Pannen

Heeft Tefal de beste pan voor in de oven?

tefal pan voor in de oven

Hoe makkelijk is het als je in de keuken bezig bent en jouw pan zowel op het gas als in de oven kan. Stel je bent een gerecht aan het bereiden dat én op het vuur moet omdat je het wilt aanbraden én erna in de oven om het verder te garen. Dan wil je toch ook niet van pan wisselen? Sowieso kost dat meer tijd en daarnaast heb je ook meer af te wassen. Zo van het gasfornuis je oven in kan met een Tefal pan voor in de oven.

Algemene tips voor gebruik van jouw koekenpan

Zorg dat je voor het eerste gebruik altijd al het plastic verwijderd. Soms zit er nog een plasticfolie op de antiaanbaklaag die je niet op het eerste oog ziet. Reinig vervolgens de pan met water en zeep en droog af met een zachte doek. Een antiaanbaklaag heeft onderhoud nodig en moet ook ingebrand worden voor het eerste gebruik. Het inbranden doe je door de pan ongeveer 30 seconden te verwarmen, hem van het vuur af te nemen en daarna in te smeren met olie. Herhaal dit proces eens in de zoveel tijd om jouw antiaanbaklaag te beschermen en het gebruik te optimaliseren.

Zorg dat jouw pan nooit droog staat op of in de warmtebron, zowel niet in de oven als niet op jouw kookplaat. Als je de pan na gebruik gaat afwassen, zorg dan dat deze eerst goed afgekoeld is. Het warmteverschil kan zorgen voor kromtrekking. Bij het afwassen moet je niet vergeten de onderkant ook schoon te maken. Tot slot is het geen aanrader om zuur, gepekeld of vet voedsel op te slaan in jouw pan om te voorkomen dat voedingsstoffen in de pan trekken.

Welke pan is ovenbestendig?

Niet elke pan is natuurlijk ovenbestendig en het handvat of deksel worden vaak over het hoofd gezien. Bij vrijwel iedereen is bekend dat plastic niet ovenbestendig is, maar tegenwoordig kunnen handvaten ovenbestendig zijn terwijl ze misschien op het eerste oog niet zo lijken. Zo is er een Tefal pan voor in de oven die met handvat en al de oven in kan zonder dat jouw pan beschadigd.

Naast het handvat bevatten de meeste pannen tegenwoordig ook een antiaanbaklaag, welke ook van invloed is of jouw pan in de oven kan. Niet elke antiaanbaklaag kan de hete temperaturen van een oven aan. Als je een oven op zo’n 100 graden zet zal het vaak wel goed gaan, maar bij hetere temperaturen kan de antiaanbaklaag loslaten als deze niet speciaal geschikt is voor de oven. Ook keramische antiaanbaklaag pannen zijn niet altijd geschikt voor de oven. Ook al komen er bij hoge temperaturen bij ongeschiktheid geen giftige stoffen vrij, het betekent niet dat de laag in jouw pan blijft zitten.

De beste pan voor in de oven is een volledig van plaatstaal of gietijzeren pan. Deze kunnen door het materiaal zonder problemen in de oven gebruikt worden. Controleer daarom bij andere soorten materialen, zowel voor de handvaten als de antiaanbaklaag of deze geschikt zijn voor de oven.

Fabrikanten houden over het algemeen de volgende specificaties aan als het gaat om pannen die zowel op het fornuis als in de oven gebruikt kunnen worden, met uitzondering van pannen met een antiaanbaklaag:

  • Gietijzer, plaatstaal en aardewerk zijn bestand tegen extreem hoge temperaturen.
  • Bakeliet en kunststof handvaten tot 175 graden.
  • Siliconen handvaten tot 200 graden.
  • Roestvrijstaal handvaten (rvs) tot 260 graden.

Om er volledig zeker van te zijn of jouw pan ook in de oven kan, kun je het beste het nakijken of navragen. Op de onderzijde van de pan staat veelal een symbool dat aangeeft of de pan veilig in de oven gebruikt kan worden. Mocht je twijfelen dan kun je het altijd nakijken in de handleiding of anders bij de winkel of fabrikant navragen.

Hoe heet mag een ovenbestendige koekenpan worden?

Als je erachter bent dat jouw pan in de oven kan, zoals een Tefal pan voor in de oven, dan is het nog aan te raden dat je ook weet hoe heet jouw oven kan zonder dat jouw koekenpan wordt beschadigd. Er zijn namelijk pannen die tot 160 graden in de oven mogen en andere kunnen tot wel 200 graden of warmer. Zodra jouw koekenpan warmer wordt dan hij aan kan, kun je hem onherstelbaar beschadigen en in ernstige gevallen kan die zelfs kapot barsten.

Mocht je zeker willen weten hoe heet de oven kan staan met jouw pan erin omdat je niet alleen slow cooking in gedachte hebt, maar ook iets wil grillen in de pan? Controleer dan het symbool onderop jouw pan om te zien of deze geschikt is voor de oven. Mocht je het symbool niet vinden of niet herkennen, dan staat ook altijd in de gebruiksaanwijzing of jouw pan geschikt is voor het gebruik in de oven. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met jouw leverancier of de fabrikant zelf om zekerheid te krijgen.

Welke merken hebben pannen voor in de oven?

Er zijn veel merken die pannen hebben voor in de oven, net zoals een Tefal pan voor in de oven. Je kunt kijken naar BK Easy, DeBuyer, Demeyere, GreenPan, Petromax en Tefal voor pannen voor in de oven.

Niet alle merken hebben alle maten pannen voor in de oven, waardoor het beperkte assortiment je misschien een andere keuze laat maken. Naast Greenpan heeft Tefal het meest uitgebreide assortiment voor een pan voor in de oven. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende maten zoals 20cm en 30cm of een wokpan, maar ze hebben ook een ovenbestendige antiaanbaklaag. Je kunt zelfs kiezen voor de titanium set die niet alleen geschikt is voor de oven inclusief de antiaanbaklaag, maar door de extra harde en dikke bodem is deze set ook nog eens slijtvast.

De beste keuze voor jouw oven pan is Tefal

Een Tefal pan voor in de oven is dus de beste keuze als je op zoek bent naar een pan die zowel op jouw kookplaat kan als in de oven. Je hoeft bij Tefal door haar ruimte keuze geen verschillende merken te kiezen, maar je kunt merktrouw zijn en er is zelfs een wokpan die je in de oven kunt zetten als dat nodig is.