Uiteraard is de smaak van het eten erg belangrijk maar wanneer jij je hebt uitgesloofd in de keuken dan is het ook heel belangrijk dat je het op een leuke manier serveert. Het is zonde als je zo je best hebt gedaan en het eruit ziet alsof het een bij elkaar geraapt zooitje is. Om ervoor te zorgen dat ook de opmaak van je bord er fantastisch uitziet, worden er een aantal tips gegeven die hierin aan kunnen bijdragen. Oefening baart kunst dus maak je vooral geen zorgen als het de eerste keer nog niet zo mooi eruit ziet zoals je had gehoopt.
De tafel
Het ging over de opmaak van het bord maar een kleine tip om te beginnen is ook om de tafel op en leuke en nette manier te dekken. Door een gezellige tafel geef je het diner nog meer sfeer. Uiteindelijk draagt dit ook zeker bij aan de opmaak van het bord. Wanneer de tafel een zooitje is, komt het bord er ook niet op een juiste manier uit.
Denk bij het dekken van de tafel bijvoorbeeld aan het op de juiste manier van neerleggen van het bestek en aan de glazen. Ga je witte en rode wijn schenken? Zorg dan voor twee wijnglazen en een waterglas ernaast. Een aantal kleine tips die voor een mooie uitstraling zorgen.
Het juiste bord
Dan begint de opmaak van het gerecht natuurlijk bij het kiezen van het juiste bord. Eigenlijk zou je voordat je begint met koken al moeten bedenken welk bord je wil gaan gebruiken. Als je gebruik maakt van een te klein bord dan eet dat niet lekker. Het tegenovergestelde van een te klein bord is natuurlijk een te groot bord. Als je daar gebruik van gaat maken van valt je hele gerecht weg op het bord. De maat van het bord is dus belangrijk!
Niet alleen de maat is van belang maar ook de kleur van het bord. Een wit bord is altijd goed want dat oogt lekker fris. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gebruik gemaakt van een zwart bord. Hierop kunnen de kleuren van het gerecht juist goed in uit komen. Maar wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een knal oranje of groen bord dan eet je toch wat minder lekker.
Daarnaast is het ook leuk om een keer wat anders dan normaal te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan soep in een mooi glas in plaats van in een standaard soepbord of –kom. Of maak gebruik van een langwerpig bord. Dit wordt niet vaak gedaan in huishoudens maar juist wel door sterrenchefs. Wanneer jij dit thuis dus gaat doen dan ga je ongetwijfeld indruk maken op jouw familie of vrienden. Op dit langwerpige bord kan je dan verschillende porties naast elkaar leggen.
Maak gebruik van glas
Hierboven wordt benoemd dat het juiste bord gebruikt dient te worden om ervoor te zorgen dat het gerecht met het serveren een mooie uitstraling heeft maar een andere optie is om juist een glas te gebruiken. Wanneer je hebt bedacht om een kleine amuse te serveren dan is dit ook ontzettend leuk om een bepaald soort glas te doen. Je hebt speciale amuseglaasjes hiervoor maar wat dacht je van een whiskey tumbler of juist een hoog Martini glas. Dit zorgt voor een bijzonder mooie uitstraling.
Less is more
Vergeet deze uitspraak nooit bij het opmaken van een bord ‘less is more’. Als je alleen eet dan is het geen enkel probleem als je het bord zo vol schept als dat je zelf wilt. Maar als er gasten bij jou komen eten en je wil dat de opmaak van het bord er goed uitziet dan kan je dit beter niet doen. Als je lekker veel ruimte over houdt dan oogt dat fris. Je kan bijvoorbeeld een beetje groente, een stukje (vegetarisch) vlees en een aardappeltje neerleggen. Overige ingrediënten kan je in aparte schaaltjes serveren. Het is helemaal van deze tijd als je slechts een deel van het bord gebruikt. Bijvoorbeeld alleen de rechterkant van het bord en de andere kant dan volledig leeg te houden.
Maak gebruik van veel kleur
Wat ook erg goed is bij de opmaak van het bord is om een gerecht te serveren met veel verschillende kleuren. Er bestaan tegenwoordig gekleurde bietjes. Voor dit soort dingen een absolute uitvinding. Daarentegen is het soms juist ook heel mooi als je een wit gerecht hebt en daarbij gebruikt maakt van een aantal neutrale ingrediënten.
Maar over het algemeen wordt ieder persoon wel blij van een vrolijk, kleurrijk bordje. Probeer hier dus rekening mee te houden, wanneer je een gerecht gaat serveren. Er bestaan genoeg groenten of aardappeltjes in verschillende kleuren die je hierbij heel goed kunnen helpen.
