Als je aan iemand gekscherend vraagt ‘Kan jij wel koken?”, krijg je in veel gevallen dezelfde reactie terug. ‘Ja, ik kan een ei koken’ is de reactie waar we het over hebben. Over het koken van een ei wordt wel eens lacherig gedaan, maar dat is volledig ten onrechte. Als je optimaal van jouw eitje wilt genieten, moet je die namelijk lang genoeg koken. Het is echter ook weer niet de bedoeling dat je jouw ei té lang kookt. In dit artikel zoomen we nader in op de vraag ‘Hoe lang moet een ei koken?’.
Het koken van een ei is bepalend voor de uiteindelijke smaak van het ei. Hierbij speelt de duur van het koken de belangrijkste rol. Des te langer je een ei kookt, des te harder het ei wordt. Als je liefhebber van een zachtgekookt eitje bent, betekent dit dat je het ei niet al te lang moet laten koken. Maar, hoe lang moet het ei dan exact in een eierkoker zitten? Dat lees je hieronder!
Zacht ei
Als je een zacht ei wenst te hebben, kan je een periode van 3 tot 4 minuten aanhouden. Het water waarin je het ei legt, moet uiteraard ook koken. Ons advies is dan om eerst het water te laten koken en vervolgens het ei erin te leggen. Laat het eitje 3 minuten koken en je hebt een heerlijk zacht ei.
Halfzacht ei
Een halfzacht ei moet iets langer gekookt worden dan een zacht ei. Ook hierbij adviseren we je weer om eerst het water te laten koken. Vervolgens kan je het ei 5 tot 6 minuten perfect laten koken.
Hard ei
Ben je meer een liefhebber van een hard ei? Dan is het aan te raden om het ei nog iets langer te laten koken. Op het moment dat het water kookt, stop je het ei voor 7 tot 8 minuten in de pan. Na deze 7/8 minuten is het eitje volledig naar wens.
Belangrijke factoren
Het koken van een ei is een vak apart. Dat bewijzen onder andere onderstaande factoren. De factoren die we hieronder bespreken, zijn namelijk van invloed op de duur van het koken van een ei.
De allereerste factor is het formaat van het ei. Bovenstaande gegevens zijn namelijk op basis van een M ei. Heb je een S ei? Dan kan je van alle opgegeven tijden 1 minuut aftrekken. Als je een groter ei hebt, maat L of XL, kan je bij alle opgegeven tijden 1 minuut (L) of 2 minuten (XL) optellen. Wil je de tijd verkorten? Dan kan je hier een kokendwaterkraan voor gebruiken.
Daarnaast maakt het ook uit hoe vers het ei is. Heb je een gigantisch vers ei? Dan dien je het ei ook 1 minuut extra te laten koken. Haal je het ei rechtstreeks uit de koelkast? Ook dan kan je jouw ei het beste 1 minuutje extra laten koken.
Het mag duidelijk zijn dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag hoe lang een ei moet koken. Met bovenstaande richtlijnen kom je in ieder geval een heel eind!