Keukenapparaten, Koken

Wat voor kookplaten bestaan er?

wat voor kookplaten bestaan er

Anno 2021 heb je voor vrijwel elk product oneindig veel keuze, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is ook het geval bij kookplaten. De keuze is hierin wel wat minder dan gemiddeld maar er bestaan meerdere soorten kookplaten. Vaak is het onduidelijk waarom je juist voor een bepaalde kookplaat dient te kiezen.

Daarom hebben we voor jou de mogelijkheden op een rijtje gezet. Welke soort kookplaten bestaan er allemaal? Daarnaast heeft elke kookplaat natuurlijk zowel voor- als nadelen. Ook deze hebben we voor jou uitgezocht en bespreken we hier!

Koken op gas

De oudste kooktechniek die we kennen is koken op gas. De kosten bij de aanschaf van koken op gas liggen vaak lager dan wanneer je keramisch gaat koken of op een inductieplaat. Dit komt doordat de meeste bestaande woningen over een gasaansluiting beschikken en gasfornuizen of gaskookplaten niet heel duur hoeven te zijn.

Als je gaat koken op gas dan is dat heel eenvoudig. Je hoeft alleen het gas open te draaien en je kan het pannetje erop zetten. Tegelijkertijd hoor, zie en voel je of de gasvlam laag of hoog staat.

Daarnaast is een voordeel van koken op gas is dat alle pannen hiervoor geschikt zijn. Het maakt dus niet uit welke pannenset je kiest. Je hebt altijd de zekerheid dat deze geschikt is voor koken op gas. Een ander voordeel is dat gas vaak goedkoper in verbruik is dan elektriciteit.

Daarbij komt dat de voorkeur van echte kookliefhebbers naar koken op gas gaat. Dit komt doordat het wokken op gas het beste gaat.

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan te geven voor het koken op gas. Zo is koken op gas bijvoorbeeld minder efficiënt, doordat er veel warmte rondom de pan verdwijnt. Van al het gas dat gebruikt wordt, komt maar ongeveer 50% daadwerkelijk terecht bij het koken.

Daarnaast is de prijs van gas gekoppeld aan de prijs van olie. Hierdoor is het onduidelijk wat er in de toekomst gaat gebeuren, omdat deze prijzen vaak schommelen. Tegelijkertijd wordt gas schaars en elektriciteit wordt steeds in grotere hoeveelheden opgewerkt door middel van wind- en zonne-energie. Automatisch betekent dit ook dat elektriciteit meer geschikt is voor de toekomst ten opzichte van gas.

Over het algemeen is het schoonmaken van een kookplaat met gas moeilijker ten opzichte van de andere twee kookplaten. Dit komt doordat een gaskookplaat over allerlei rondingen en uitstekende delen beschikt. Een inductie- of een keramische kookplaat is vlak, waardoor dat een stuk makkelijker schoon te maken is.

Al met al is koken op gas dus de meest eenvoudige en goedkope mogelijkheid. Daarbij komt wel dat het op de langere termijn minder zuinig is en er komt meer schoonmaakwerk aan te pas.

Keramisch koken

Tegenwoordig is koken op een keramische plaat heel populair. Bij keramisch koken wordt door middel van een warme keramische plaat de pan verwarmd. In deze plaat zitten metalen spiralen die door elektriciteit warm worden. Deze spiralen zitten onder de keramische plaat en zorgen er uiteindelijk weer voor dat de plaat warm wordt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, is deze manier van koken de duurste optie van de drie mogelijkheden. Dit komt doordat de spiralen onder de keramische kookplaat verwarmd moeten worden. Hiervoor moeten er in de meterkast aparte groepen worden aangemaakt. Daarnaast moeten er ook speciale leidingen en stopcontacten in de keuken ingericht worden. Een aparte groep is nodig, omdat er gedurende het koken veel stroom wordt gebruikt door de keramische kookplaat.

Als je gaat koken, is het handig als je over een pannenset beschikt. Voor een keramische kookplaat zijn er speciale pannen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je optimaal kan koken op zo’n plaat. Vaak moet je hiervoor speciaal een nieuwe pannenset aanschaffen. Het is van belang dat de pannen zo vlak en glad mogelijk zijn. Mocht je de pannen eerst op een gasfornuis gebruikt hebben dan is de kans zeer groot dat deze licht vervormd zijn, omdat de gasvlam niet overal zorgt voor een gelijke temperatuur. Hierdoor zijn ze niet meer te gebruiken op een keramische kookplaat.

Als de pan niet over een vlakke en gladde bodem beschikt dan kan er veel energie verloren gaan in de vorm van warmte. Dit komt doordat de plaat van een keramische kookplaat verwarmd wordt. Deze plaat moet de warmte doorgeven aan de bodem van de pan en als deze niet vlak is dan is het lastiger om de warmte op de juiste te geleiden. Dat heeft weer als gevolg dat het langer duurt voordat de pan op temperatuur is en uiteindelijk zorgt dat weer voor hogere energiekosten.