Maak gebruik van verschillende texturen
Daarnaast werkt het ook goed om met verschillende texturen te werken. Zo kan je bijvoorbeeld bij een zacht gerecht zoals risotto heel goed een krokant kaaskoekje toevoegen. Dit werkt ontzettend goed. Een andere optie is bijvoorbeeld om bij glad roomijs een grovere textuur van jam te gebruiken of een deegstengeltje. Dit is niet alleen lekker voor de smaak maar is ook een absolute toevoeging aan de opmaak van het bord.
Omhoog gaan
Een andere tip om een fantastisch bordje neer te zetten is om de hoogte in te gaan. Sommige gerechten zijn ideaal geschikt om torentjes te bouwen en daarmee dus de lucht in te gaan. Je kan hierbij in lagen gaan werken en het gerecht van onderen opbouwen. Een voorbeeld hiervan is om salade eerst in een klein kommetje te doen en dit kommetje vervolgens om te keren. Hierdoor ontstaat er een mooi en leuk bergje op het bord waar je gemakkelijk de andere ingrediënten van het gerecht omheen kan presenteren. Of maak een torentje of een piramide van wat rijst naast een plat stukje vis bijvoorbeeld. Door gebruik te maken van verschillende hoogtes wordt het bord nog interessanter.
Maar er zijn natuurlijk ook gerechten waar je dit absoluut niet mee moet proberen. Carpaccio is zo’n voorbeeld die er het mooiste uitziet wanneer dit gewoon plat geserveerd wordt.
Stekertjes gebruiken
Wat ook een absolute musthave is voor het creëren van hét mooie bord zijn stekertjes. Deze zijn in vrijwel elke kookwinkel te koop. Door middel van stekertjes is het eenvoudig om mooie porties op een bord te maken. Stekertjes bestaan er in verschillende vormen en maten. Als je de rijst in een perfect bolletje wil dan kan je het beste een ronde vorm van een stekertje gebruiken.
Sauzen apart
Nog een kleine tip voor de perfecte servering van het gerecht op het bord is om de sauzen apart te serveren. In dit geval de sauzen in het breedste zin van het woord dus ook eventuele dressing of olie. Wanneer je dit in de keuken al over het gerecht heen strooit dan heeft de vaak de neiging om uit te lopen, waardoor er een hele plas vocht op het bord kan ontstaan. Dit is natuurlijk niet gewenst, want dit heeft veel invloed op de uitstraling van je bord. Het beste kan je de sauzen pas aanbrengen wanneer het bord voor de persoon op tafel staat. Op deze manier geef je ook direct het gevoel dat hij of zij in een restaurant aan het eten is. Een andere optie is om de sauzen apart op tafel te zetten, zodat iedereen de saus zelf aan zijn of haar gerecht kan toevoegen.
Oneven aantallen
Dit is echt een kleine moeite maar kan een groot effect hebben op de uitstraling van het bord. Het beste kan je namelijk oneven aantallen op een bord gebruiken. Vraag niet waarom maar dit zorgt voor een mooiere uitstraling. Zo kan je beter vijf aardappeltjes neerleggen dan vier, of beter drie balletjes dan vier. Bij een dessert kan je het beter één chocolade staafje eraan toevoegen dan twee. Met deze mogelijkheden kan je lekker spelen om erachter te komen wat het beste aansluit bij het gerecht.
Houd het bord schoon
Dan is nog een ander advies om het bord zo schoon mogelijk te houden. Dit is wellicht een voor de hand liggende tip maar beter één keer te vaak gehoord dan één keer te weinig. Zorg ervoor dat er op het bord geen vetspetters, vegen of vingervlekken te zien zijn. Niemand houdt er namelijk van om van een vies bord te eten of in ieder geval het gevoel te hebben dan het bord niet schoon. Voordat je het bord gaat serveren is het dus verstandig om een doekje langs de randen te halen, zodat mogelijke vlekken weggewerkt zijn.
Details
Tot slot draait het om de details op het bord. Als het bord niet helemaal vol ligt dan wordt er vooral naar de details gekeken. Maak hier dus op de juiste manier gebruik van. Dit kan door wat ingrediënten achter de hand te houden voor de garnering. Je kan bijvoorbeeld wat kruiden of noten door de salade heen doen en alles met elkaar mengen maar dan zie je hier niks van. Als je deze ingrediënten achter de hand houdt om het als laatste er overheen te strooien dan geef je het gerecht nog veel meer uitstraling.