Pannen

Populaire pannen 2.0

populaire pannen 2.0

Eerder heb je al een blog kunnen lezen over een aantal populaire pannen onder de kook- en bakpannen. Echter zijn er nog meer populaire pannen op andere gebieden. Hierbij kan je denken aan braadpannen, grillpannen en of stoompannen. Ook van deze pannen kan je gebruik maken om bepaalde gerechten op de perfecte manier te bereiden. Eerder werd ookal benoemd dat de warmtebron van belang is bij pannen dus dat is bij deze pannen ook niet anders. Lees vooral verder als je meer informatie wilt over welke populaire pannen er nog meer ontwikkeld zijn.

Braadpannen

Allereerst worden de ogen gericht op de braadpannen. Zoals de naam al aangeeft zijn braadpannen pannen waarmee je kan braden en stoven. Hierbij kan gedacht worden aan een klassieke braadpan maar ook aan een tajine die officieel ook tot de braadpan-familie behoort.

De klassieke braadpan wordt ook wel eens een stoofpan genoemd. Deze pan wordt gebruikt bij het aanbraden en stoven van producten. Gedurende het stoven en sudderen van het product in de pan wordt deze altijd afgesloten met een deksel. Ook bij de braadpannen is het materiaal verschillend. Deze zijn bijvoorbeeld te verkrijgen van het materiaal gietijzer, keramiek en roestvrijstaal.

Dan bestaat er ook een braadslede. Deze soort pan is ideaal geschikt voor het braden van vlees, wild en gevogelte in de oven. In deze pan wordt het braadvocht opgevangen waardoor de inhoud van het vlees, wild of gevogelte sappig wordt en blijft. Door gebruik te maken van een braadslede dan is het  bijna voor een ieder eenvoudig om een braadstuk goed klaar te maken.

Naast de braadpan en de braadslede bestaat ook de tajine. Dit is een Marokkaanse stoofpot of een Oosterse braadpan met een kegelvormige deksel. De tajine is een slowcooker en wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees, vis en groentegerechten. Deze pan beschikt dus over een bijzondere vorm. Door deze bijzondere vorm komt er aan de binnenkant van de kegel condens wat vervolgens weer langs de wand naar beneden de pan in sijpelt. Dit zorgt ervoor dat het gerecht in de pan altijd sappig blijft. Daardoor is het resultaat door gebruik te maken van deze soort pan ook een authentiek stoofgerecht.

Verder bestaat er ook nog een Dutch Oven. Dit is een gietijzeren kookpot die in veel gevallen op eigen pootjes staat. Rondom de deksel zit van de pan een verhoogde rand. De Dutch Oven is van oorsprong afkomstig uit het Oude Westen uit Amerika. Deze eerste gietijzeren kookpotten dateren al uit de zevende en achtste eeuw. Daarna werd er door de kolonisten veel gebruik gemaakt avn deze soort pannen, omdat ze op vele manieren gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig wordt deze pan wordt in principe alleen gebruikt wanneer er buiten gekookt wordt op open vuur. Hierdoor zal je deze soort pan lang niet in elk keukenkastje vinden. Op de deksel van de Dutch Oven kunnen kooltjes worden neergelegd. Dit zorgt ervoor dat de pan van alle kanten omgeven wordt door de hitte. Dit kan je vergelijken met een echte oven. Ongetwijfeld komt de naam van deze soort pan hier dan ook vandaan.

Tot slot valt onder de braadpannen ook nog de Römertopf. Van deze pan zal je waarschijnlijk nog nooit of niet vaak hebben gehoord. Deze pan komt van oorsprong van de Romeinen. Door gebruik te maken van deze soort pan kan je de perfecte stoofgerechten bereiden. Het is een poreus aardewerken stoofpot. Voordat je gebruik gaat maken van de Römertopf wordt deze ondergedompeld in water. Dit zorgt ervoor dat gedurende het garingsproces alle ingrediënten gaargestoomd worden.

Grillpannen

De volgende categorie speciale pannen zijn de grillpannen. Een grillpan is een pan die wordt gekenmerkt door een gegroefd braadoppervlakte in de pan. Doordat het product dat in de pan ligt alleen op de hoge delen geraakt wordt, ontstaat het herkenbare gestreepte bakpatroon. Wanneer je gebruik gaat maken van een grillpan dan hoef je maar weinig tot geen olie of vet te gebruiken. Hierdoor is het product dat uit deze pan komt een stuk gezonder in vergelijking met een product dat in een standaard koekenpan gebakken wordt. De grillpannen zijn ideaal geschikt voor het grillen van vlees en of visproducten en groentes.