Daarnaast is het van belang om goed om te letten als je klaar bent met koken. Dit komt doordat de keramische kookplaat ook na het koken nog warm blijft. Dit zorgt voor nog meer energieverbruik maar tegelijkertijd is het ook gevaarlijk als je je daar niet bewust van bent en je bijvoorbeeld daaraan je hand verbrandt.

Echter heeft het koken op een keramische plaat natuurlijk ook voordelen. Zo is hygiëne bijvoorbeeld een groot voordeel. De keramische beschikt over een glad oppervlakte, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is. Ook hoef je minder schoon te maken als er over gekookt wordt, doordat er geen pan dragers en gasbranders zijn die dan vies worden. Tegelijkertijd kan nergens vuil zich ophopen, omdat deze plaat niet beschikt over kieren, bochten of gaten.

Samengevat is de keramische kookplaat een veelgebruikte manier van koken. Dit komt doordat deze kookplaat het voordeel heeft van makkelijk schoonmaken en de hygiëne. Tegelijkertijd komt daar de lage aanschaf prijs bij. Daarnaast zijn er wel nieuwe pannen nodig en duurt het gemiddeld langer voordat een pan warm is.

Inductie koken

De laatste mogelijkheid om te koken is door gebruik te maken van een inductie kookplaat. Bij een inductie kookplaat gaat alle warmte naar de pan toe. Dit is dan gelijk ook het eerste voordeel van inductie koken.

Gedurende het koken gaat er weinig energie verloren, doordat de bodem van de pan verhit wordt. Hierdoor voorkom je energieverspilling zoals bij koken op gas, waarbij veel warmte langs te pan gaat, en bij het koken op een keramische plaat, waarbij de hele plaat verwarmd wordt. Bij het koken op een inductie plaat wordt dus vrijwel alle energie gebruikt om de pannen te verwarmen. Echter is dit wel afhankelijk van de kwaliteit van de pan. Hoe slechter de pan is, hoe minder energie er direct naar de pan toe kan gaan.

Een ander voordeel van koken op een inductieplaat is dat het energieverbruik zal stoppen zodra de pan van de kookplaat afgehaald wordt. De kookplaat begint direct met afkoelen. Dit zorgt er ook voor dat inductie koken een veilige manier van koken is, omdat de kans op een brandwond een stuk kleiner is. Tegelijkertijd kan er natuurlijk ook geen vlam in de pan komen.

Daarnaast wordt een inductie kookplaat direct en heel snel verwarmd als je deze aanzet. Ook is het erg gemakkelijk dat je de pan overal op de kookplaat kan gebruiken. Bij koken op gas of een keramische plaat heb je speciale plekken waar je de pan op moet zetten. Dit is bij een inductie kookplaat dus niet het geval.

Net als de keramische kookplaat is ook de inductie kookplaat vlak, waardoor het heel eenvoudig schoon te maken. Ook deze kookplaat beschikt niet over pan dragers of gasbranders die vies kunnen worden. Na het koken kan je snel beginnen met het schoonmaken, omdat deze plaat ook snel is afgekoeld.

Maar zoals iedereen het gezegde kent; elk voordeel heeft z’n nadeel. Zo ook met het koken aan de hand van een inductie plaat. Indien je over een inductie kookplaat wil beschikken, moet er een aparte elektriciteitsgroep in de meterkast aangelegd worden. Dit komt doordat de inductie kookplaat over een eigen groep moet beschikken om veilig te kunnen werken. Tijdens het koken wordt er veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit, waarvoor in de keuken een Perilex-aansluiting moet worden gemonteerd. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee.

Een ander nadeel is dat niet alle pannen geschikt zijn voor koken op een inductie plaat. Voor een inductie plaat moeten de pannen over een bodem met magnetiseerbaar metaal beschikken. Daarom is de kans aanwezig dat je een geheel nieuwe pannenset moet aanschaffen. Ondanks dat er veel pannen in de huidige tijd geschikt zijn voor meerdere manieren van koken, is het toch verstandig om dit vooraf al te checken.

Kortom is het koken op een inductie plaat de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken. Op de langere termijn is dit ook een voordelige manier van koken, omdat die ook op basis van elektriciteit gaat. Echter is de kans dus wel aanwezig dat je een nieuwe pannenset moet aanschaffen wanneer je gebruik gaat maken van een inductie kookplaat.

Merken kookplaat

Zoals eerder benoemd zijn er tegenwoordig van veel producten veel verschillende soorten. Daarbij komt ook nog eens dat er inmiddels veel verschillende merken zijn die voor de productie van deze producten zorgen. Dit is ook het geval bij kookplaten.

Merken die hoog aangeschreven staan bij kookplaten zijn Bosch, AEG, Siemens, Whirlpool, ETNA en Inventum.