Overige

Wat zijn de leukste kookboeken van het afgelopen jaar?

de beste kookboeken van dit jaar

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel kookboeken te vinden. Jaarlijks worden er ook nog velen uitgebracht, waardoor het aanbod alleen maar groter wordt. Het ene kookboek is van een sterren chef met overheerlijke recepten met ingrediënten die je eigenlijk niet zo snel eet en het andere kookboek is juist met simpelere gerechten maar met meer privé verhalen erin. Beide kookboeken zijn leuk maar waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wij hebben de leukste kookboeken van 2020 op een rijtje gezet.

7 x Anders – Jamie Oliver

Als je het over koken hebt dan heb je het natuurlijk ook direct over Jamie Oliver. Jamie Oliver is een bekende Britse chef-kok. Hij schreef meerdere kookboeken en maakte ook verschillende tv-programma’s.

Zijn meest recente boek is ‘7 x Anders’. De naam slaat op het aantal dagen dat in een week zitten. Van een chef-kok van het kaliber Jamie Oliver verwacht je wellicht hoogstaande recepten met bijzondere ingrediënten maar dat is met dit boek niet het geval. Het boek bevat meer dan 120 gerechten met 18 favoriete ingrediënten. De ingrediënten verschillen van broccoli en paprika tot aan kipfilet en gehakt.

Elke dag van de week is er dus ruimte voor een ander recept! De recepten bestaan uit maximaal 8 verschillende ingrediënten. Hierdoor heb je lekkere recepten met optimale smaak maar met minimale inspanning in de keuken.

Flavour – Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is een Israëlische-Engelse chef-kok. Inmiddels is hij ruim 50 jaar en runt hij al jaren meerdere restaurants. Echter is hij pas op zijn dertigste begonnen met koken. Van origine is Yotam Ottolenghi een journalist. Naast dat hij chef-kok is, was hij ook pilatesleraar. Momenteel geeft hij geen les meer maar hij doet het zelf nog wel meerdere keren per week.

Het idee van Yotam Ottolenghi is dat je een product moet eten zoals het daadwerkelijk is. Een mooi voorbeeld hierin is brood. De basis van brood is gluten echter komen er tegenwoordig steeds meer varianten van glutenvrij brood op de markt. De gedachtegang van Yotam Ottolenghi is als je geen gluten wil dat je dan ook helemaal niet aan brood moet denken maar juist op zoek moet gaan naar een product die geen of minder gluten bevat.

Daarnaast staat Yotam Ottolenghi bekend om het feit dat hij vaak groenten in de spotlight zet. Deze groenten komen ook weer in het boek ‘Flavour’ naar voren. In dit boeken worden simpele recepten die doordeweeks geconsumeerd kunnen worden afgewisseld door bijzondere recepten waar je in het weekend meer tijd voor hebt.

In het boek Flavour komen de mogelijkheden die groenten met zich mee brengen naar voren. Er worden bijzondere recepten uitgelegd waarvan de basis groenten is. Er staan meer dan 100 gerechten beschreven. Bij de recepten wordt niet alleen toegelicht hoe het bereid moet worden maar ook wat de smaak in het gerecht bepaald en welke combinatie van ingrediënten perfect op elkaar aansluiten.

Lekker & simpel – Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie

De schrijver van het kookboek Lekker & Simpel is Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie. Hij richtte in 2012 samen met Sofie Chanou een succesvolle food blog op. Hier komen maandelijks meer dan 2 miljoen bezoekers. Zowel Sofie als Jorrit zijn gek op koken en zijn hun passie met anderen gaan delen. Tegenwoordig is de fulltime business van Jorrit en Sofie om recepten te bedenken en vervolgens uit te schrijven. Inmiddels hebben zij al vijf kookboeken uitgebracht waarvan Lekker & Simpel één is.

Eigenlijk zegt de naam van het boek al veel over de inhoud. In dit boek zijn simpele maar tegelijkertijd lekkere recepten te vinden. Voor het bereiden van deze recepten hoef je geen uren in de keuken te staan.

In dit kookboek staan 200 recepten om een heerlijk avondmaal op tafel neer te zetten. De recepten zijn vrijwel allemaal binnen 20 minuten klaar. Alle gerechten verschillen van elkaar; van een broodje hete kop tot aan een ovenschotel of lekkere wraps.

Streetfood met Sonja – Sonja Bakker

In Nederland zal Sonja Bakker bij vrijwel iedereen bekend zijn. Zij is een voedingsdeskundige en schrijfster. Ze begon met haar eigen praktijk als gediplomeerd gewichtsconsulente. Haar eerste boek werd in 2004 uitgegeven zonder uitgever. Dat kwam doordat geen enkele uitgever haar boek op de markt wilde brengen.

Officieel gezien is Sonja Bakker geen diëtiste maar haar boek uit 2004 ‘Bereik je ideale gewicht’ is absoluut een bestseller. Veel mensen die aan het afvallen zijn aan de hand van het boek van Sonja Bakker zeggen dat ze dan aan het ‘sonjabakkeren’ zijn. Je weet dan direct dat zij gebruik maken van afval tips van Sonja Bakker.

Naast verschillende boeken uitbrengen heeft Sonja Bakker ook een eigen programma op SBS6 gehad. Dit programma heette ‘Je echte leeftijd’ en stond ook in het teken van een afvallen. Gedurende dit programma werden kandidaten naar een gezond gewicht begeleid.

In haar nieuwe boek ‘Streetfood met Sonja’ heeft zij weer acht weekmenu’s geproduceerd. Zoals de naam ookal aangeeft staan de weekmenu’s allemaal in het teken van gerechten uit de Oosterse keuken. Ook het succes van dit boek is weer dat je niet het gevoel hebt dat je aan het afvallen bent, omdat de gerechten je niet het gevoel geeft dat je dingen moet laten staan. Naast de heerlijke Streetfood recepten bevat het boek ook tips voor het maken van een aantal alcoholvrije cocktails die goed te combineren zijn met de recepten uit het boek.

Gewoon vegan – Alexandra Penrhyn Lowe

Tegenwoordig wordt vegan eten steeds populairder. Daar heeft Alexandra Penrhyn Lowe goed op ingespeeld en een kookboek over uitgebracht. Voordat Alexandra Penrhyn Lowe zich bezig hield met het schrijven van kookboeken werkt zij als redacteur voor televisie en tijdschriften. Zij heeft onder andere dialogen voor het tv programma ‘Het Huis Anubis’ geschreven en ze was werkzaam bij ‘Linda’, het magazine van Linda de Mol.

Toch heeft Alexandra Penrhyn Lowe in 2020 het kookboek ‘Gewoon vegan’ uitgebracht. In dit boek worden meer dan 80 vegan recepten uitgebracht. Bij vegan denken veel mensen aan bijvoorbeeld milieu activisten die zich vastmaken aan een boom. Door dit boek wordt duidelijk dat vegan recepten toegankelijk, vermakelijk en uitnodigend zijn. Er staan recepten in van een pasta met verstopte groenten waardoor het aantrekkelijk wordt voor kinderen maar bijvoorbeeld ook een recept voor een heerlijke curry. Nog een aantrekkelijk factor van dit boek; de ingrediënten voor de recepten zijn vrijwel in alle supermarkten te verkrijgen. Dit maakt het nog toegankelijker, omdat je niet naar zes verschillende winkels hoeft te gaan.