Het dekken van een tafel gaat gepaard met de nodige (on)geschreven regels. Krijg je eters over de vloer? Dan wil je je ongetwijfeld aan deze regels gaan houden; alle relevante informatie daarover vind je in dit artikel. Wij bieden namelijk niet alleen allerlei soorten bestek en glaswerk aan, maar wij informeren je graag ook over allerlei relevante onderwerpen. In onze ogen is het dekken van een tafel absoluut een relevant onderwerp.
Weet jij bijvoorbeeld al hoe je het bestek neer moet liggen? Aan welke kant moet het mes komen te liggen? En hoe moet je de tafel dekken als je dubbel bestek neer wilt leggen? Daarmee bedoelen we: bestek voor het voorgerecht en bestek voor het hoofdgerecht. En aan welke kant van het bord moet eigenlijk het glas komen te staan? Al deze vragen zijn van belang bij het dekken van een tafel. Niet alleen omdat je daarmee de etiquette opvolgt, maar ook omdat daarmee de tafel een fraaie uitstraling krijgt. Een keurig gedekte tafel ziet er immers bijzonder fraai en gezellig uit; een goed begin dus voor een gezellig etentje met vrienden en/of familie.
Heb je na het lezen van dit artikel interesse om het juiste bestek aan te schaffen? Ook daarvoor ben je bij kookstore.nl aan het juiste adres. Wij bieden een uitgebreid assortiment van verschillende soorten servies aan. Je kunt dus altijd wel servies vinden dat aan jouw verwachtingen voldoet op het gebied van bijvoorbeeld prijs en uitstraling. Lees het artikel door, laat je verrassen en ga vervolgens via onze webshop direct op zoek naar het juiste bestek!
De tafel dekken
Als je de tafel gaat dekken, is het aan te raden om eerst met de borden te vinden. De borden zijn eigenlijk het centrale middelpunt, waarna je de rest van het bestek rondom deze borden heen kunt leggen. Heb je de borden op tafel neergezet? Dan kan je gaan beginnen met het neerleggen van het bestek. Voor het neerleggen van het bestek bestaan meerdere regels.
Voordat je het bestek neer gaat leggen, moet je bedenken hoeveel gerechten je voor gaat schotelen. De ongeschreven regel is namelijk dat je voor elk gerecht ander bestek gebruikt. Als je een voorgerecht en een hoofdgerecht voorschotelt, moet je dus twee besteksets naast elkaar neer leggen. Het advies daarbij is om altijd van buiten naar binnen te dekken. Het bestek wat je als eerste gaat gebruiken, moet aan de buitenkant liggen.
Daarbij is het ook goed om te onthouden dat vorken altijd links naast het bord liggen. De messen liggen altijd rechts naast het bord. Over de bovenkant van het bord bestaan nog wel eens discussies. Sommige mensen leggen daar bijvoorbeeld de soeplepel of een lepeltje voor een amuse neer. Feit is dat van origine boven het bord géén bestek neergelegd wordt. Indien jij daar een soeplepel neer wenst te leggen, is er echter niemand die je tegen houdt.
Uiteraard is het hierbij van belang om al het bestek op elkaar af te stemmen. Kies bij voorkeur voor bestek met dezelfde uitstraling en met dezelfde afmetingen. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, is de tafel op een onwijs fraaie manier gedekt. Je geniet daardoor nóg meer van een gezellig etentje met je vrienden en/of familie.
De glazen
Tijdens een heerlijk diner wil je jouw gasten uiteraard ook van een lekker drankje voorzien. Het advies is om hier altijd passende glazen voor te gebruiken. Schenk je wijn in? Gebruik dan wijnglazen. Willen je gasten graag een glaasje water? Dan gebruik je daar bij voorkeur speciale waterglazen voor.
Waar je deze glazen vervolgens op tafel neer dient te zetten? Deze zet je vaak in het midden van de tafel, dus in principe achter het bord, neer. Daarbij is het advies om de glazen van rechts naar links neer te zetten. Het glas dat als eerste gebruik gaat worden, moet aan de rechterkant komen te staan. Vervolgens kan je naar links toe werken en ondertussen genieten van allerlei lekkere drankjes uit de meest fraaie glazen.
Aankleding
Wil je de tafel leuk aankleden? Kies dan voor prachtige kaarsen, een decoratiestuk of een prachtig tafellaken. Een tafellaken is overigens te allen tijde aan te raden!