In de afgelopen jaren is sushi steeds populairder in ons land geworden. De rauwe vis in combinatie met de heerlijke rijst valt bij veel mensen goed in de smaak. Maar, hoe kan je sushi nou het beste eten? Juist; je moet dit eigenlijk met stokjes eten. Helaas zijn deze stokjes niet voor iedereen even makkelijk te ‘bedienen’. In dit artikel vind je een korte handleiding voor het eten met stokjes.
Naast de stokjes is het ook van belang dat de rest van het servies in orde is als je sushi gaat eten. Denk hierbij aan serveerplanken waarop je de sushi kunt leggen en aan bijbehorende glazen voor het drinken. Wat drink jij het liefst bij sushi? Ga je voor een glaasje water of ga je voor een glaasje wijn? In het laatstgenoemde geval is het aan te raden om voor speciale wijnglazen te gaan. Enfin, als al het servies in orde is, hoef je nog maar één ding te doen; te genieten. Door de stokjes op de juiste manier te gebruiken, kan je optimaal genieten van de heerlijke sushi.
Eten met stokjes
Als je met stokjes gaat eten, moet je allereerst weten hoe je de stokjes vast moet houden. Kijk allereerst naar de vorm van de stokjes. Je ziet dat een eetstokje altijd twee soorten uiteinde heeft. Een uiteinde is dik en vierkant, terwijl de ander een dunnere en ronde vorm heeft. Pak het stokje vast bij het dikkere en vierkante uiteinde. De ronde uiteindes dienen om het eten te pakken.
Pak dus het eerste stokje en klem deze tussen je ruim en je ringvinger. Pak daarna met je andere hand het andere stokje en leg deze tussen je duim, wijsvinger en middelvinger. De twee stokjes ‘hangen’ nu in principe boven elkaar, waardoor je de stokjes perfect kunt bedienen. Je kunt de stokjes apart van elkaar bedienen en zodoende naar elkaar toe brengen.
Als je een stukje sushi wilt pakken, is het zaak dat je de stokjes naar elkaar toe knijpt. Uit ervaring weten wij dat dit niet voor een ieder even makkelijk is. Dit is vaak een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Om het oefenen iets te vergemakkelijken, kan je ervoor kiezen om je handen op de stokjes iets naar beneden te doen. Daarmee komen je handen dichter bij het uiteinde van het stokje en kan je ‘m makkelijker bedienen.
Waar moet je verder rekening mee houden?
Heb je eenmaal de juiste greep? Dan is het dus zaak om de stokjes dicht te knijpen als je het stukje sushi gaat pakken. Nadat je het stukje sushi in je mond hebt gestopt, kan je de stokjes neerleggen. Doe dit bij voorkeur op je bord en niet op de tafel. Je weet immers niet hoe vies de tafel is, terwijl de borden als het goed is net uit de vaatwasser komen.
Daarnaast is het simpelweg een kwestie van oefenen. Veel succes en eet smakelijk!