Pannen

De juiste pannenset aanschaffen; waar moet je op letten?

de juiste pannenset aanschaffen; waar moet je op letten

Een pannenset is zo’n product dat je in principe niet vaak zal kopen. Dit komt omdat je met een pannenset heel lang kan doen. Daarom is het wel van belang om een goede pannenset te kopen die aan deze verwachting kan voldoen. Om je te helpen bij de aanschaf van een pannenset, worden er een paar aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Het is verstandig om hierover na te denken en gebruik van te maken.

Soort fornuis

Ten eerste is de warmtebron van groot belang voor de keuze van de meest geschikte pannenset. Het is namelijk afhankelijk van welk soort fornuis jij gebruik maakt om te bepalen welke pannen daar het beste op aansluiten. Kook jij op gas, elektrisch, inductie, halogeen of keramisch? Op basis hiervan wordt bepaald welke pannenset het beste voor jou is.

In Nederland wordt door veel mensen op gas gekookt. Dit houdt in dat de pan direct in aanraking komt met het vuur. De warmte kan geregeld worden door het gas hoger of lager te zetten. Ondanks dat er gezegd wordt dat het afhankelijk is van jouw fornuis welk soort pannenset jij het beste kan aanschaffen, is er voor het koken op gas geen speciale pannenset ontwikkeld.

Dit is anders wanneer je een elektrisch fornuis in huis hebt. Het elektrische fornuis verwarmd de pitten, niet geheel verrassend, elektrisch. De warmte wordt dan via de pit doorgegeven aan de pan. In principe kan je elke pan gebruiken voor het koken op een elektrischte kookplaat maar de pannen die een vlakke bodem hebben zijn wel het meest geschikt voor dit type fornuis.

Een andere manier van koken is nog op een inductie plaat. Bij dit type fornuis is er een magnetisch veld aanwezig waardoor de pannen verwarmd worden. De kookplaat zelf wordt nauwelijks warm. Dit komt doordat de warmte direct doorgaat in de pan. Binnen 20 seconde is de pan dan ookal war. Een inductie kookplaat gebruikt ook gemiddeld minder energie in vergelijking met de andere soorten fornuizen wanneer je de pitten gaat opwarmen. Echter is het bij een inductie fornuis wel van belang dat je over passende pannen beschikt. Het is belangrijk dat deze pannen over een dikke en magnetische bodem beschikken.

Daarnaast is het ook mogelijk om op halogeen te koken. Halogeen koken is eigenlijk een keramische plaat waar sterke halogeenlampen onder zitten. Dat betekent dus dat de halogeen plaat verwarmd wordt door die lampen daaronder. Automatisch zorgt dit er dan weer voor dat de pannen ook verwarmd worden. Bij het koken op een halogeen fornuis is het van belang dat je daar speciale pannen voor aanschaft. Deze pannen moeten over een platte bodem beschikken, zodat het de warmte het beste kan geleiden.

Tot slot heb je dan nog de keramische plaat. De keramische kookplaat is een plaat van glas waarbij de pitten verwarmd worden door middel van gloeispiralen. Deze gloeispiralen kan je in feite zien als een soort elektrische verwarmingselementen. De pitten geven aan wanneer ze warm zijn door in de kleur rood te veranderen. Dit duurt gemiddeld langer in vergelijking met een inductie kookplaat. Ook bij het gebruik van een keramische kookplaat is het van belang dat de bodem van de pannen helemaal vlak zijn. Ook hier kan dan weer de warmte het beste over de pannen verdeeld worden. Echter blijven de pannen nog wel lang heet als je het van de kookplaat afhaalt. Hou hier dus wel voldoende rekening mee.

Materiaal van de pannen

Een ander belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een pannenset is om het juiste materiaal te kiezen voor de pannen. Dit is natuurlijk deels afhankelijk van welk soort fornuis je hebt maar het is ook handig om te weten uit welk soort materiaal je überhaupt de keuze hebt. In principe zijn er drie soorten materialen waar je uit kan kiezen; gietijzeren pannen, aluminium pannen of roestvrij stalen pannen. De roestvrij stalen pannen zijn tegen hoge temperaturen bestand en ze zijn eigenlijk niet kapot te krijgen. Dit betekent dus dat deze pannen gigantisch lang mee kunnen. Nog een voordeel van een roestvrij stalen pan is dat dit zeer sterk materiaal is en dat er niet snel krassen zullen komen op de pannen. En ook niet geheel onbelangrijk; de pannen zijn eenvoudig schoon te maken.

Daarentegen zijn er ook een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een roestvrij stalen pannenset. Allereerst worden de handvaten van de pannen gedurende het koken erg warm. Dit is natuurlijk geen probleem als je gebruik maakt van pannenlappen maar deze moet je dan wel in huis hebben. Tevens duurt het bij roestvrij stalen pannen wat langer om op te warmen maar wanneer ze eenmaal warm zijn dan houden ze voor een langere tijd de warmte vast.