Eigenlijk vallen er twee soorten onder de grillpannen; de grillpan en de grillplaat. Om verder op de introductie wordt er allereerst meer informatie gegeven over de grillpan. Deze soort pan zijn in verschillende maten en materialen te verkrijgen. Wat betreft de materialen is een grillpan mogelijk van gietijzer, plaatstaal of roestvrijstaal. Sommige grillpannen beschikken zelfs over een antikleeflaag. De perfecte, en herkenbare, strepen op de producten die uit de grillpan komen, ontstaan wanneer je het product kort en hevig op een hoge temperatuur bakt. Vandaar dat ook de materialen gietijzer, plaatstaal en roestvrijstaal naar voren komen bij de grillpannen. Deze materialen zijn namelijk goed bestand tegen hoge temperaturen.

Daarnaast heb je ook nog een grillplaat. Deze grillplaat lijkt op een grillpan maar in het gebruik is dit anders. In vergelijking met een grillplan heeft een grillplaat namelijk een groter oppervlakte en handvatten. Dat zorgt ervoor dat een grillplaat in de praktijk heel handig is om te gebruiken in combinatie met een oven of een barbecue.

Rookpan

Een andere uitzondering op de pannen is ook nog een rookpan. Dit wordt ook wel een rookoventje genoemd. Deze pan wordt gebruikt om zelf eenvoudig ingrediënten te kunnen roken. Het roken van ingrediënten wordt vrijwel altijd in combinatie met rookhout of rooksnippers gedaan. Een pan wordt altijd van roestvrijstaal materiaal gemaakt.

Stoompannen

Tot slot is er ook nog de categorie stoompannen. In deze soort pannen worden de ingrediënten niet in water gekookt maar worden ze gegaard door middel van stoom. Vlak boven het wateroppervlak worden de ingrediënten in de hete waterdamp gegaard. Dit is een indirecte manier van koken. Gedurende het ‘koken’ blijven de mineralen beter behouden en worden de vitamines ook niet stuk gekookt. In een stoompan wordt niet altijd gebruik gemaakt van water maar er kan ook bouillon of wijn gebruikt kunnen worden om mee te stomen. Onder de stoompannen zijn ook nog een aantal verschillende soorten.

De klassieke kookpan is een pan die ideaal geschikt is voor een ieder die wil koken met behulp van stoom. Door gebruik te maken van deze techniek blijven de vitamines en mineralen beter behouden in vergelijking met het gewoon koken in water. De stoompan bestaat altijd uit twee delen. Zo heb je een gedeelte dat gevuld wordt met water. Het andere gedeelte is een inzet of een rooster waarop de ingrediënten geplaatst dienen te worden. Verder wordt de stoompan gekenmerkt door een perfect afsluitende deksel, waardoor het onmogelijk is dat het stoom kan ontsnappen. Het is heel eenvoudig om vlees, vis en groenten te stomen met behulp van een stoompan.

Daarnaast bestaat er ook nog de stoominzet. Dit is een soort pan waarmee een kookpan juist in een stoompan verandert. Wanneer je zo’n soort pan wil aanschaffen dan is het verstandig om er altijd goed op te letten dat de diametermaat overeenkomt met de diameter waarover de pan beschikt. Ook deze soort pan wordt vrijwel altijd gemaakt van roestvrijstaal.

Verder valt onder de stoompannen ook de Cataplana. De Cataplana is een dubbele pan, afkomstig uit Portugal. Met behulp van deze pan kunnen gerechten klaar gestoomd worden. Bij deze soort pan is het van belang dat de warmtegeleiding optimaal gaat. Hierdoor wordt deze soort pan vrijwel altijd gemaakt van koper. Dit is een authentieke, en ideaal geschikte, pan wanneer je graag zeevruchten wil gaan stomen.

Daarnaast bestaat er ook nog een sappan. Deze soort pan is ideaal geschikt wanneer je een grote hoeveelheid groenten of fruit in één keer wil verwerken. Met behulp van deze pan kan je namelijk zelf eenvoudig sap maken. Wanneer je groenten of fruit plaatst in een sappan dan wordt de inhoud door stoom verhit. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er sap vrij komt. De verse sap die vrijkomt, wordt opgeslagen in een reservoir. In dit reservoir is een slangetje waardoor het mogelijk is om glazen of flessen eenvoudig te vullen met de sap. In totaal bestaat een sappan uit zes verschillende onderdelen. Drie van deze onderdelen zijn gelaagde pannen die als het ware opgebouwd worden tot één geheel. De functie van de onderste pan is dan het waterreservoir, in de middelste pan wordt het gestoomde sap opgeslagen en in de bovenste pan dien je het fruit of de groenten te plaatsen. Het klinkt wellicht wat ouderwets om gebruik te maken van een sappan maar het is absoluut aan te raden wanneer je graag en vaak verse sappen zelf wilt maken.

Tot slot valt onder de stoompannen ook de pocheerpan. Deze pan is ideaal geschikt voor het bereiden van kleinere hapjes. Deze pan beschikt namelijk over speciale vakjes waar je eenvoudig verschillende ingrediënten in kwijt kan. Zoals de naam van deze pan ook al aangeeft, kan een pocherpaan ook absoluut gebruikt worden voor het pocheren van eieren. Maar wanneer je toch de beschikking over een pocheerpan hebt dan is het ook zeker mogelijk om dim sums in te bereiden.