Pannen

Wat zijn populaire pannen?

wat zijn populaire pannen

In de huidige tijd zijn er op vrijwel alle producten enorm veel variaties. Dit is dus ook het geval bij de pannen die je in de keuken kan gebruiken om eten te bereiden. Het kiezen van de juiste pan bij het bereiden van het juiste gerecht is voor sommige mensen nog een uitdaging. Het is namelijk afhankelijk van wat je wilt gaan bereiden, welke pan je gebruikt. Daarnaast is het ook afhankelijk welke warmtebron je gebruikt, zodat je een pan kan kiezen die volledig aansluit op jouw kookplaat. Speciaal daarom worden alle soorten pannen op een rijtje gezet, inclusief onderbouwing waar je de pan voor kan gebruiken.

Kookpannen

Om te beginnen heb je de kookpannen. Deze soort pannen vormen eigenlijk de basis van elke keukenuitrusting en pannenset. De kookpannen worden voornamelijk gebruikt om aardappelen, rijst, pasta of groente klaar te maken. Een kookpan is dan ook onmisbaar in de keuken. Hier kan een grote hoeveelheid water in, zodat er gerechten op een juiste manier bereid kunnen worden. De meeste huishoudens hebben circa drie van dit soort pannen in de kast staan.

Het is mogelijk om deze pannen in allerlei verschillende maten en uitvoeringen aan te schaffen. Vaak is het materiaal van de kookpannen van roestvrijstaal. Als je meerdere kookpannen denkt nodig te hebben voor het bereiden van de maaltijden dan kan je ook kijken naar een pannenset. Een standaard pannenset bevat de gemiddelde pannen die je nodig hebt, waaronder dus ook een aantal kookpannen. In één keer heb je dus een complete keukenuitrusting, waarmee je in ieder geval een lekkere en gezonde maaltijd mee op de tafel kan zetten.

Soeppan

Een variant op de klassieke kookpan is de soeppan. Dit is een pan die hoger is dan de gemiddelde kookpan. De soeppan kan, niet geheel verrassend, gebruikt worden om de soep te bereiden. Daarnaast kan deze pan natuurlijk ook gebruikt worden wanneer voor grote gezelschappen gekookt dient te worden. Het is dan mogelijk om hier ook aardappels, pasta of bijvoorbeeld asperges in de bereiden.

Snelkookpan

Daarnaast bestaat er ook nog een snelkookpan. Dit is een pan waarmee het mogelijk is om onder druk te koken. Het wordt dan ook wel een hogedrukpan genoemd. Door gebruik te maken van deze soort pan heb je circa 1/3 van de reguliere kooktijd nodig om het eten te bereiden. Een ander voordeel van het gebruik van deze pan is dat er meer vitamines en mineralen behouden worden. Deze pan gebruikt worden voor zowel groenten, als vlees maar ook voor stoofpotten.

Steelpan

Ook een steelpan valt onder de categorie kookpan. Een steelpan zal bij vrijwel iedereen wel bekend zijn. Dit is een kleine kookpan die beschikt over een steel in plaats van over handgrepen. Deze pan is heel functioneel en ook heel praktisch, omdat deze pan eigenlijk tussen een kook- en een sauspan in zit. Hierdoor beschikt de steelpan dan ook over zowel de voordelen van de kookpan als over de voordelen van de sauspan.

Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een sauspan? Zoals de naam het al zegt is de sauspan ideaal geschikt voor de bereiding van de sauzen en bijvoorbeeld het smelten van chocolade. De sauspan wordt gekenmerkt door een bolle vorm of een conische vorm. De reden hiervoor is dat je met de garde overal goed bij kunt om de saus of de chocolade goed door te kunnen roeren. De sauspan is vaak gemaakt van het materiaal koper. Dit is dan ook het beste soort materiaal voor deze pan doordat de geleiding van dit materiaal het meest optimaal is.

Zoals eerder al benoemd is, kan de soeppan gebruikt worden voor het bereiden van soep maar ook voor grote hoeveelheden pasta, aardappelen of zelfs voor asperges. Maar het zou de huidige tijd niet zijn wanneer er geen speciale aspergepan ontworpen is. Dit is dan ook zeker het geval. Een aspergepan is een hoge pan die ideaal is voor het koken van lange producten zoals asperges. Door gebruik te maken van deze pan is het mogelijk om de gehele inhoud gelijkmatig te koken. Verder beschikt de aspergepan over een soort vergiet die precies in de pan past, waardoor het ook mogelijk is om de asperges hierin te doen waardoor je het vervolgens na het koken ook weer makkelijk kan scheiden van het vocht. Maar wanneer je geen gebruik gaat maken van het vergiet kan je dit er natuurlijk ook uit laten en deze pan gewoon inzetten als hoge kookpan.

Overige kookpannen

Dan vallen er onder de kookpannen officieel nog drie soorten pannen; de melkpan, fonduepan en au bain-mariepan. De namen van deze pannen zeggen eigenlijk al voldoende waar het voor bedoeld is. Zo is een melkpan een klein pannetje maar wel perfect geschikt voor het koken van melk of andere vloeibare producten. Een andere naam voor de melkpan is dan ook wel een melkkoker. De melkpan (of melkkoker) beschikt over een steelgreep en een speciale schenktuit of druppelvrije schenkrand, zodat het vanuit de pan makkelijk te schenken is in het voorwerp waar de melk in terecht dient te komen. Vaak beschikt zo’n pannetje ook over een antikleeflaag.