Een andere optie voor welk materiaal je kan gaan zijn aluminium pannen. De pannen die gemaakt zijn van aluminium zijn wat lichter van gewicht. Ook deze pannen zijn eenvoudig schoon te maken. Maar zoals elk voordeel zijn nadeel heeft, is dit ook het geval bij pannen van het materiaal aluminium. Deze pannen houden namelijk de warmte niet lang vast.

Als je op gas kookt dan wordt ook vaak aan je geadviseerd om geen pannen van het materiaal aluminium te kopen. Bij gas is namelijk de kans aanwezig dat de pannen snel vervormen en dit is zeker het geval bij aluminium pannen, omdat deze pannen een stuk lichter van gewicht zijn en de warmte niet zo lang vast kan houden.

Ten slotte kan je ook kiezen voor een gietijzeren pannenset. Een pan van gietijzer is een zeer massieve en daardoor ook zware pan. Het duurt daarom ook wat langer om te pan op te warmen maar als deze soort pan eenmaal opgewarmd is dan houdt hij de warmte ook voor een lange tijd vast.  Net als pannen van roestvrij staal zijn pannen van gietijzer ook zeer bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat de pannen kunnen of gaan vervormen.

Een bijkomend voordeel van een gietijzeren pannenset is dat deze ook in een warme oven geplaatst kunnen worden. Het kan als een soort ovenschaal fungeren. Door de massiviteit en de zwaarte is de levensduur van deze soort pannen ook oneindig. Dit betekent wel dat de aanschafwaarde hoger ligt dan een gemiddelde pannenset maar het is absoluut een goede en verstandige investering.

Handvaten van de pan

Het is vaak niet het eerste waar je aan denkt als je een pannenset moet aanschaffen maar ook de handvaten zijn belangrijk bij de keuze voor een pannenset. Wanneer je een zware pan hebt dan is het heel fijn als je de pan kan optillen met behulp van twee handvaten, zodat je het kan verdelen.

Daarnaast heeft ook het materiaal van de handvaten invloed op de uiteindelijke levensduur van de pannen. Zo dienen de handvaten ook lange tijd mee te gaan wanneer je bijvoorbeeld voor een gietijzeren pannenset gaat.

Bij de pannen wordt vaak gekozen voor handvaten van het materiaal kunststof. Het voordeel van kunststof is dat het de warmte niet goed opneemt, waardoor je de pannen makkelijk kan optillen zonder dat je gebruik hoeft te maken van pannenlappen of iets dergelijks. Echter betekent dit ook dat de handvaten tegelijkertijd niet goed bestand zijn tegen de hoge temperaturen. Als je pan bijvoorbeeld niet goed op het fornuis staat dan kunnen de handvaten ook makkelijk vervormen en dat is zonde.

Een andere optie voor handvaten is nog het materiaal metaal. Vaak worden deze soort handvaten aan de pan vast geklonken of gelast. Je kan vast al het voordeel hiervan raden maar dat betekent dat deze handvaten minder snel los kunnen komen van de pan. Maar ook hier zit weer een nadeel aan; de handvaten van metaal worden wel snel warm. Hierdoor is het niet eenvoudig om de pan op te tillen zonder gebruik te maken van pannenlappen.

Het is dus verstandig om na te gaan waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Als je voor een langere tijd een pannenset gaat aanschaffen dan is het wellicht verstandig om te kiezen voor metalen handvaten, omdat deze wel echt een langere tijd meegaan. Hierbij is het dan wel verstandig  om pannenlappen aan te schaffen.

Verhouding prijs en kwaliteit

Niet geheel onbelangrijk is de aanschafwaarde van de pannenset in combinatie met de kwaliteit van de pannenschat. De keuze ligt natuurlijk volledig bij jou als consument voor wat voor pannenset je kiest maar er wordt vaak aangeraden om wel te investeren in een pannenset. Dat komt doordat je dit niet vaak zal kopen en je dus beter in één keer een goede investering kan doen, zodat je weet dat je de komende jaren in principe geen pan meer hoeft aan te schaffen. Bij pannensets is het vaak dat je voor de kwaliteit ook zeker betaalt. Dus een duurdere pannenset gaat wel vaak langer mee dan een goedkopere pannenset.

Daarbij is het natuurlijk ook verstandig om nog een aantal factoren mee te laten rekenen zoals de manier van schoonmaken, het materiaal van de pan zelf maar ook het materiaal van de handvaten. Bij een pannenset is vaak goedkoop is duurkoop dus doe van te voren goed onderzoek voordat je een pannenset definitief gaat aanschaffen.