Materialen

Hoe moet je een gietijzeren pan inbranden?

Gietijzeren Pan Inbranden

Bij het uitzoeken van nieuwe pannen moet je op meerdere aspecten letten. Allereerst is het aan te raden om te letten op de toepassing van de pan. In een koekenpan kan je een pannenkoek bakken, maar dat gaat een stuk lastiger in een kookpan. Bepaal daarom goed waar je de pan voor wilt gebruiken, zodat je gericht kunt zoeken naar de juiste pan. In ons assortiment vind je veel verschillende pannen terug, waarbij deze pannen ook van verschillende materialen vervaardigd zijn.

Als je in bovenstaand menu op ‘materialen’ klikt, zie je direct uit welke materialen je zoal kunt kiezen. Eén van de populairste materialen is zonder twijfel gietijzer. Veel mensen kiezen bewust voor gietijzer, aangezien dit materiaal enkele zwaarwegende voordelen met zich mee brengt. Als je met de gietijzeren pan aan de slag gaat, moet je wel goed opletten. Het is namelijk te allen tijde aan te raden om de pan allereerst in te branden.

Wat is inbranden?

Met een gietijzeren pan kan je dus van meerdere voordelen genieten. Het is echter eerst zaak om de pan in te branden. Je doet dit om te voorkomen dat het eten aan de pan vast gaat plakken tijdens het koken. In feite creëer je met het inbranden een dunne antiaanbaklaag in jouw gietijzeren pan.

Voor de levensduur, maar ook voor het gemak, is inbranden dus zeer belangrijk. Met een gietijzeren pan die ingebrand is, kan je heerlijke gerechten bereiden. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat het eten vast blijft plakken aan de pan.

Beste olie om in te branden

Zorg voor een schone pan door de juiste olie te gebruiken om in te branden. Bekijk nu!

Hoe moet je een pan inbranden?

Het mag duidelijk zijn dat het inbranden van een gietijzeren pan zeker aan te raden is. Maar, hoe moet je een dergelijke pan nou inbranden? Je kunt dit het beste doen met zuivere olie. Je moet hiervoor zuivere olie gebruiken die hoge temperaturen kan bereiken. Laat bijvoorbeeld extra vierge olijfolie dus links liggen voor het inbranden van een gietijzeren pan. Oliën die wel werken, zijn onder meer avocado-olie, koolzaadolie, rijstolie, arachideolie en zonnebloem olie.

  1. De eerste stap is om de pan goed schoon te maken. Gebruik een zachte spons met heet water om de pan even keurig schoon te maken.
  2. Maak vervolgens de pan droog en gebruik hier een droge doek of keukenpapier voor.
  3. Breng vervolgens een klein laagje olie in de pan aan. Doe dit niet te dik en smeer ook de randen van de pan goed in.
  4. Zet vervolgens de pan op het vuur. Laat de pan net zo lang staan totdat de olie begint te roken. Op dat moment kan de pan een andere kleur krijgen, maar daar is niks mis mee.
  5. Giet vervolgens de olie uit de pan en herhaal nogmaals de bovengenoemde stappen.

Voor het inbranden van een gietijzeren pan moet je bovenstaand stappenplan gemiddeld 6 tot 8 keer uitvoeren. Je bent hier dus zeker eventjes mee zoet, maar je profiteert hier vervolgens op de lange termijn alleen maar van. Nog één handige tip om dit artikel waardig af te sluiten: maak een gietijzeren pan nóóit schoon met afwasmiddel. Dit middel kan er namelijk voor zorgen dat de antiaanbaklaag uit de pan verwijderd wordt.