Verder is een fonduepan speciaal ontwikkeld voor een lekkere fondue. Een perfect voorbeeld daarvan is natuurlijk kaasfondue. De fonduepannen zijn in verschillende materialen beschikbaar. Dat betekent dat er altijd wel een variant is die het beste past bij jouw lievelingsfondue. Zo kan je kaasfonduen maar ook fonduen met olie of bouillon. Denk er dus goed over na wat je wilt fonduen voordat je zo’n pan aanschaft.

Tot slot valt de au bain-mariepan ook onder de kookpannen. Door gebruik te maken van een au bain-mariepan wordt indirect de inhoud van de pan verwarmd. Deze pan beschikt namelijk altijd voer een dubbele laag of over een tweede pan waar het kokende water dan ingaat. Op deze manier wordt er indirect een waterbad gecreëerd. Deze bereidingstechniek en pan wordt vooral gebruikt voor het smelten van chocolade.

Bakpannen

Naast de verschillende varianten van de kookpan bestaan er ook variaties op de bakpan. De meest bekende soort onder de bakpannen is waarschijnlijk de koekenpan. Deze pan is ideaal geschikt voor het bakken van verschillende ingrediënten. De koekenpan is in allerlei soorten, maten en materiaalsoorten aan te schaffen. Iedere uitvoering heeft zo zijn eigen functionaliteit. Er bestaan bijvoorbeeld speciale koekenpannen met een antikleeflaag die speciaal geschikt is voor eiwitrijke producten. Maar naast de bekende koekenpan zijn er natuurlijk nog veel meer soorten bakpannen.

Hapjespan

Zo bestaat er ook de hapjespan. Deze pan is zeker goed te vergelijken met een koekenpan maar er is één belangrijk verschil. Zo beschikt de hapjespan over een hogere rand in vergelijking met de klassieke koekenpan. De rand van de hapjespan is ook nog recht, waardoor je hier gemakkelijk een deksel op kan plaatsen. Hierdoor is het mogelijk om de hapjespan te gebruiken om te bakken maar ook om te stoven.

Wokpan

Nog een andere variant onder de bakpannen is de wokpan. Zoals de naam ookal aangeeft, is deze pan ideaal geschikt voor het wokken. Met de wokpan kan je op zeer hoge temperatuur heel snel kleine stukjes groenten, vlees of vis bereiden. Vervolgens kan je hier ook rijst of noedels aan toevoegen, zodat je een echt wokgerecht klaarmaakt. De wokpannen worden gekenmerkt door de iconische bolle vorm. Dit zorgt ervoor dat de producten eenvoudig gedraaid kunnen worden in de pan. Daarnaast zorgt deze vorm er ook voor dat de warmte goed langs de wanden omhoog kan zodat de pan overal over de juiste temperatuur beschikt.

Vispan

Daarnaast bestaat er ook de vispan. Deze pan heeft een ovale vorm wat erg praktisch is voor het bakken van hele vissen. Door de vorm is het namelijk mogelijk dat de gehele vis in de pan past. Dit houdt ook in dat de warmte van de pan evenredig over de vis verspreid wordt. Om bij ieder zijn of haar persoonlijke voorkeur van vis aan te sluiten, is deze pan in verschillende maten beschikbaar.

Paellapan

Dan bestaat er ook nog de paellapan. Deze pan wordt gekenmerkt door de laagte en de ronde vorm. Hierdoor beschikt deze pan over een groot bodemoppervlak. Dit is dus ideaal geschikt voor het bereiden van het klassieke Spaanse gerecht; paella. De paellapan beschikt over stevige handgrepen en is verkrijgbaar in verschillende maten. Ook heb je de keuze uit verschillende soorten materiaal.

Overige bakpannen

Tot slot zijn er nog drie soorten pannen die allemaal wel een beetje onder dezelfde categorie geschaard kunnen worden; de pannenkoekenpan, poffertjespan en blinipan. Toch heeft elke pan zo zijn eigen kenmerken, waardoor ze stuk voor stuk aan bod komen.

Een pannenkoekenpan is speciaal ontworpen voor het bakken van pannenboeken of crêpes. Voor het bakken van pannenkoeken wordt ook vaak een gewone koekenpan gebruikt maar de pannenkoekenpan beschikt over een hele lage rand. Hierdoor is het eenvoudig om het beslag met een beslagverdeler over het oppervlakte te verspreiden. Tevens is het gemakkelijk om de pannenkoek met een spatel om te draaien.

Daarnaast heb je ook nog een speciale poffertjespan. Deze pan is speciaal ontworpen voor het bakken van de perfecte poffertjes. De poffertjespan heeft kleine uithollingen waarin je het beslag kan toevoegen. Deze kleine uithollingen zorgen dan voor de perfectie van de poffertjes.

Tot slot is er dan ook nog een blinipan. Zoals deze naam ookal aangeeft kan je door middel van deze pan de perfecte blini’s maken. Blini’s zijn kleine Russische pannenkoekjes. De meeste blinipannen zijn vaak klein, waardoor ze geschikt zijn voor het bereiden van één blini per keer. Echter bestaan er ook varianten waarin je meerdere blini’s tegelijkertijd kan bakken.

Verder heb je natuurlijk ook nog braadpannen, grillpannen, rookpannen en stoompannen maar daar wordt in een ander blog dieper op ingegaan.