals we al even aangaven zijn er heel veel verschillende soorten aanrechtbladen, en allemaal hebben ze zo hun eigen eigenschappen. Zo hebben we bijvoorbeeld bladen van composiet of natuursteen. Deze bladen zijn schitterend om te zien en stralen een bepaalde luxe en kracht uit. En daarnaast passen ze ook nog eens bij heel veel verschillende keuken stijlen. Ze passen ze prima bij een moderne keuken maar kun je er ook bij een landelijke keuken prima mee uit de voeten.

Composiet is werkelijk een schitterend materiaal met onwijs veel fijne eigenschappen. Zo kan het ten eerste heel veel hebben, het is hittebestendig, kras vast en ook echt heel erg sterk. Daarnaast maak je het ook zeer gemakkelijk schoon en heb je er dus weinig omkijken naar. Natuursteen komt natuurlijk een beetje uit dezelfde hoek al heeft dit materiaal wel een stuk meer onderhoudt nodig. Daarnaast is een aanrechtblad van natuursteen ook wat meer kwetsbaar, zo kunnen er bijvoorbeeld vrij gemakkelijk vlekken ontstaan maar ook warmte kan van invloed zijn en het blad aantasten net als sommige schoonmaakmiddelen. Dus naast dat het een prachtig materiaal is dien je er wel rekening mee te houden dat je er wat meer omkijken naar hebt.

Dan hebben we ook nog aanrechtbladen van hout, dit is een prachtig en duurzaam product wat door de jaren heen eigenlijk alleen maar mooier zal worden. Wel is het een duur product en zal ook hout het nodige onderhoud vragen. Echter is het wel zo dat hout met de tijd een prachtig doorleefde look zal krijgen en dit is iets wat veel mensen heel erg waarderen! Maar niet alleen hout zien we terug ook zijn er RVS aanrechtbladen. Deze aanrechtbladen zien we eigenlijk vooral heel veel terug in professionele keukens. Ook dit is een beduidend duurder materiaal maar wel heel fijn om mee te werken. De echte chef koks zweren bij het gebruik van een RVS aanrechtblad. Het werkt heerlijk schoon en makkelijk en het is ook nog eens gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast heeft het ook vrij weinig onderhoud nodig, dit maakt het voor veel mensen dan ook een ideaal materiaal voor een aanrechtblad!

En dan hebben we als laatste nog de aanrechtbladen van MDF of spaanplaat. Dit zijn beide wat goedkopere producten en dat zie je ook wel terug in de kwaliteit. Spaanplaat is van deze twee het goedkoopst, het is makkelijk schoon te houden maar daarnaast ook erg kwetsbaar en de toplaag kan na verloop van tijd slijten wat het gezicht van je keuken niet ten goede komt. Vaak zit er een fineerlaagje op spaanplaat en dit kan na verloop van tijd vervagen.

En naast spaanplaat hebben we dus ook nog MDF dit is ook een wat goedkoper product maar kwalitatief wel weer iets beter dan spaanplaat. Het MDF is namelijk stevig en zorgt voor een goede solide basis. Vaak zit er ook een dikke fineerlaag op en bestaat er dus ook bij MDF dat deze laag met verloop van tijd kan slijten. Het voordeel van MDF is wel dat je er een wasbak in kunt laten verzinken of een kookplaat en dit is bij spaanplaat dus weer niet het geval. In dat opzicht heeft MDF dus wel wat voordelen ten opzichte van spaanplaat.

 

Welke eigenschappen zoek je bij een aanrechtblad

Welk type blad je uiteindelijk kiest heeft dus niet alleen met de stijl en het uiterlijk van het blad te maken maar ook met de eigenschappen die het blad heeft. Breng je bijvoorbeeld graag heel veel tijd in de keuken door dan is de kwaliteit van je aanrechtblad waarschijnlijk belangrijker voor je dan als je dit niet doet.

En hetzelfde geldt voor het onderhoud van het blad, als je hier tijd voor hebt en aandacht aan kunt besteden is het natuurlijk geen enkel probleem om voor een blad te kiezen wat meer onderhoud vraagt. Maar als je hier geen tijd voor hebt dan kan het juist handig zijn om een blad te kiezen waar je enkel een doekje overheen hoeft te halen en klaar ben je. Ook dit is dus weer een hele persoonlijke keuze en afhankelijk van hoe intensief en voor welke doeleinden je gebruik maakt van je keuken.

 

Wat kost een aanrechtblad?

De kosten voor een aanrechtblad lopen echt enorm uiteen. Dit kan verschillen van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Natuurlijk helemaal afhankelijk van het materiaal dat je kiest maar ook van de vorm en de oppervlakte van het blad.

Natuursteen en composiet zijn in verhouding natuurlijk veel duurder dan MDF en spaanplaat. Het is dus belangrijk om goed te bedenken waar het budget naartoe gaat en waar je dan het meeste belang aan hecht. Ga je bijvoorbeeld voor hele dure apparatuur of bezuinig je daar liever wat meer op en kies je voor een duur aanrechtblad wat volledig aan je wensen voldoet.

Een goede richtlijn om aan te houden is dat een aanrechtblad gemiddeld een vierde kost van het totaal bedrag van je keuken. Dus bij een keuken van 2000 euro zal het blad ongeveer 500 euro kosten. Uiteraard is dit een richtlijn en kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf zou willen.

 

Het plaatsen van het aanrechtblad

Het plaatsen van het aanrechtblad is vaak een flinke klus. Het is dan ook aan te raden om van te voren goed te bedenken of dit een klus is die u zelf gaat doen of dat u hem liever uit handen geeft. Beide heeft zo zijn voordelen. Als u het aanrechtblad zelf plaatst dan scheelt dit uiteraard een hoop geld maar daarnaast is het wel een klus die vrij nauwkeurig moet gebeuren en die bij een verkeerde uitvoering voor veel ellende kan zorgen en uiteindelijk veel meer kosten.

De moeilijkheid zit hem in het kitten van het blad zodat het waterdicht is en in het plaatsen van een wasbak of een kookunit op of verzonken in het aanrechtblad. De ruimtes uitzagen waar deze elementen in moeten komen is enorm lastig en kijkt super nauw. Daarna moet dit echter ook gekit worden en ook dan is het van belang dat dit nauwkeurig gebeurt omdat er anders schade kan ontstaan doordat er bijvoorbeeld onbedoeld water weglekt.

 

Het eindresultaat

Uiteindelijk heeft u het blad van uw dromen gekozen en is het gemonteerd in uw keuken. Eindelijk is het tijd om het eindresultaat te zien. Het is vaak enorm leuk om al u wensen en plannen nu bij elkaar te zien komen en om uw keuken eindelijk als geheel te aanschouwen.

Het aanrechtblad maakt uw keuken vaak echt af en zorgt voor de kers op de taart. Eindelijk kunt u ontdekken of het blad ook daadwerkelijk zo prettig werkt als u voor ogen had tijdens de aanschaf. We brengen veel tijd in onze keukens door dus een werkblad wat aan onze wensen voldoet is dan ook absoluut geen overbodige luxe. Let wel goed op het onderhoud van uw blad, als u zorgt dat u het blad goed onderhoud door de jaren heen dan zal het langer meegaan en minder onderhevig zijn aan schade en slijtage en dat is gezien de investering natuurlijk wel de bedoeling!