Pannen

Wat moet je weten bij de aanschaf van een pannenset?

wat moet je weten bij de aanschaf van een pannenset

In elke keuken is een goede pannenset nodig. Er zit een enorm verschil in de prijs van pannen. Dit komt doordat er ook een groot verschil zit in alle pannen. Onder andere de keuze van het materiaal zorgt voor een verschil in de prijs.

Door een goede pannenset zal je niet opeens de sterren van de hemel gaan keuken maar het helpt je wel een beetje. Er zijn een aantal basiselementen waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een pannenset.

Warmtebron

Allereerst is het van belang dat je pannen koopt die het beste op jouw fornuis aansluiten. Dit is afhankelijk van de warmtebron; gas, elektrisch, inductie, keramisch of halogeen? Bij de aanschaf van pannensets wordt vaak aangegeven voor welk soort fornuis de pannen geschikt of juist niet geschikt zijn.

In Nederland koken veel mensen op gas. Dit betekent dat je pan direct op het vuur staat. Door het gas hoger of lager te zetten regel je de warmte. Voor het koken op gas zijn in principe geen speciale pannen.

Een elektrisch fornuis verwarmd de pitten, zoals de naam al aangeeft, elektrisch. De warmte wordt dan doorgegeven aan de pan. Vrijwel alle pannen zijn geschikt voor het koken op een elektrisch fornuis. Echter zijn pannen met een vlakke bodem het beste voor dit type fornuis.

Het koken met behulp van een inductie kookplaat is weer wat anders. Bij een inductie kookplaat is er een magnetisch veld aanwezig dat de pannen verwarmd. De kookplaat wordt nauwelijks warm. De warmte gaat direct door de kookplaat om je pannen te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat je pan al binnen 20 seconde warm is. Om de pitten op te warmen gebruikt een inductie kookplaat gemiddeld minder energie. Echter is het bij een inductie kookplaat wel van belang dat je passende pannen hebt. Deze pannen moeten over een dikke en magnetische bodem beschikken.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je over een keramische kookplaat beschikt. Een keramische kookplaat is een glazen kookplaat die bij de pitten verwarmd wordt door middel van gloeispiralen. Deze gloeispiralen zijn een soort elektrische verwarmingselementen. Als deze pitten warm zijn dan worden ze rood. Dit duurt langer dan bijvoorbeeld een inductie kookplaat. De gemiddelde duur is 1 tot 2 minuten totdat de kookplaat en je pan heet zijn. Bij gebruik van een keramische kookplaat is het belangrijk dat de bodem van de pannen helemaal vlak zijn. Op deze manier kan de warmte het beste over de pannen verdeeld worden. Let hier wel op dat de pan nog een lange tijd heet kan zijn als je de pan van de kookplaat afhaalt.

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om op een halogenen kookplaat te koken. Als dit het geval is dan heb je een keramische plaat met sterke halogeenlampen daaronder. Door deze lampen wordt de keramische plaat verwarmd. Hierdoor worden je pannen automatisch ook weer verwarmd. Tevens is het belangrijk als je op halogeen kookt dat je gebruik maakt van pannen met een vlakke bodem. Ook dit zorgt ervoor dat de warmte het best geleid wordt.

Materiaal

Zodra je weet wat voor kookplaat je hebt, kan je op zoek gaan naar een geschikte pannenset. Hierbij is het ook slim om te weten uit welke soorten materiaal je kan kiezen. Er zijn eigenlijk drie soorten materialen die het meest voorkomen; roestvrije stalen pannen, aluminium pannen of gietijzeren pannen.

Pannen van roestvrij staal zijn pannen die bestand zijn tegen hoge temperaturen en eigenlijk onverwoestbaar zijn. Als je dus voor roestvrij stalen pannen kiest dan kan je deze jaren gebruiken. Een ander voordeel is dat roestvrij staal een zeer sterk materiaal is, waardoor er niet snel krassen op dit materiaal zullen komen. Tevens zijn deze pannen makkelijk schoon te maken.

Echter zijn er ook aspecten waar je wel rekening mee moet houden bij de aanschaf van roestvrij stalen pannen. Ten eerste worden de handvaten van de pannen erg warm. In principe is dit geen probleem als je keukenhandschoenen of pannenlappen hebt. Daarnaast warmen de pannen van roestvrij staal minder snel op. Maar als ze eenmaal warm zijn dan houden ze deze warmte wel langer dan gemiddeld vast.

Naast roestvrij stalen pannen kan je ook kiezen voor pannen van het materiaal aluminium. Een pan van aluminium is wat lichter maar wordt dus wel redelijk snel warm. De aluminium pannen zijn wel makkelijk schoon te maken.

Een nadeel van dit materiaal is wel dat het de warmte niet lang vasthoudt. Indien je op gas kookt, wordt er ook niet geadviseerd om aluminium pannen te kopen. Dit komt doordat de kans aanwezig is dat de pannen snel vervormen door het gas.

Tot slot heb je ook de mogelijkheid om voor een gietijzeren pannenset te gaan. Een gietijzeren pan is een massieve en zeer zware pan. Hierdoor duurt het wat langer voordat de pan is opgewarmd. Als de pan eenmaal warm is dan zal dit ook nog wel een lange tijd zo blijven. Dit materiaal is ook bestand tegen hoge temperaturen waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er vervorming plaatsvindt.

Een ander voordeel is dat deze pannen ook in de oven gebruikt worden. Daarnaast kan je deze pannen je hele leven gebruiken. De aanschafwaarde ligt iets hoger dan gemiddeld maar dit is zeker een goede investering.

Handgrepen

Bij de aanschaf van een pannenset is het ook belangrijk dat je op de handgrepen let. Dit is vaak niet het eerste waar je aan denkt maar het is zeker van belang. Een zwarte pan wil je bijvoorbeeld stevig kunnen oppakken wat makkelijker gaat met behulp van twee handgrepen. Tevens heeft het materiaal van de handgrepen ook invloed op de levensduur van pannen.

Handgrepen van kunststof worden vaak toegepast. Een voordeel hiervan is dat kunststof de warmte niet goed opneemt. Hierdoor kan je de pan makkelijk optillen zonder gebruik te maken van pannenlappen. Tegelijkertijd zijn deze handgrepen dus ook niet bestand tegen hoge temperaturen. De handgrepen kunnen dus ook vervormen als de pan niet goed op het fornuis staat.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een pannenset met metalen handgrepen. Doorgaans worden deze handgrepen aan de pan geklonken of gelast. Het voordeel hiervan is dat ze minder snel los gaan. Echter is het nadeel dat de hangrepen van metaal wel warm worden en dus niet opgepakt kunnen worden zonder gebruik te maken van pannenlappen.

Prijs- kwaliteitverhouding

Uiteraard ligt de keuze volledig bij jou over de prijs en kwaliteit van een pannenset. Maar bij de aanschaf van een pannenset is het zeker aan te raden om hierin te investeren. Een iets duurdere pannenset gaat vaak wel voor een langere tijd mee.

Daarnaast zijn er een aantal voorbeelden te benoemen van een goede pan zoals, behoudt van kwaliteit, makkelijker schoon te maken en weinig aantasting van het materiaal. Het klinkt wellicht wat cliché maar bij een pannenset is het vaak ‘goedkoop is duurkoop’.